Keittiö - versio 2.0

Sisustus oli yhä toimiva, mutta 20 vuoden käytön jälkeen keittiö ei enää ollut. Katso, miten se uudistetaan A:sta Ö:hön samaan malliin, mutta hienosti päivitettynä versiona.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
3.800 euroa

Johdanto

Tämä jo aika lailla kuluneen näköinen keittiö on palvellut vuosikausia. Sisustusta ja keittiön mallia mietittiin aikoinaan pitkään, ja perhe valitsi malliksi ajattoman ratkaisun. Aika on kuitenkin vierinyt eteenpäin.

Osittain se näkyy muotoilussa, joka ei ehkä täysin vastaa vuoden 2015 trendiä, mutta ennen muuta se näkyy keittiön kulumisena vuosien saatossa. Jotkin ovet repsottavat hieman ja monien kaappien laminaattihyllyt ovat kolhiintuneet arkikäytössä. Ne eivät siis enää täytä vaatimuksia.

Pohjapiirros osoittautui kuitenkin ajattomaksi, ja se pitää pintansa edelleen, joten sitä on turha muuttaa. Lue lisää ja seuraa ohjeitamme, niin osaat asentaa uuden keittiön alusta alkaen. Lisäksi saat koko joukon hyviä vinkkejä eri työvaiheisiin.

Ennen
Keittiö oli aikoinaan huippumuodikas, mutta näyttää nyt kuluneelta. Ovet roikkuvat ja laminaattilevyissä on kolhuja.

Jälkeen
Sisustus oli yhä toimiva, mutta 20 vuoden käytön jälkeen keittiö ei enää ollut. Katso, miten se uudistetaan A:sta Ö:hön samaan malliin, mutta hienosti päivitettynä versiona.

Ohjeet

01
Purkutyöt 3 Vaihe

Koska tarkoituksena on käyttää uudel-leen joitakin keittiön elementtejä, vanha keittiö puretaan varovasti. Poisheitettä-viä kaappeja ei tarvitse varoa, mutta liesituuletin jää paikalleen ja sokkeli, jolla keittiökaapit seisovat, halutaan säilyttää ehjänä, sillä sitä tarvitaan myöhemminkin.

Myös tiskiallas ja osa kodinkoneis ta halutaan säilyttää uutta keittiötä varten, ja loput koneista ovat niin hyväs sä kunnossa, että ne voi hyvin myydä.

Usein osaa vanhasta keittiöstä voi hyödyntää muualla; keittiönkaapit voivat olla todellinen lahja verstaalla, ja hyvälle puupöytälevylle on aina käyttöä.

1

Kaapit poistetaan. Irrottamalla kaappeja yhdessä pitävät ruuvit tai takaseinään kiinnityksen kaapit saa irti ja ne voi nostaa peräkärryyn.

2

Allas käytetään uudestaan. Se irrotetaan tämän vuoksi varovasti ja asetetaan talteen odottamaan uudelleen asennusta. Samalla voit tehdä uuteen pöytälevyyn leikattavaa asennusaukkoa varten pahvikaavion.

3

Sokkeli jää paikalleen. Koska keittiöstä tulee saman mallinen kuin ennen, sokkeli voidaan hyödyntää.

02
Kokoa kaapit 2 Vaihe

Voit tilata keittiön kaapit valmiiksi koottuina. Tämä on kuitenkin kallis ratkaisu, ja ottaen huomioon sen, miten yksinker-tainen tehtävä on kyseessä, ostos ei kannata. Kun on koonnut yhden kaapin, lop-pujen kokoaminen sujuu kuin itsestään.

Tarkat kokoamisohjeet voivat vaih-della valmistajittain, mutta periaattees-sa kyse on kahden sivulevyn yhdistämi-sestä ylä- ja alalevyyn ja taustaverhoilun kiinnittämisestä. Tämän jälkeen asennetaan hyllyt ja laatikot - siinä kaikki.

Riippuen käytettävissä olevasta tilasta voit koota kaapit ennen asen nusta tai koota ne yksi kerrallaan ja asentaa sitä mukaa paikalleen.

1

Kokoa kaapit. Tässä kootaan korkeaa kaappia uunille ja mikroaaltouunille. Jos kaapin sivut jäävät näkyviin, varo naarmuttamasta niitä kokoamisvaiheessa.

2

Valmis. Uunit ovat omilla hyllyillään ja laatikostot paikoillaan. Ovi asennetaan myöhemmin.

03
Asenna kaapit 9 Vaihe

Sokkeli käytetään sellaisenaan, joten kootut kaapit asennetaan nyt vain sokkelille. Kun ne seisovat oikeassa järjes-tyksessä, ne kiinnitetään toisiinsa.

Jos kiinnität kaapit puristimilla ja tarkistat, että kaikkien kaappien etulin-jat ovat keskenään linjassa, kaapit on helppo yhdistää kokoonpanoruuveilla.

Kiinnitämme kaikki kaapit sokkeliin. Vaihtoehtoisesti voit kiinnittää kaapit tulpilla ja ruuveilla takaseinään.

Valitsemamme astianpesukoneen on tarkoitus seistä omilla jaloillaan, ei sok-kelin päällä. Rakennamme sille korok-keen muutamasta levynpalasta, jotta saamme koneen kaappien korkeudelle.

1

Kiinnitä alakaapit puristimilla, kun olet asettanut kaapit sokkelille. Varmista, että ne ovat vaaterissa ja että etulinjat myötäilevät toisiaan.

2

Kiinnitä kaapit sokkeliin 4 x 30 mm:n ruuveilla. Mittaa etäisyys sokkeliin kaapin alapuolelta ja lisää tähän mittaan puolet sokkelilevyn paksuudesta, niin osut oikeaan kohtaan kaapin sisällä.

3

Kiinnitä kokoonpanoruuvit. Ruuvin mukana tulee siihen kuuluva holkki, jolla ruuvi ruuvataan kaapinsivujen reikien läpi. Näin kaapit lukittuvat yhteen ja voit poistaa puristimet.

4

Astianpesukone asennetaan pai kalleen. Kone vie kaapin verran tilaa (60 cm) ja se on asennettava, ennen kuin kaap pirivistön asennusta jatke taan. Koneen voi myöhemmin vetää ulos ja kytkeä.

5

Peitelevyn kiinnittäminen. Tähän asennetaan jääkaappi, joten kaapin sijasta kohtaan tulee vain levy. Se vastaa kaapinsivua, ja se ruuvataan kiinni samaan tapaan kuin yhdistettäessä kaksi kaappia.

6

Pakastin asennetaan paikalleen. Se nostetaan sokkelille. Sitä ei kiinnitetä. Toisen sivun peitelevy ja toisen sivun korkeakaappi pitävät pakastimen riittävästi paikallaan.

7

Nyt korkeakaappi työnnetään paikalleen. Sitä nostetaan hiukan ylös ja työnnetään tarvittaessa jalallla, jotta se liukuu paikalleen pakastimen viereen.

8

Lopuksi asennetaan pakastimen päälle tuleva yläkaappi. Yhdistä se korkeakaappiin ja peitelevyyn, mutta varo ruuvaamasta peitelevyn näkyviin jäävän ulkosivun läpi.

9

Viimeistely takaa keittiön yhden-mukaisen ilmeen.

04
Siisti viimeistely 3 Vaihe

Seinien ja katon reunoihin on lähes aina asennettava jonkinlaiset peitelistat, jotta keittiö istuu huoneeseen siististi. Tähän ei löydy apua valmistajien kokoamis-ohjeista, vaan työ on tehtävä itse.

Tässä työstämme korkeakaapin ja seinän väliin sekä korkeakaapin yläreu-naan katonrajaan peitelistat.

Tarkoitusta varten kannattaa ostaa yksi tai kaksi samanlaista lisälevyä, joita käytettiin pakastimen toisella sivulla (tämän keittiön valmistaja kutsuu levyä peitelevyksi). Levystä on helppo sahata viimeistelyssä tarvittavat peitelistat. Tehtävästä selviää nopeasti ja vaivattomasti pistosahalla.

1

Seinän myötäinen peitelista sahataan pistosahalla seinän linjaan piirrettyä viivaa pitkin. Viiva tehdään pitämällä puupalikkaa seinää vasten ja vetämällä samalla merkkiviiva palikan päätyä vasten pidettävällä lyijykynällä.

2

Kiinnitä lista kaappiin. Esiporaa ja kiinnitä ruuvit kaapin sisäpuolelta listan läpi.

3

Kiinnitä peitelista kaapin päälle uppokantanauloilla. Kattoon kiinni-tetty lista ja kaapin yläreunassa oleva lista pitävät peitelistan paikallaan taipumatta.

05
Sovita pöytälevyt 8 Vaihe

Pöytälevyt kiinnitetään nyt paikoilleen ja allas, vesikalusteet ja liesitaso asen­ netaan pöytätasoon.

Pöytälevyjen reunapyöristysten vuok­ si pöytälevyjen päädyistä on sahattava pyöristys pois kohdissa, joissa le vyjen päädyt tulevat vastakkain. Muus sa ta ­ pauk sessa kohtaan jää likaa keräävä ura.

Kun levyt ovat valmiina, ne on helpointa asentaa omille paikoilleen sahauslinjan merkitsemistä varten.

Allas ja liesitaso asennetaan merkitse­ mällä (uusien tuotteiden mukana saa kaa van) ja sahaamalla ne upotus­ tai pis­ tosahalla. Nosta allas ja liesitaso jälleen pois, kunnes levyt on sovitettu mittaan.

1

Aseta pöytälevyt kokeeksi paikoilleen. Kaikki kolme levyä ovat liian pitkiä, mutta koeasennuksesta saa hyvän kokonaiskuvan.

2

Pöytälevyjen pyöristys sahataan pois siitä reunasta, jossa kaksi pöytälevyä tulevat päädyt vastakkain. Tämä koskee vain pöytälevyjä, joiden etureunat on pyöristetty.

3

Viillon loppuosa, viivaa kohti, poistetaan käsisahalla. Pystylinjasta (viivasta) selviää taltalla.

4

Aseta levyt paikoilleen ja merkitse, miten ne on sahattava, jotta ne sopivat tarkasti yhteen. Lyhennä levyjä tämän jälkeen pyörösahalla.

5

Mittaa altaan paikka. Jos allas on uusi, sen mukana tulee kaava. Muussa tapauksessa paikka on piir rettävä esimerkiksi suorakulmaisen levyn avulla. VINKKI: Hae perusteelliset ohjeet: www.teeitse.com, haku ”tiskipöytä”.

6

Sahaa altaalle aukko. Tarkin jälki syntyy upotussahalla. Voit käyttää myös pistosahaa ja ajaa sitä ohjain kiskoa myöten. Viillon loppuosan sahaus vaatii aina pistosahan.

7

Pöytälevyyn porataan reikä vesikalusteelle. Reiän voi tehdä sopivan kokoisella reikäsahalla. Koko selviää vesikalusteen ohjeista.

8

Liesitaso upotetaan pöytälevyyn samaan tapaan kuin keittiön allas.

06
Valmistele pöytälevy 5 Vaihe

Kun pöytälevyt yhdistetään toisiinsa, niiden saumakohdasta on tehtävä mah-dollisimman tiivis, sillä keittiötasoille roiskuu aina nesteitä, jauhoja ja likaa.

Tiiviys varmistetaan kalusteheloilla ja puuliimalla. Voit ohjata levyjä hel-posti, jos käytät samanaikaisesti molem-piin levyreunoihin jyrsittäviä lamelleja. Näin tarkkuutta voi ohjata ja levyt saa koottua tarkasti reuna reunaa vasten.

Me käytämme pieniä, keksejä muis-tuttavia lamelleja. Ne voi jyrsiä paikoil-leen joko lamellijyrsimellä tai levyjyrsin-terällä varustetulla yläjyrsimellä.

Asenna altaan sisältävä pöytälevy vasta sitten, kun olet asentanut altaan.

1

Merkitse helojen ja lamellien paikat. Jokaiseen liitokseen tulee kaksi kalustehelaa ja kolme lamellia.

2

Jyrsi lamelleille lovet. Lovet jyrsitään molempiin levyihin. Merkintöjesi avulla pystyt sijoittamaan lovet tarkasti kohdakkain.

3

Poraa helalle reikä. Käytä esi mer­ kiksi oksaporaa, jolla reikään saa tasaisen pohjan. Oksaporassa ei ole kärki­ piikkiä, joka tunkeutuisi pöytälevyn läpi.

4

Sahaa helalle ura. Pitkäteräisellä pistosahalla on helppo työstää kaksi viiltoa.

5

Talttaa viiltojen väli (ura) auki kapealla taltalla. Nyt kokoomahelalle on tehty tilaa.

VINKKI: Pistosahan ja taltan sijasta voit työstää uran yläjyrsimellä ja sopivan kokoisella uraterällä.

07
Asenna allas 3 Vaihe

1

Pursota aukon reunoihin saniteettisilikonia. Se takaa, että altaan reunan alle ei pääse vettä. Suojaa pöytälevyä maalarinteipillä.

2

Aseta allas paikalleen ja paina se kiinni. Poista maalarinteippi, mutta varo, ettet sotke saumamassaa.

3

Kiinnitä allas pöytälevyyn altaan mukana tulleilla heloilla. Nyt voit asentaa vesikalusteen ja asettaa pöytä­ levyn paikalleen ja koota sen kuten aikaisemmin näytimme.

08
Kokoa pöytälevyt 3 Vaihe

1

Pursota pöytälevyn reunoihin liimaa. Molemmille pinnoille pitää le vittää runsaasti liimaa eli niin paljon, että se puristuu ulos, kun levyt puristetaan yhteen.

2

Purista levyt yhteen. Aseta levyt ensin toisiaan vasten ja työnnä ne yhteen niin, että esiliimatut lamellit osuvat koh dalleen. Kiristä nyt kalustehelat kiintoavaimella.

3

Poista ylimääräinen liima. Jos olet käyttänyt tarpeeksi liimaa, se puristuu ulos, kun kiristät helat. Pyyhi liima pois kostealla liinalla. Suojaa pöytälevyjä pöytätasoon tarkoitetulla öljyllä.

09
Yläkaapit 2 Vaihe

Nyt ripustetaan yläkaapit. Niiden käsit­ tely voi olla hieman haastavaa ilman apulaista, koska käsiä tarvitaan sekä pitämään kaappia että ruuvaamaan. Nyt saat tähän kuitenkin hyvän niksin: rakenna kuvan kaltainen pieni teline - levy ja neljä jalkaa - joka on sopivan korkuinen eli saat kaapit haluamallesi korkeudelle, kun ne ovat telineen päälle.

Jos molemmilla sivuilla on seinät, jolloin kaappien taakse ei näy, voit myös ruu vata ja liimata vankan listan seinään ja kiinnittää kaapit siihen. Tämän mene­ telmän löydät kotisivuiltamme (www.teeitse.com), haku: ”keittiö”.

1

Asenna yläkaapit telineelle. Nyt voit siirtää kaapit paikalleen ja yhdistää ne kokoonpanoruuveilla.

2

Kiinnitä kaapit seinään. Esiporaa ja työnnä tulpat ripustus­ helojen läpi. Kiinnitä sitten helat esimerkiksi 5 x 60 mm:n ruuveilla.

10
Kiinnitä kaapinovet 3 Vaihe

Nyt alkaa hauska työvaihe. Vaikka olisit jo saanut osaksesi hyväksyviä nyök­ käyk siä ja ehtinyt onnitella itseäsi ura­ kasta, keittiöstä tulee todella keittiö vasta nyt, kun ovet ja laatikostot pääsevät paikoilleen.

Uudet keittiöovien saranat ovat nykyään niin käteviä, että riittää, kun toisen osan kiinnittää kaappiin ja toisen oveen. Tämän jälkeen ovi nostetaan kohdalleen ja saranat napsautetaan yh­ teen. Yhtä helposti oven voi jälleen irrot­ taa, jos haluat asentaa sen paikoilleen vasta sitten, kun koko muukin keittiö on valmis. Jos haluat asentaa oviin vaimen­ timet, myös ne on parasta asentaa nyt.

1

Kiinnitä saranoiden toinen osa oviin. Ne sopivat oviin tehtyihin koloihin, joten niitä ei voi asentaa väärin. Kiinnitä saranan toinen osa kaapin sisälle.

2

Napsauta ovi paikoilleen. Saranoiden osat napsahtavat täydelli­ sesti yhteen. Nyt voit asentaa vetimet.

3

Valmista! Uudessa keittiössä voidaan nyt kokata aina kin seuraa vat 20 vuotta.

Materiaalit

Keittiökalusteet:

• Ala- ja yläkaapit
• Korkeakaappi

Muut materiaalit ja tarvikkeet:

• Pöytälevy,
• peitelevyt,
• saranat ja vetimet

Lisäksi:
• Kokoonpanoruuveja,
• kalusteheloja,
• 4 x 30 mm:n ja 5 x 60 mm:n lastulevyruuveja,
• puuliimaa,
• akryylisaumamassaa ja saniteettisilikonia

Erikoistyökalut:

• Lamellijyrsin tai yläjyrsin
• Oksapora

Vie aikaa

Varaa työhön viikko.

Hinta

Keittiökalusteet: noin 2 000 € Kodinkoneet: noin 1 800 €

Vaikeusaste

Keittiötä ei ole erityisen vaikea asentaa.

Vinkit & niksit

Pienet yksityiskohdat viimeistelevät keittiön ilmeen

Kun keittiö on asennettu ja se näyttää hyvältä, jäljellä on vielä joitakin yksityiskohtia, jotka täydentävät työsi jäljen: taustalevyt, listat, saumat ja vetimet viimeistelevät ilmeen.

Tähän keittiöön rakennettiin keittiötasot, joiden alla on suuri määrä alakaappeja. Niiden taustapuoli jää näkyviin, mikä ei näytä kovin hyvältä. Tämän vuoksi taustapuoli verhoillaan mustilla, sopivan kokoisilla ovilla. Ovet kiinnitetään asennusliimalla ja 4 x 20 mm:n ruuveilla kaappien sisäpuolelta oviin läpäisemättä ovia.

Pöytälevyn ja seinän väliin asennetaan lista, joka peittää raon. Tässä käytetään kapeaa listaa, joka naulataan kiinni. Naulat on helpoin kiinnittää listaan jo ennen asennusta, kun naulat isketään asennusvaiheessa pöytälevyyn. PIenet raot kaappien tai peitelevyjen ja seinän välissä katetaan akryylisaumalla. Tee sauma-patruunan kärkeen pieni reikä, pursota saumamassaa rakoon ja silota pinta kostealla siveltimellä.

Keittiöhankkeen päätteeksi laatikoihin ja oviin kiinnitetään vetimet. Kiinnitämme vetimet laatikoiden yläreunaan.

Kaappien näkyvät taustapuolet verhoillaan mustilla ovilla.

Pöytälevyn ja seinän väli peite-tään siististi valkoisella listalla.

Listojen ja seinän väli täytetään valkoisella akryylisaumamassalla.

Vetimet kiinnitetään laatikoiden yläreunaan sisäpuolelta.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Uusi keittiö