Näin vaihdat särkyneen laatan

Haljennut laatta ei ole mikään kaunis näky, mutta onneksi se on helppo vaihtaa uuteen. Isot ja raskaat lattialaatat vaihdetaan samalla tavalla kuin pienet ja kevyet seinälaatat. Ole varovainen, jotta viereiset laatat pysyvät ehjinä.

Särkynyt laatta pitää irrottaa pieninä palasina, jotta viereiset laatat eivät mene rikki tai irtoa.

Särkynyt laatta pitää irrottaa pieninä palasina, jotta viereiset laatat eivät mene rikki tai irtoa.

Särkynyt laatta pitää irrottaa pieninä palasina, jotta viereiset laatat eivät mene rikki tai irtoa.

Särkynyt laatta pitää irrottaa pieninä palasina, jotta viereiset laatat eivät mene rikki tai irtoa.

IRROTA SÄRKYNYT LAATTA

1. Särkynyt laatta pitää irrottaa viereisistä laatoista ennen poistamista. Muuten viereiset laatat voivat murtua tai haljeta. Etenkin lasitetut laatat särkyvät helposti.

2. Hakkaa laatta irti vasaralla ja lyöntimeisselillä. Pidä meisseliä pystysuorassa saumojen kohdalla. Ole varovainen, jotta viereiset laatat pysyvät ehjinä.

3. Puhdista alue pahimmista roskista ja hakkaa irti jäljellä oleva laasti. Lyö varovasti reunoilta keskelle päin tai reunojen suuntaisesti, älä koskaan viereisen laatan reunoja kohti.

4. Siivoa alue ja poista loput laastit. Pohjan pitää olla täysin tasainen, jotta uusi laatta asettuu paikalleen tukevasti.

5. Imuroi tai harjaa pohja huolellisesti, jotta laasti tarttuu kunnolla kiinni. Tarkista, että laatta sopii koloon. Laatan pitää olla viereisten laattojen alapuolella, jotta laatan alla on tilaa laastille.

VINKKI: Värijauhe

  • Yhden laatan asentamiseen kannattaa käyttää valmislaastia, jota myydään pienissä purkeissa. Yksittäisen laatan voi kiinnittää myös silikonilla.
  • Vanhat laastisaumat ovat lähes aina värjäytyneet jonkin verran kulumisen takia. Ellei rautakaupassa ole sopivan väristä saumalaastia, voit kokeilla tehdä sitä itse sekoittamalla laastiin värijauhetta. Värijauhetta myydään rautakaupoissa, maalikaupoissa ja verkkokaupoissa.

ASENNA UUSI LAATTA

1. Kostuta alusta kunnolla, jotta se ei ime laastia kuivaksi liian nopeasti. Laasti ei tartu kunnolla kiinni kuivaan alustaan, ja kuivalle pohjalle asennettu laatta pitää hienosäätää paikalleen todella nopeasti.

2. Sekoita laasti ohjeiden mukaan ja levitä sitä koloon laastikauhalla. Tasoita laasti laastikammalla. Näin ison laatan asentamiseen kannattaa käyttää 6-millistä hammaslastaa.

3. Asenna uusi laatta paikalleen ja paina sitä kunnolla. Nosta laatta ylös ja tarkista, että laasti peittää vähintään 2/3 laatan pohjasta. Lisää laastia tarvittaessa, aseta laatta takaisin ja paina sitä lujasti.

4. Voit saumata lattian vuorokauden kuluttua. Sekoita saumalaasti ohjeiden mukaan ja levitä se vetämällä lastaa nurkittain laattojen yli. Pidä lastaa hieman vinossa.

5. Poista ylimääräinen saumalaasti vetämällä laattasientä viistosti saumojen yli. Anna saumojen kovettua vuorokauden ajan. Poista laastijäämät kuivaksi väännetyllä sienellä.

VINKKI: Pienet laatat

Laastia ei voi levittää pienten seinäja lattialaattojen kohdalle lastalla, joten laasti pitää levittää laatan taustalle. Aseta laatta kolon kohdalle ja käännä laatta paikalleen. Kohdista laatta tarkasti oikeaan paikkaan painelemalla sitä eri suunnista.

2 HYVÄÄ KONETTA LAATAN IRROTTAMISEEN

Laatan voi irrottaa ympärillä olevista saumoista helposti monitoimityökalulla ja upotus- tai karbidisegmenttiterällä.

Saumat voi poistaa myös kulmahiomakoneella, mutta sitä pitää käyttää erittäin varovasti, jotta viereiset laatat eivät mene rikki.

Voit poistaa saumat varovasti myös talttapäämeisselillä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Laatat