8 kylpyhuoneen piilovirhettä

Kylpyhuoneen remontoinnissa voi sattua pahoja virheitä, jotka tulevat todella kalliiksi. Voit lukea tästä jutusta lisää 8 tavallisesta virheestä.

Kylpyhuoneen remontointi virheet

Voit liimata lattiaan korkomerkit ja tehdä lattiaan sopivat kaadot niiden avulla.

Kylpyhuoneen rakentamisessa ja remontoinnissa tehdyt virheet voivat johtaa katastrofaalisiin seurauksiin. Pahimmat virheet ovat salakavalia, sillä ne eivät näy päällepäin.

Valitettavasti kylpyhuoneremonteissa tehdään paljon virheitä, jotka johtuvat tiedon puutteesta tai välinpitämättömyydestä. Kaikki ei ole aina kunnossa edes uudessa talossa, sillä niin moni asia voi mennä pieleen.

Alla kerrotaan lisää 8 tavallisesta virheestä kylpyhuoneessa.

1. Rikkoutunut höyrynsulku katossa

Höyrynsulun pitää aina olla tiivis. Suihkutilan päälle kohdistuu kova kosteusrasitus, ja katossa on usein spotti, muu valaisin tai ilmastointiputki, jonka vierestä kosteus voi vuotaa rakenteisiin. Jos höyrynsulussa on reikä, eristeet kastuvat ja katto homehtuu tai lahoaa ennen pitkää.

Kun remontoit: Tee höyrynsulusta tiivis. Varmista, ettei kosteus pääse vuotamaan rakenteisiin valaisimen tai ilmastointiputken vierestä.

LUE LISÄÄ: Höyrynsulkuopas

Höyrynsulku voi olla muovia tai paperia.

Höyrynsulku voi olla muovia tai paperia.

2. Puutteellinen vesieristys

Vanhan kylpyhuoneen seinissä ja lattioissa voi olla toimiva vesieristys. Se riippuu kuitenkin siitä, milloin kylpyhuone on rakennettu ja kuka sen on rakentanut. Nykyisenkaltaiset määräykset tulivat voimaan 1990-luvulla. Rakennusmääräysten mukaan lattiapäällysteen ja seinäpinnoitteen pitää toimia vedeneristyksenä tai niiden takana pitää olla erillinen vedeneristys. Yleensä vesieristyksenä käytetään vesieristettä, joka muodostaa pintarakenteen taakse ohuen kumimaisen kalvon. Vesieristeen pitää olla yhtenäinen, joten siinä ei saa olla reikiä.

Kun remontoit: Varmista, että vesieristys on yhtenäinen.

Vesieriste on yleensä juoksevaa massaa, joka muistuttaa paksua maalia. Sitä sivellään lattiaan ja seiniin monta kerrosta.

Vesieriste on yleensä juoksevaa massaa, joka muistuttaa paksua maalia. Sitä sivellään lattiaan ja seiniin monta kerrosta.

3. Haljenneet laastisaumat

Laastisaumojen halkeilu ei ole vakavaa, sillä saumalaasti ei ole vedenpitävää, eikä saumojen halkeilu aiheuta kosteusvahinkoja.
Laattojen takana oleva vesieriste pitää rakenteet kuivina. Saumojen halkeilu kuitenkin vaikeuttaa lattian siivoamista. Laastisaumat halkeavat helposti, jos ne ovat kahden rakenteen kuten seinän ja lattian välissä. Se johtuu rakenteiden liikkumisesta. Elastiset laastisaumat kestävät rakenteiden elämistä, joten lattian ja seinän välinen sauma kannattaa tehdä silikonista.

Kun remontoit: Tee rakenteiden väliin joustavat saumat, jotka kestävät elämistä. Eri materiaaleista tehdyt rakenteet elävät eri tahtiin.

4. Väärin korotettu lattiakaivo

Markkinoilla on lattiakaivon korottamiseen tarkoitettuja korotusrenkaita, joiden käyttötarkoitus on monelle epäselvä. Korotusrengasta käytetään lattiakaivon korottamiseen muun muassa silloin, kun kylpyhuoneen lattiaan tehdään uudet ja paremmat kaadot remontin yhteydessä. Korotusrengas asennetaan aina vesieristyksen alapuolelle. Se tarkoittaa, ettei korotusrengasta voi käyttää kaivon korottamiseen esimerkiksi silloin, kun kylpyhuoneen lattiaan asennetaan uudet laatat vanhojen päälle.

Kun remontoit: Älä yritä oikaista korottamalla lattiakaivoa. Tee kylpyhuoneeseen uusi vesieristys.

Lattiakaivon pitää olla tiivis, joten sitä ei saa korottaa väärin.

Lattiakaivon pitää olla tiivis, joten sitä ei saa korottaa väärin.

5. Huonot kaadot lattiassa

Vesi valuu alaspäin, joten kylpyhuoneen lattian pitää kallistua kaivoa kohti.

Lattian pitää kallistua vähintään sentin metrin matkalla, mutta kylpyhuoneen kaadot voivat olla myös jyrkempiä.

Jyrkkyyttä tärkeämpää on se, ettei lattia kallistu vääriin suuntiin eikä vesi jää seisomaan syvennyksiin.

Suihkutila ja kaivon ympäristö ovat tärkeimmät paikat. Ole huolellinen kaatojen tekemisessä ja tarkista mitat moneen kertaan.

Lattian kallistuksia voi olla vaikea nähdä, kun lattia on kuiva.

Kun remontoit: Tee lattiaan oikean suuntaiset ja tarpeeksi jyrkät kaadot. Pidä huoli, että kaivo on lattian alimmalla kohdalla eikä lattiassa ole painaumia.

Kylpyhuoneen remontointi virheet

Voit liimata lattiaan korkomerkit ja tehdä lattiaan sopivat kaadot niiden avulla.

6. Ei harjannetta oven vieressä

Vesi ei saa valua kylpyhuoneesta muihin huoneisiin. Vesieristyksen ja lattian kaatojen on tarkoitus pitää vesi pois rakenteista ja muista huoneista myös siinä tapauksessa, että allas tai pönttö menee tukkoon ja lattialle valuu poikkeuksellisen paljon vettä.

Lattian korkeimman kohdan pitäisi olla kynnyksen vieressä. Kynnyksen pitäisi olla vähintään 1,5 senttiä korkea ja vedenpitävä.

Kun remontoit: Varmista, että lattian korkein kohta on kynnyksen vieressä. Tee kynnyksen eteen kohtuullisen jyrkkä kaato. Käytä vedenpitävää kynnystä tai asenna kynnystä vasten vedenpitävä lista.

7. Materiaalit, jotka eivät kestä vettä

Kylpyhuoneessa pitää vesieristää kaikki seinät, joille voi roiskua tai tiivistyä vettä. Tiivistymisen vuoksi määräys koskee myös seiniä, jotka ovat kaukana suihkusta. Kipsilevyt homehtuvat herkästi, jos ne jätetään vesieristämättä ja peitetään pelkällä maalilla.

Levyjen tasoittamiseen suositellaan märkätilatasoitetta. Kylpyhuoneen katoissa pitää käyttää materiaaleja, jotka kestävät roiskevettä, kosteusprosentin ajoittaista nousua ja kosteuden tiivistymistä pinnoille. Siksi märkätilojen katot tehdään usein puupaneeleista.

Kun remontoit: Vesieristä kaikki seinät ja tee katto materiaalista, joka kestää kosteutta.

Märkätilakipsilevyt ovat rakenteeltaan samanlaisia kuin tavalliset kipsilevyt. Märkätilalevyissä on lasikuituja, ja pahvi on kyllästetty silikonilla. Levyt kestävät kosteutta ja laattojen painon.

Märkätilakipsilevyt ovat rakenteeltaan samanlaisia kuin tavalliset kipsilevyt. Märkätilalevyissä on lasikuituja, ja pahvi on kyllästetty silikonilla. Levyt kestävät kosteutta ja laattojen painon.

8. Ei lattiakaivoa

Suihkun lattiassa pitää olla kaivo, mutta lattiakaivoa tarvitaan myös vesikalusteiden tulvimisen varalta.

Jos pesuallas tai wc-pönttö menee tukkoon ja alkaa tulvia, veden pitää päästä valumaan esteettä suihkun lattiakaivoon.

Ellei lattian kaatoa voi tehdä suihkuun asti, kylpyhuoneeseen pitää asentaa toinen lattiakaivo.

Kun remontoit: Varmista, että vesi valuu lattiakaivoon kaikilta vesipisteiltä.

Lisää samasta aiheesta Kylpyhuone