1. Näin pidät LVI-kulut kurissa
Kylpyhuoneen putket kannattaa paljastaa jo putkiurakan tarjouspyyntövaiheessa. Pura mahdolliset kotelot ja muut näköesteet, jotta putkifirman edustaja saa mahdollisimman perusteellisen käsityksen työn laajuudesta.
Tarjouksesta tulee siten realistisempi ja lähes poikkeuksetta halvempi. Jos putket ovat piilossa rakenteiden sisällä, putkifirma joutuu laskemaan tarjouksen varmuuden vuoksi yläkanttiin.
2. Varo vesieristettä, kun vaihdat laatan
Silikonisaumat voivat likaantua ja rispaantua yllättävän nopeasti. Ruma sauma pitää vaihtaa uuteen, mutta vanhan sauman poistamisessa pitää olla tarkkana.
Jos veistät sauman pois mattopuukolla, varmista, ettei terä uppoa laattojen takana olevaan vesieristeeseen. Kosteus löytää tiensä rakenteisiin todella pienistä rei’istä, joten vesieristyskerros on syytä pitää ehjänä.
Vanhat saumat kannattaa leikata aluksi varovasti irti molemmilta puolilta. Sauma irtoaa hyvässä lykyssä kevyesti vetämällä.
Puhdista pinnat huolellisesti asetonilla ennen uuden sauman puristamista. Silikoni ei tartu kunnolla rasvaiseen ja likaiseen pintaan.
3. Käytä astianpesuainetta
Astianpesuaine on loistava apuväline putkiliitosten tekemiseen. Jos haluat vaihtaa wc-pöntön uuteen, sivele liitosmansettiin reilusti astianpesuainetta ja paina pönttö paikalleen. Pönttö painuu viemäriin todella kevyesti.
4. Piilota putket kätevän tarkastusluukun taakse.
Viemärin ja vesiputkien tarkastusluukkua ei ole pakko ostaa kaupasta valmiina, vaan sen voi tehdä itse esimerkiksi kipsilevystä ja tarranauhasta.
Tee seinässä olevaan kipsilevyyn reikä, leikkaa sopivasta levynkappaleesta hieman reikää isompi pala ja liimaa sekä reiän että levynkappaleen reunoihin sopivat pätkät tarranauhaa.
5. Pidä putket entisillä paikoillaan
Viemärin siirto ja käyttövesiputkien vetäminen kylpyhuoneen toiselle puolelle tulee kalliiksi. Työn määrä lisääntyy huomattavasti, aikaa palaa tuntitolkulla ja materiaaleja kuluu enemmän. Jos viemärit ja vesiputket voivat jäädä vanhoille paikoilleen, rahat säästyvät muihin kohteisiin.

Tee kuten 80.000 muuta ...
Tilaa nyt Tee Itsen uutiskirje suoraan sähköpostiisi 2 kertaa viikossa.
6. Siisti putkien päät huolellisesti, jotta liitokset eivät ala vuotaa
Seinälle kiinnitettävän wc-istuimen viemäriputket kannattaa siistiä huolellisesti ennen kasaamista.
Putket katkaistaan yleensä rautasahalla, joka jättää päät rosoisiksi. Epätasaisuudet kannattaa veistää pois mattopuukolla, jotta saumat eivät ala vuotaa.
7. Koputa varovasti
Särkynyt laatta pitää poistaa ehjien laattojen keskeltä erittäin varovasti. Liian voimakkaat iskut tai kova vauhti voivat johtaa siihen, että laattoja särkyy lisää.
Vioittunut laatta kannattaa porata aluksi kokonaan rikki kiviterällä, jotta laatan jännitys pienenee.
Koputtele sen jälkeen laatta irti pieninä palasina esimerkiksi vasaralla ja leveällä talttapäämeisselillä.
8. Helppoa ja turvallista: liimaa pönttö lattiaan
Uusi pönttö kannattaa kiinnittää vanhan tilalle liimaamalla. Lattiaan ei tarvitse porata reikiä, joten vesieristys ja lattialämmitys säilyvät ehjinä. Liimaaminen on lisäksi helppoa ja nopeaa.
TOIMITUS SUOSITTELEE: 3 syytä valita seinä-wc
9. Osta kosteusmittarituuletin
Kosteuden perusteella toimiva tuuletin poistaa veden suihkutilasta muita tuulettimia tehokkaammin. Kosteusmittari on varsin halpa lisäominaisuus.
10. Peitä rumat laatat
Ovatko kylpyhuoneesi laatat kerrassaan karmeat? Laattoja ei ole pakko hakata irti ja korvata uusilla, sillä uuden seinän voi tehdä myös vanhan päälle.
Peitä laatat hyvin tarttuvalla, sementtipohjaisella laastilla. Tasoita massa tavallisen rappauksen tapaan ja anna sen kuivua hitaasti.
LUE MYÖS: Vielä enemmän ammattilaisen vinkkejä!
Yllä kerrotut vinkit ovat osa artikkelia \\'50 ammattilaisen vinkkiä\\', joka julkaistiin Tee Itsen numerossa 4/2017. Jos haluat nähdä, miten kokenut ammattilainen tekee työs helpommin joka puolella taloa, voit ladata artikkelin tästä: 50 AMMATTILAISEN VINKKIÄ: Ammattilaisten salaisuudet
- 10 vinkkiä lattian tekemiseen
- 10 vinkkiä tapetoimiseen
- 10 vinkkiä ripustamiseen
- 10 vinkkiä väliseinän tekoon
- 10 vinkkiä kylpyhuoneeseen