9 tyypilliset virheet kylpyhuoneessa

Yleensä virheistä voi ottaa opiksi, mutta kylpyhuoneremontin virheistä voi tulla kallis oppitunti. Ota siis selvää säännöistä, jos aiot remontoida. Ja vaikka ei olisikaan remontin aika, niin tarkista, ettei kylpyhuoneessasi ole näitä yleisimpiä virheitä.

Jotkin virheet ovat vain ärsyttäviä. Kyse voi olla esimerkiksi löysästä ovenkahvasta, narisevasta lattialaudasta tai hieman vinoon asennetuista lattialaatoista.

Toiset virheet voivat olla tuhoisia talolle: puuttuva vesieristys, huono ilmastointi tai kylpyhuoneen lattian virheellinen kaato. Tällaisia virheitä löytyy monista kylpyhuoneista. Ja juuri näiden huoneiden, eli ammattikielellä märkätilojen, virheistä voi tulla hirvittävän kalliita.

Vaikka pieni määrä vettä saattaa vaikuttaa harmittomalta, jo pienikin määrä voi aiheuttaa lahovaurioita, jolloin osa talon perusrakenteista saatetaan joutua vaihtamaan ja koko kylpyhuone on rakennettava uudelleen.

Ja vaikka vauriot eivät menisi niin pitkälle, vakuutusyhtiö saattaa kieltäytyä maksamasta korvauksia, jos sinulla ei ole käsitystä kylpyhuoneen monista yksityiskohdista.

9 klassista virhettä

1. Lattian virheellinen kaato

Tämä virhe on yleinen ja hyvin vakava: lattian kaato on poispäin lattiakaivosta, jonne veden pitäisi valua.

On tietysti ärsyttävää, jos suihkun vesi päätyy nurkkaan eikä lattiakaivoon. Mutta jos kylpyhuoneen koko lattiapinta kallistuu väärään suuntaan, se voi tarkoittaa, että vesi poistuu kylpyhuoneen tulvivalta lattialta muihin huoneisiin, mikä on ilman muuta vakava juttu.

Jo pienet esimerkiksi laminaattilattialle valuvat vesimäärät voivat olla tuhoisia. Lattiassa on oltava 1–2 prosentin kaato lattiakaivoa kohti, ja lattian on oltava korkein kynnyksen kohdalta.

Lattian virheellisen kaadon korjaaminen ei valitettavasti ole helppo tehtävä. Lattia on suoristettava, mikä tarkoittaa, että laatat tai muut pinnoitteet on poistettava, jotta lattian uusi pinta voidaan valaa.

Suihkusyvennyksessä on usein helpompaa korvata pieni viemäriritilä koko suihkun toisen puolen kattavalla lattiakaivolla (esim. Unidrain). Silloin lattiapinta kallistuu vain yhteen suuntaan sen sijaan, että kaato olisi lattiakaivoon keskellä lattiaa.

2. Ei märkätilan eristystä

Vedeneristys on näkymätön, mutta myös tärkein osa kylpyhuonetta. Märkätilan yleensä nestemäistä eristystä levitetään monta kerrosta, ja se varmistaa, ettei vesi pääse poistumaan tilasta. Märkätilan eritys on välttämätön uuden kylpyhuoneen rakentamisessa, mutta näin ei ole aina ollut.

Remontoinnin yhteydessä pakollinen
Vanhan talon vanha kylpyhuone on ehkä rakennettu ilman märkä­tilan eristystä. Tämä ei useinkaan aiheuta ongelmaa, sillä takana oleva rakenne on betonia, joka ei vahingoitu pienistä vesimääristä. Kaikki voi kuitenkin mennä pieleen esimerkiksi vesiputken rikkoutuessa tai jos huoneessa alkaa tulvia jostain muusta syystä.

Jos aiot kunnostaa kylpyhuoneen, sinun TÄYTYY asentaa märkätilan eristys. Varmista myös hyllyjen tai muiden kalusteiden seinään ripustamisen yhteydessä, että TIIVISTÄT poraamasi reiät esimerkiksi silikonilla, jotta vesi ei pääse reikiin.

Uusi kylpyhuone ilman märkätilan eristystä on myös kylpyhuone ilman vakuutusta, sillä vedestä aiheutuvat seuraukset etenkin talon puusta ja muista orgaanisista osista koostuville taustarakenteille ovat todella vakavia ja voivat johtaa talon kantavien rakenteiden lahoamiseen. Siksi kylpyhuoneen eristämättä jättäminen suositusten mukaisesti on sekä tyhmää että kallista.

3. Hankalassa paikassa oleva vesisäiliö

Älä asenna piilotettua vesisäiliötä seinään asennettavan WC-istuimen taakse niin, ettet pääse siihen käsiksi. Vesiliitäntöjen on oltava käden ulottuvilla, ja jos WC-istuin tulvii tai vesisäiliö ei huuhtele, osa seinästä on pakko sahata tai repiä irti, sillä korjauksia ei voi tehdä huuhtelupainikkeiden takana olevien pikkuruisten reikien kautta.

Jos vesisäiliö on asennettu seinään, varmista, että sen käyttö onnistuu kunnolla. Tämä hoituu esimerkiksi seinässä WC-istuimen vieressä olevalla luukulla tai kalusteen yläosassa olevalla suurella laatalla tai levyllä, jonka voi nostaa pois paikaltaan.

Varmista myös, että asennat integroidun vesisäiliön märkätilan suojauksen sisäpuolelle ja että teet pienen halkeaman alas lattiaan kohtaan, josta mahdollinen vuotovesi voi valua ulos varoittamaan, että jokin on vialla.

4. Puuttuva lattiakaivo

Jos kylpyhuoneessa on vain yksi lattiakaivo, koko lattiapinnan on johdettava vesi siihen. Ongelmia on tiedossa, jos lattiakaivo on esimerkiksi piilossa sellaisen suihkuoven takana, jonka kumitiiviste estää vettä valumasta suihkualueelta lattialle. Tällöin haljenneesta vesiputkesta, ylitse vuotavasta WC-pöntöstä tai vuotavasta pyykkikoneesta peräisin oleva vesi ei pääse virtaamaan lattiakaivoon.

Sen sijaan vesi täyttää lattian, jolloin se valuu pois sieltä, mistä se voi – useimmiten oven kautta.

Mieti, miten vesi pääsee poistumaan. Tällöin kannattaa ehkä rakentaa uusi lattiakaivo tai vain totutella pitämään suihkun ovea auki silloin, kun suihku ei ole käytössä.

5. Vääränlaiset valaisimet

Kylpyhuoneessa on käytettävä IP44- tai IPx4-luokituksen saaneita valaisimia, joissa ensimmäinen numero kertoo pölysuojauksesta ja toinen vesisuojauksesta – mitä suurempi IP-luku, sitä parempi suojaus. Tätä ei kuitenkaan edellytetä, jos valaistus on yli 225 sentin korkeudella lattiasta tai yli 60 sentin etäisyydellä märkäalueista, kuten kylpyammeesta, pesualtaasta tai suihkutilasta.

Sähkölaitteiden ja kosteusongelmien kanssa ei kuitenkaan kannata ottaa riskiä valitsemalla märkäalueiden ulkopuolelle valaisimia, joiden luokitus on matalampi kuin IP44.

6. Huono tuuletus

Nykyään uusissa kylpyhuoneissa vaaditaan hyvää ilmanvaihtoa, ja siihen on hyvä syy: jatkuvasti kosteasta huoneesta tulee homeen kasvupaikka, ja kosteus vahingoittaa myös kaikkia orgaanisia materiaaleja, kuten kalusteissa ja rakenteissa olevaa puuta.

Vanhassa kylpyhuoneessa ilmanvaihto voi olla riittämätöntä, joten sitä kannattaa tuulettaa usein, erityisesti suihkun jälkeen. Tuuletuksen on tapahduttava läpivedolla, mutta silloin ongelmaksi voi nopeasti muodostua se, että kosteus kulkeutuu kodin muihin huoneisiin. Joten mitä nopeammin kylpyhuoneeseen asennetaan tehokas tuuletin, sitä parempi.

Useimmissa taloissa tuulettimen asentaminen ei ole kovin monimutkaista. Suurin työ on ilman johdattaminen ulos saakka. Se toteutetaan yleensä tekemällä ulkoseinään reikä ja asentamalla ilmanvaihtokanava. Vaihtoehtoisesti putket voidaan vetää ylös ullakolle ja ulos katon läpi.

7. Irtonaiset laatat

Laatat, jotka ovat irti tai joista kuuluu ontto ääni koputettaessa, ovat lähinnä kosmeettinen ongelma. Laatat eivät vaikuta tiiviyteen. Siitä pitää huolen märkätilan eristys. Teknisestä näkökulmasta laattojen tehtävä on suojata eristystä vaurioilta.

Laattojen ei kuitenkaan pitäisi olla irti. Jos laatoista kuuluu ontto ääni koputettaessa, niitä ei ole liimattu kunnolla kiinni, jolloin ne saattavat irrota.

Laatan poistaminen ja liimaaminen kunnolla kiinni on todella helppoa. Olemme laatineet työhön perusteelliset vaihe vaiheelta etenevät ohjeet. Katso ne osoitteesta www.teeitse.fi

8. Vuotava WC-istuin

Jatkuvasti vuotava WC-istuin ei aiheuta välitöntä vaaraa rakennukselle. Se voi kuitenkin nopeasti räjäyttää vedenkulutuksen: On olemassa esimerkkejä viisinkertaisesta vedenkulutuksesta, koska omistajat ovat jättäneet hieman valuvan vanhan WC-istuimen huomiotta. Pienistä vesimääristä voi tulla tuhansia litroja vuodessa.

Joten ottaen huomioon sekä oman vedenkulutuksen että yleiset vesivarannot, vesisäiliö on korjattava tai WC-istuin vaihdettava uuteen.

Ongelma johtuu tyypillisesti joko tuloveden viallisesta venttiilistä tai vuotavasta tiivisteestä vesisäiliön pohjassa. Molemmat ovat vaihdettavissa, ja voit itse vaihtaa suhteellisen helposti myös vanhan vessanpöntön uuteen.

9. Halkeilevat saumat

**Laattojen väliset laastisaumat voivat haljeta, ja ajan myötä silikonisaumoista tulee rumia, joten ne on vaihdettava. Mutta koska taustalla oleva rakenne on tiivis märkätilan eristyksen ansiosta, ei siis ole katastrofi, jos sauma alkaa hieman vuotaa.

Onneksi sauman irrottaminen (varo, ettet vahingoita märkätilan eristystä) ja uuden laastin levittäminen on helppoa.

Silikonisauman voi leikata irti mattoveitsellä (varo osumasta eristykseen) ja sen voi korvata uudella märkätilasilikonilla.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kylpyhuone