Ei laattoja ilman saumoja

Saumalaasti kannattaa valita tarkasti. Autamme sinua miettimään asiaa joka kantilta.

Kalliit ja tyylikkäät laatat voivat mennä hukkaan, jos ne saumataan väärin. Sauma-aine pitää valita huolellisesti laatan värin, sauman leveyden ja laatoituspaikan mukaan.

Kaupoissa on valtava valikoima erilaisia sauma-aineita. Materiaalin valinta vaikuttaa lopputulokseen ratkaisevasti.

Autamme sinua miettimään asiaa joka kantilta.

Sementtipohjainen laasti

Sementtipohjaiset laastit sopivat kaikille keraamisille laatoille, klinkkereille, mosaiikki laatoille, lasimosaiikille sekä marmorin, liuskekiven ja travertiinin kaltaisille luonnon kiville.

Sementtilaastin karkeus vaihtelee hienojakoisesta ja kapeisiin saumoihin sopivasta laastista keskikarkeaan laastiin, jota käytetään etenkin lattioissa. Kaupoissa on myös karkeaa laastia, jota käytetään luonnonkivien saumaamiseen ja yli 10 milliä leveiden saumojen tekemiseen. Sementtilaastit ovat yleensä harmaan sävyisiä.

KÄYTTÖKOHTEET: Kaikki asuintilat kylpyhuone mukaan lukien.

HYÖDYT: Helppoa käyttää. Erittäin kestävää. Ei homehdu. Halpaa.

HAITAT: Voi haljeta, jos pohja liikkuu. Imee rasvaa ja likaa. Ei kestä hapokkaita puhdistusaineita. Väri muuttuu ajan kuluessa.

KORJAAMINEN: Laasti pitää kaapia pois ennen uutta saumaamista. Uudesta saumasta on vaikea saada saman väristä kuin vanhasta.

SAUMAN LEVEYS: 1-20 milliä laastista riippuen.

TARVITTAVAT VÄLINEET: Palju, sekoituskeppi tai porakoneeseen kiinnitettävä vispilä, saumalasta tai kumilasta, laattasieni sekä palju saumausvälineiden puhdistamista varten.

Näin käytät sementtipohjaista saumamassaa

1

Ota saumalaastia lastalle ja levitä laasti saumojen väliin vetämällä lastaa vinosti laattojen yli. Tarkista, että laasti leviää saumojen pohjaan asti ja täytä mahdolliset kolot. Vedä ylimääräinen laasti pois lastalla ja anna laastin vetäytyä 5-10 minuuttia huoneen lämpötilasta ja kosteudesta riippuen.

2

Kastele laattasieni. Purista ylimääräinen vesi pois sienestä paljun rullia vasten. Pyyhi laatat kierto­ liikkeellä.

3

Vaihda vesi ja tee sama uudestaan. Muista, ettei sieni saa olla niin märkä, että se huuhtelee laastin mukanaan. Pese koko lattia lopuksi puhtaalla vedellä, jotta kaikki laastijäämät lähtevät pois.

Epoksisaumat

Epoksipohjaisia laattaliimoja voi käyttää myös laattojen saumaamiseen. Epoksiliimat ovat erittäin vahvoja ja kestävät hapokkaita puhdistusaineita.

Epoksiliimoja käytetään uimahalleissa, meijereissä ja teurastamoissa, mutta ne ovat tulossa myös yksityiskäyttöön. Epoksisauma on vahva ja täysin vesitiivis, mutta se joustaa tarvittaessa eikä muutu ajan myötä. Valmis sauma näyttää sementiltä.

HYÖDYT: Erittäin kestävää. Ei homehdu. Ei ime likaa ja rasvaa. Säilyttää värinsä. Paljon väri-vaihtoehtoja. Kestää hapokkaita pesuaineita.

HAITAT: Kaksikomponenttinen massa, joka pitää käyttää heti sekoittamisen jälkeen. Aine pitää levittää nopeasti, ja pinnat pitää pyyhkiä puhtaiksi saman tien. Edellyttää kertakäyttöhaalarin, hanskojen ja suojalasien käyttämistä. Kallista.

KORJAAMINEN: Epoksisaumoja ei yleensä tarvitse korjata. Epoksi pitää poistaa mekaanisesti eli jyrsimällä tai hiomalla. Korjaamisessa pitää käyttää samoja suojavarusteita kuin levittämisessä hiomapölyn takia.

SAUMAN LEVEYS: 1-20 milliä.

TARVITTAVAT VÄLINEET: Suojausmuovia tai -kangasta kaikkiin paikkoihin, joita ei saumata. Vispilä, hierrin, kaksi paljua ja kaksi sientä (yksi kova ja yksi pehmeä), kumihanskoja, suojalasit ja kertakäyttöhaalari, spriitä ja puhdistusainetta (tässä Kerapoxy Cleaner).

Näin käytät epoksisaumamassaa

1

Sekoita astioiden sisältö yhteen. Sekoita aineet kokonaan, sillä niiden suhde on laskettu tar-kasti. Sekaan ei saa lisätä mitään muuta.

2

Sekoita massaa 4-5 minuuttia porakoneella ja vispilällä. Aineen koostumus on hieman paksumpi kuin sementtipohjaisen sauma-laastin.

3

Levitä saumamassa hiertimellä. Paina massa kunnolla kaikkiin saumoihin. Kääntele hierrintä siten, että massaa menee joka paikkaan. Poista ylimääräinen epoksi laattojen päältä vinoilla vedoilla, jotta pois pestävää massaa jää mahdollisimman vähän.

4

Pese laatat ensimmäisen kerran hyvin lämpimällä vedellä ja kovalla sienellä. Ota toinen astia, täytä se lämpimällä vedellä ja huuhtele sientä välillä. Pese pinta toiseen kertaan pehmeällä sienellä ja lämpimällä vedellä, jossa on spriitä. Huuhtele sientä välillä toisessa paljussa. Hävitä pesuvesi kemikaalijätteenä.

5

Puhdista roiskeet 6 tunnin kuluessa puhdistusaineella. Anna sauman kuivua 3 päivää.

Silikonisaumat

Silikoni on vesitiivistä ja erittäin joustavaa. Silikonia käytetään sellaisten rakenteiden välissä, jotka voivat liikkua eri suuntiin.

Sementtipohjaiset laastisaumat voivat haljeta esimerkiksi kahden seinän tai seinän ja lattian välissä.

Silikonia on helppo levittää saumauspistoolilla. Sauman tasoittaminen ja muotoilu silikonisaumaimella tai puutikulla on paljon vaikeampaa.

Silikonin tasoittamisessa voi käyttää apuna saippuavettä. Silikonin päälle sumutettu pesuaine estää silikonia tarttumasta sauman vieressä oleviin laattoihin ja helpottaa sauman tasoittamista. Silikoni kannattaa puristaa koko sauman matkalle yhdellä pitkällä vedolla.

KÄYTTÖKOHTEET: Erilaisten rakenteiden välit kuten kahden seinän sekä seinän ja lattian väliset nurkat. Kaikki asuintilat märkätiloja myöten.

HYÖDYT: Vesitiivistä. Ei halkea.

HAITAT: Vaikeaa käyttää, sotkee paljon. Reunat irvistelevät, jos kaikkea ei ole tehty oikein. Ei kestä puhdistamista hapokkailla aineilla tai spriillä.

KORJAAMINEN: Suurin osa silikonista kaavitaan pois veitsellä tai erikois­ kaapimella. Loput poistetaan varovasti sopivalla liuottimella.

SAUMAN LEVEYS: 1-20 milliä.

TARVITTAVAT VÄLINEET: Saumauspistooli, saumain, suojausteippiä.

Näin käytät saumasilikonia

1

Täytä sauma silikonilla. Leikkaa putkilon päähän sauman levyinen reikä. Täytä sauma siten, että massa jää hieman koholle. Muista vapauttaa liipasin, ennen kun lasket pistoolin kädestä. Aseta kärki pahvin tai paperinpalan päälle, jotta kärjestä valuva silikoni ei sotke paikkoja.

2

Tasoita saumat. Käytä saumainta ja pyyhi se välillä puhtaaksi kankaaseen, josta ei irtoa nukkaa.

3

Voit käyttää tasoit-tamiseen myös puista saumaustikkua. Pidä tikkua puhtaassa vedessä tai tasoitusnesteessä yön yli. Kasta tikkua säännöllisesti.

Sauman leveys

Laattojen välisten saumojen leveydestä ei ole tarkkoja sääntöjä, mutta muutama nyrkkisääntö helpottaa saumaamista ja laattojen valintaa:

 • Seinälaattojen väliin jätetään yleensä 5-6 millin saumat. Lattian saumat ovat hieman leveämpiä
 • Useimpien sauma-aineiden maksimileveys on 20 milliä.
 • Ennen ajateltiin, että isot laatat kuuluvat isoon huoneeseen ja pienet pieneen. Nykyään laattoja käytetään myös päinvastoin.
 • Pieneen kylpyhuoneeseen asennetut isot laatat saavat tilan tuntumaan isommalta.
 • Pienet laatat sopivat myös isoille pinnoile. Verkkoon kiinnitetyt laatat on helppo asentaa.

Saumat häivyttävät laattojen kokoerot. Nämä laatat ovat epätasaisia, joten saumat ovat leveitä.

Isot, mitallistetut laatat voi asentaa niin lähelle toisiaan, etteivät saumat erotu kunnolla.

Saumojen värit

 • Tummat saumat näyttävät leveämmiltä kuin vaaleat.
 • Kapeat saumat saavat laatat näyttämään yhtenäiseltä pinnalta.
 • Leveät saumat korostavat laatoituskuviota.
 • Leveät saumat tekevät lattiasta turvallisemman kävellä.
 • Valkoiset sementtipohjaiset saumat värjäytyvät nopeasti. Harmaat ja ruskeat kestävät aikaa paremmin.
 • Saumalaasti ja sauma silikoni ovat aluksi saman-värisiä, mutta silikoni säilyttää värinsä paremmin. Laastisauma ja silikonisauma näyttävät erivärisiltä muutaman vuoden kuluttua.
 • Värikkäät (punaiset, siniset ja vihreät jne.) sekä kimaltavat silikonit ovat käteviä ja sopivat hyvin pienille lasimosaiikkipinnoille. Värikkäät silikonit voivat näyttää räikeiltä isoilla pinnoilla.

Valkoiset saumat

Harmaat ja ruskeat saumat

Harmaat saumat

Sauman pinta

 • Karheat saumat sopivat yhteen rosoisten laattojen kanssa.
 • Karheat saumat lisäävät turvallisuutta mutta keräävät enemmän likaa.
 • Sileät saumat on helpompi pitää puhtaana kuin karheat saumat. Epoksisaumoista voi olla hyötyä helposti sotkeutuvissa paikoissa.