Kalanruotolaatoitus: Näin asennat kylpyhuoneen laatat kalanruotokuvioon

Laattojen asentaminen kalanruotokuvioon on vaikeampaa kuin perinteinen laatoittaminen. Kalanruotokuvion laatat pitää mitata ja leikata erittäin tarkasti. Vaivannäkö kannattaa, sillä lopputulos näyttää upealta! Nämä laatat ovat 10x20-senttisiä, ja ne asennetaan joka paikkaan samalla periaatteella.

Sildeben fliser badeværelse

Se her, hvordan du lægger fliser i sildebensmønster på badeværelset.

Johdanto

Kalanruotokuvio kylpyhuoneeseen - monta vaihtoehtoa

Kaupoissa on paljon pitkiä laattoja, jotka sopivat kalanruotokuvion tekemiseen. Kalanruotokuvion tekemiseen voi käyttää sekä pieniä, keskikokoisia että isoja laattoja.

Ainoa vaatimus on, että laatat ovat pitkiä ja suorakaiteen muotoisia. Kaupoissa on paljon laattoja, jotka sopivat sekä seinälle että lattialle.

Laattojen materiaalit vaihtelevat perinteisistä keraamisista ja lasitetuista laatoista marmoriin ja liuskekiveen. Osa laatoista on luonnonvärisiä, toisten sävyt ovat keinotekoisia ja vaihtelevat laatasta toiseen.

Ohjeet

01
Koeladonta 6 Vaihe

Laatoittaminen aloitetaan keskittämällä laatat. Se tarkoittaa laatoitettavan pinnan mittaamista ja keskilinjan merkitsemistä. Laatat on tarkoitus asentaa siten, että kumpaankin reunaan jää tilaa samankokoisille palasille.

Jos laatoitettava alue on iso, laatat on helppo levittää suoraan riviin ja katsoa, kuinka hyvin ne sopivat alueen kokoon. Tämä seinä on niin pieni, että laattojen paikat on helppo piirtää levylle ja laatat voi leikata valmiiksi.

1

Asenna nurkkaan ohjainrimat, jotta voit mitata kalanruotokuvion paikan. Piirrä seinään keskilinja.

2

Tee yhden laatan koeladonta. Aseta laatta vinoon siten, että yksi nurkista on ohjain rimaa vasten ja toinen nurkka kiinni keski linjassa. Pidä kääntökulmaa 45 asteessa.

3

Aseta seuraava laatta sopivan matkan päähän ensimmäisestä. Tässä saumoista teh-dään 4 milliä leveitä. Tarkista, että kääntö kulma on 45 asteessa.

4

Jatka laattojen asentamista, jotta näet, mistä reunimmai-set laatat pitää leikata.

5

Leikkaa laatat poikki reunaa pitkin. Katkaisulinja on helppo piirtää rimaa vasten.

6

Leikkaa viimeiset laatat. Piirrä linjat isolla suorakulmalla. Käytä mittaa paikoissa, joissa ei ole ohjainrimaa.

02
Laattojen asentaminen 6 Vaihe

Laattojen asentamisessa kannattaa käyttää apuna yhtä tai useampaa apurimaa. Normaalisti apurima kiinnitetään toiseksi alimman laattarivin tueksi, mutta kalanruotokuviossa rimoja käytetään kuvion alla ja reunoilla helpottamaan mittaamista. Varmista, että rimat ovat suorassa, ennen kuin aloitat laatoit­ tamisen.

Levitä laastia vain pienelle alueelle kerrallaan, jotta ehdit asentaa laatat, ennen kuin laasti kuivuu.

1

Levitä laastia seinän alareunaan. Varmista laastikammalla, että laastikerroksesta tulee joka paikassa yhtä paksu.

2

Aloita laatoittaminen alanurkasta ohjain­ rimojen vierestä. Paina laatat lujasti kiinni laastiin. Käytä saumoissa laattaristejä tai muita välikapuloita.

3

Jatka laatoittamista alarimaa pitkin. Varmista, ettei saumoihin pursua liikaa laastia.

4

Asenna seuraava laattarivi. Käytä koko ajan välikapuloita, jotta laattojen saumat pysyvät yhtä leveinä.

5

Piirrä laatoituksen reunalinja, jotta laasti ei leviä liian kauas.

6

Asenna laatat nurkkaan. Pidä huoli, että laatat yltävät yhtä pitkälle nurkan yli.

03
Leikkaaminen 2 Vaihe

Kaikki tässä jutussa näkyvät laatat leikattiin suhteellisen halvalla laattaleikkurilla. Sitä on paljon nopeampi käyttää kuin vesileikkuria.

Rosoiset reunat voi hioa siisteiksi kulmahiomakoneeseen kiinnitettävällä hioma laikalla. Säädä kone mahdollisimman hitaalle.

Käytä kulmahiomakoneen kanssa aina suojalaseja ja hanskoja.

1

Leikkaa laatat käsikäyttöisellä laatta­ leikkurilla. Naarmuta laatan pinta rikki viivaa pitkin ja katkaise laatta painamalla leikkurin kahva alas.

2

Hio laatan reuna, jos siitä ei tullut tarpeeksi siisti. Reuna on helppo hioa hitaasti pyörivällä kulmahioma­ koneella pitämällä laattaa laikkaa vasten.

04
Nurkat 5 Vaihe

Nurkkien laatoittaminen on vaikeaa laatoituskuviosta riippumatta. Kuvio on vaikea saada pysymään koossa ja jatkumaan siististi nurkan toiselle puolelle. Jos et hahmota, miten kuvio jatkuu nurkan yli, voit piirtää kuvion paperille ja taittaa sen. Voit käyttää taitettua paperia työ piirustuksena ja leikata laatat sen avulla.

Ulkonurkasta tulee siisti, kun toisen puolen laatat yltävät laatan paksuuden verran nurkan reunan yli. Silloin laattojen pinta on samalla tasolla nurkan molemmilla puolilla. Sisänurkkaan pitää jättää laatan paksuinen rako.

1

Tee koeladonta, jotta saat kalanruotokuvion jatkumaan yhtenäisenä ulkonurkan toiselle puolelle. Merkitse laattojen leikkaus linjat, kun laatat ovat oikeilla paikoillaan.

2

Asenna laatat ulkonurkkaan. Varmista, että laatat yltävät yhtä pitkälle kuin nurkan toiselle puolelle asennettujen laattojen päät. Paina laatat kunnolla kiinni laastiin.

3

Lado laatat sisänurkan mallia vasten samalla periaatteella kuin ulkonurkassa ja leikkaa laatat poikki.

4

Jätä sisänurkkaan tilaa saumalle. Paina nurkkaan vaikkapa muoviliuska ja vetele sitä ylösalaisin, jotta laasti ei tuki saumaa.

5

Irrota kaikki välikapulat ja pese laatat puhtaiksi, kun laasti on saanut kuivua tunnin ajan. Käytä pesemiseen pesusientä ja puhdasta vettä.

05
Saumaaminen 3 Vaihe

Laatat voi saumata parin vuorokauden kuluttua asentamisesta. Kapeat saumat ja nurkat on helpointa saumata kumilastalla. Saumalaasti sekoitetaan veteen pakkauksen ohjeen mukaan. Laastin pitää olla tasaista ja sopivan juoksevaa.

1

Levitä laasti saumoihin viistosti laattojen yli, jotta saumat tulevat täyteen. Käytä kumilastaa.

2

Painele sisänurkka täyteen lastan kärjellä, sillä laastia on vaikea saada muuten paikalleen.

3

Pese laatat, kun saumalaasti on kuivunut noin 10-30 minuuttia.

Materiaalit

  • Laattoja, 10x20 cm
  • Laatoituslaastia
  • Välikapuloita, esim. muoviliuskoja

Erikoistyökalut

  • Linjalauta
  • Laattaleikkuri
  • Kääntökulma
  • Kumilasta

Vie aikaa

Se riippuu laatoitettavan pinnan koosta ja seinän muodoista.

Hinta

Nämä laatat maksoivat noin 20 euroa neliö.

Vaikeusaste

Laattojen asentaminen kalan-ruotokuvioon vaatii tarkkuutta. Laattoja pitää leikata enemmän kuin tavallisesti.

Video

TEKNIIKAT: Laattojen leikkaaminen

Se sujuu helposti ja nopeasti laattaleikkurilla

TEKNIIKAT: Esteiden ympärille

Opettele tekniikat rei'ille, loville ja "puolikkaille" rei'ille

TEKNIIKAT: Laattojen saumaaminen

Työskentele nurkittain, jotta saumat täyttyvät siististi

VINKIT: Oikea saumalaastia laatoille

Vinkit & niksit

Paljon vaihtoehtoja

Kaupoissa on paljon pitkiä laattoja, jotka sopivat kalanruotokuvion tekemiseen.

Kalanruotokuvion tekemiseen voi käyttää sekä pieniä, keskikokoisia että isoja laattoja. Ainoa vaatimus on, että laatat ovat pitkiä ja suorakaiteen muotoisia. Kaupoissa on paljon laattoja, jotka sopi-vat sekä seinälle että lattialle.

Laattojen materiaalit vaihtelevat perinteisistä keraamisista ja lasitetuista laatoista marmoriin ja liuskekiveen. Osa laatoista on luonnonvärisiä, toisten sävyt ovat keinotekoisia ja vaihtelevat laatasta toiseen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …