Näin suunnittelet uuden keittiön

Uuden keittiön asentaminen on yksi kalleimmista projekteista, siksi se on hyvä suunnitella perusteellisesti. Kerromme, mitä on hyvä tietää ennen kuin aloitat!

Uuden keittiön pitää olla mukava ja tyylikäs huone, johon on mukava kokoontua. Keittiön pitää olla myös tehokas työpaikka, jossa on helppo laittaa ruokaa.

Keittiön suunnittelusta pitää tietää muutama perusasia ennen kalusteiden tilaamista.

Tärkeimmät kysymykset ovat:

Mitä keittiöltä halutaan? Pitääkö keittiön olla olohuoneen jatke, joka toimii perheen kokoontumispaikkana? Käyttääkö keittiötä useampi ihminen kerrallaan? Jos asukkaat ovat tottuneet elämään noutoruualla ja eineksillä, kannattaako keittiötä remontoida ollenkaan? Eikö kiireiseen elämään riitä mikroaaltouuni ja iso jääkaappipakastin?
Tuleeko keittiö koko perheelle? Jos perheessä on vain yksi ruuanlaittaja, keittiö kannattaa suunnitella hänen mukaansa. Jos ruuanlaittajia on useampia, keittiön pitää sopia kaikille. Ajattele, miten lapset yltävät pöydille. Keittiöön tarvitaan korokkeita, ellei keittiössä ole tilaa matalalle työpöydälle.
Kuinka paljon rahaa olet valmis käyttämään? Voitko hyödyntää vanhoja sähkö- ja vesiliittymiä sekä viemäreitä? Säilytätkö vanhat kodinkoneet? Tee budjetti ja lisää summaan 15–20 prosenttia yllättäviä kuluja varten.

Lue lisää tärkeimmistä valinnoista täältä.

5 keittiövyöhykettä

Keittiön suunnittelu kannattaa aloittaa jakamalla keittiö vyöhykkeisiin.

Se auttaa suunnittelemaan täydellisen sisustuksen ja pakottaa kiinnittämään huomion yksityiskohtiin, jotka nopeuttavat ja helpottavat työskentelyä.

Multimedia

1. Säilytysvyöhyke
Säilytystilaa keittiökoneille ja astioille, joita käytetään harvoin. Niitä voi säilyttää keittiön reunoilla.
2. Ruokavyöhyke
Ruokavyöhykkeellä ovat jääkaappi ja pakastin sekä kuivat ruoka-aineet kuten säilykkeet, jauhot ja hiutaleet. Niiden pitää olla helposti käden ulottuvilla.
3. Ruuanlaittovyöhyke
Tällä vyöhykkeellä pilkotaan, leikataan ja valmistetaan ruokaa. Roska-astia on tiskipöydän alla astianpesukoneen vieressä, joten tiskipöytää ja roskista on helppo käyttää yhtä aikaa. Oikeakätiselle ruuanlaittovyöhykkeen paras paikka on siivousvyöhykkeen oikealla puolella. Ruuanlaittovyöhykkellä säilytetään eniten käytettyjä aterimia ja astioita.
4. Siivousvyöhyke
Tässä keittiön osassa huuhdellaan vihannekset ennen pilkkomista ja astiat ennen pesukoneen täyttämistä. Sijoita astianpesukone tiskipöydän vasemmalle puolelle, jotta voit tyhjentää astiat helposti ennen koneeseen laittamista.
5. Keittovyöhyke
Keittovyöhykkeellä on liesi ja uuni. Keittovyöhyke kannattaa sijoittaa ruuanlaittovyöhykkeen viereen, sillä keittovyöhykkeellä säilytetään eniten käytettyjä patoja, pannuja ja vuokia. Jos uuni ja liesi ovat erilliset, uunin voi sijoittaa kauemmas, sillä sitä ei tarvita yhtä usein kuin liettä.

Miten keittiö kannattaa sisustaa?

Omakotitalojen keittiöt ovat hyvin erilaisia. Osa ei halua keittiöön yläkaappeja mistään hinnasta, toisten mielestä keittiön seinien pitää olla kokonaan kaappien ja laatikoiden peitossa.

Keittiöfirmat käyttävät suunnittelun pohjana neljää erilaista pohjaratkaisua. Paras keittiön muoto riippuu käytettävissä olevasta tilasta ja asukkaiden tarpeista.

Työskentelykolmio on hyvä suunnitteluperiaate. Se tarkoittaa jääkaapin, tiskialtaan ja lieden yhdistävää reittiä, jonka yhteenlasketun pituuden pitäisi olla 3,5–5 metriä. Työskentelykolmio ei kuitenkaan sovi kaikkien keittiöiden suunnitteluun. Suora keittiö on siitä hyvä esimerkki.

Suora keittiö
Yhdelle seinälle rakennettu keittiö näyttää siistiltä. Siinä pitää kuitenkin ottaa paljon askelia, koska kaikki työpisteet ovat samalla puolella. Suora keittiö toimii, jos pöytätilaa on 4–5 metriä.

Keittiösaareke
Keittiösaareke on erinomainen pohjaratkaisu, jos keittiötä käyttää useampi ihminen kerrallaan. Saarekkeen ympärillä on paljon työpisteitä sekä istuma- ja seisomapaikkoja. Iso keittiösaareke saattaa kuitenkin pidentää työskentelykolmion mittaa. Saareke on hyvä paikka tiskialtaalle, sillä sen ympärillä on paljon työskentelytilaa. Liesi sotkee sen verran, ettei sitä kannata asentaa saarekkeeseen.

Kulmakeittiö
Kulmakeittiö tuntuu tilavalta, joten se on hyvä vaihtoehto kapeaan keittiöön. Isossa huoneessa kulmakeittiöön voi yhdistää saarekkeen tai ruokailutilan, jossa on tilaa monelle.

Hevonsenkenkä
Tässä mallissa on paljon pöytä- ja kaappitilaa. Nurkkiin voi asentaa syvät kaapit, joissa on ulos vedettävät telineet. Tiskiallas ja liesi kannattaa asentaa suunnilleen kummankin puolen keskelle.

Tärkeät pikkuasiat

Alta voit lukea tärkeistä valinnoista, jotka koskevat tuuletusta, jätteiden lajittelua ja melua.

Liesituuletin
Millainen liesituuletin keittiöön kannattaa asentaa? Aktiivihiilisuodatin on halpa, mutta se ei poista tunkkaista ilmaa keittiöstä. Ulos tuulettava liesituuletin vie tilaa yläkaapeista, ja sille pitää tehdä reikä seinään tai kattoon. Perinteisissä liesituulettimissa on myös se vika, että niihin on voi törmätä. Kolmion muotoinen liesituuletin on tehokas mutta ei vie yhtä paljon tilaa syvyyssuunnassa.

Jätteiden lajittelu
Keittiön roska-astia on yleensä tiskialtaan alla. Se ei ole kovin kätevää, jos keittiössä on samaan aikaan monta käyttäjää. Sijoita roskikset tiskialtaan oikealle puolelle, jotta voit avata roskiksen myös silloin, kun joku seisoo tiskialtaan edessä. Ulos vedettävät roska-astiat helpottavat jätteiden lajittelua, kun roskia ei tarvitse heittää kaappiin.

Pidä melu ulkona
Tarkista liesituulettimen melutaso ennen ostamista. 32–54 desibeliä on sopiva taso. Muista, että 3 desibelin nousu vastaa melutason kaksinkertaistumista. Tavallisen puheäänen voimakkuus on noin 60 desibeliä. Voit laskea keittiön melutasoa reilusti asentamalla katolle huippumurin, joka toimii liesituulettimen moottorina.

Keittiön valot

Multimedia

Keittiön on monen kodin sydän ja luonteva kokoontumispaikka. Keittiössä laitetaan ruokaa monta kertaa päivässä, tehdään läksyjä, käyte­ tään tietokonetta, leikitään ja rupatellaan. Eri käyttötarkoituksiin tarvitaan erilaisia valoja.

Keittiössä pitää olla hyvä perusvalaistus. Kohde valot eli spotit sopivat myös keittiöön. Muista, että spotteja ei ole pakko asentaa tasaisin välein, vaan valot kannattaa asentaa sinne, missä niitä tarvitaan eniten.

Keittiössä pitää olla hyvät työvalot, jotta ruuan­ laitto sujuu mukavasti. Esimerkiksi yläkaappien alle asennetut valopaneelit toimivat hyvinä työvaloina. Työvalot voivat olla myös pieniä riippu­ valaisimia, jotka suuntaavat valon tiskipöydälle tai pöytälevylle.

YLEISET VIRHEET
Keittiössä on huono työskennellä, jos ainoa valo on katosta roikkuva riippu­ valaisin. Valo jää ruuanlait­ tajan selän taakse ja luo ylimääräisen varjon.

Suunnittelu ja budjetointi

Uuden keittiön teko edellyttää monen eri asian hoitamista. Toisaalta on myös asioita, joihin tarvitaan ammattilaista.

Vesi, viemäröinti, sähkö ja lämmitys ovat niitä töitä, joihin ei itse juuri voi puuttua, vaikka olisi nähnyt, miten ne tehdään. Tämän vuoksi on tärkeää selvittää ajoissa, miten keittiö lopulta toimii ja minkälaisia asennustöitä tarvitaan.

Tämän jälkeen voi pyytää ammattilaisilta tarjouk-sia (kysy ainakin kahdelta eri taholta, jotta tarjouksia voi verrata). Pyydä tarjoukset kirjalli-sina.

Kun tiedät, miten työt tehdään, selvitä, missä järjestyksessä ne on parasta tehdä. Esimerkiksi sähköasentajaa ei kannata pyytää paikalle ennen kuin seinät on rapattu tai lvi-asentajaa ennen kuin lattia on avattu - tai sitten, kun uusi lattia on jo paikallaan.

Katto

Pitääkö katto rapata?
Jos purkaa seinän, katto pitää rapata, ja vaikka keittiötä ei laajennettaisi, katosta kannattaa kaapia irronnut rappaus pois ja maalata se. Kattoa ei tarvitse pestä, pohjusta ja maalaa se.

Seinät

Rappaus vai laatat? Vai molemmat?
Seinät on aina puhdistettava ja oikaistava, jotta alustasta tulee yhtenäinen ja sileä. Laattoja ei kannata kiinnittää epä-tasaiseen seinään siinä uskossa, että ne voidaan oikaista paksummalla laattalaas-tikerroksella. Lasikuitukangasta varten seinä on ilman muuta siistittävä ensin.

Vesi ja lämpö

LVIS-työt on aina jätettävä ammattilaisille.
Kun suunnittelee uuden keittiön toimintaratkaisuja, pitää miettiä myös sitä, minne tiskiallas sijoitetaan ja voiko astianpesukoneen kytkeä altaan viemä-röintiin. Tämä pienentää sähkö- ja lvis-asentajan laskua.
Toisaalta nyt on hyvä aika myös vaih-taa järjestystä ja muuttaa asioita, kun kaikki rakenteet ovat vielä paljaina.

Sähköt

Ilman valtuutettua sähköasentajaa ei tule toimeen.
Uusi keittiö merkitsee myös lisäpistorasioita. Niitä ei voi koskaan olla liikaa. Sähköasentajaa tarvitaan, ennen kuin seinäpinnat katetaan, jotta pistora-sioille voidaan vetää sähköjohdot.

Lattia

Mitä keittiön vanhan lattian alta löytyy?
Vanhan linoleumi- tai vinyylilattian alta löytyy yleensä levyjä, paljon pieniä nauloja, tasoitemassaa ja ehkä kaikkein alimpana alkuperäinen lautalattia. Lattian purku lautakerrokseen asti on iso urakka, ja on hyvä ottaa huo-mioon myös se, että lattiaa ei voi höylätä eikä hioa ennen kuin kaikki naulat on saatu pois. Naulat voivat rikkoa koneet. Tasoitemassaa voi yleensä poistaa lastalla kaapimalla. Muista aina kaapia eikä kaivaa, jotta lautalattia ei vaurioidu.

    Lisää samasta aiheesta Uusi keittiö