12 yleistä virhettä uusissa keittiöissä

Perinteiset virheet toistuvat helposti uuden keittiön sisustuksessa.

Keittiön pitää näyttää hyvältä ja kutsuvalta. Samalla keittiön pitää olla hyvin toimiva työtila, johon mahtuu monta ihmistä yhtä aikaa.

Uuden keittiön suunnittelussa sorrutaan usein samoihin vanhoihin virheisiin. Suunnittelun perusperiaatteet kannattaa opiskella jo ennen suunnitelman tekoa, vaikka todellisuus rajoittaa usein sitä, kuinka hyvin periaatteita voi lopulta noudattaa.

1. Eri toiminnot sekoittuvat toisiinsa

Keittiön sisustamisen kultainen sääntö on jakaa eri toiminnot kolmion kärkien mukaan. Pesuallas, ruuanvalmistus ja säilytys kuuluvat kukin omiin kärkiinsä. Kolmijako kannattaa muistaa myös siinä tapauksessa, että kaikki keittiön kaapit ovat samalla seinällä.

2. Kaapit asennetaan liian lähelle seinää

Liian lähelle seinää asennetun kaapin ovi ei mahdu aukemaan kunnolla, joten siihen ei voi laittaa koria tai vetolaatikkoa. Ihanteellinen etäisyys kaapista seinään on viisi senttiä. Seinän ja kaapin väliin jäävä rako peitetään peitelevyllä.

3. Nurkkaan asennetaan laatikoita, kaappi tai uuni

Nurkkakaappia ei voi silloin avata samaan aikaan kuin sen vieressä olevia kaappeja.

4. Pesualtaan molemmille puolille ei jätetä tilaa

Puhtaat astiat pitää pystyä laskemaan jonnekin ilman, että ne sekoittuvat likaisiin astioihin.

5. Hellan molemmille puolille ei jätetä tilaa

Ihanteellisessa tilanteessa hellan molemmilla puolilla on noin 50 senttiä ylimääräistä tilaa.

6. Tiskialtaan ja hellan väliin ei jätetä työtilaa

Altaan ja hellan välissä tilaa tarvitaan kaikkein eniten. Tilaa kannattaa jättää mahdollisuuksien mukaan jopa 80 senttiä.

7. Vastapäätä olevat kaapit asennetaan liian lähelle toisiaan

Vastakkain olevien kaappien väliin pitäisi jättää 120 senttiä tai hieman enemmän tilaa, jotta kaksi ihmistä mahtuu ohittamaan toisensa helposti ja laatikot mahtuvat aukemaan kunnolla.

8. Kulmakaapin hyötyä liioitellaan

Tavalliset kaapit hyödyntävät tilan paljon paremmin kuin paraskaan kulmakaappi. Kulman päällä oleva levy sopii vain tavaroiden säilyttämiseen, ei työskentelyyn.

9. Kaapit peitetään ovilla, koska niin on tehty ennenkin

Avohyllyjä on nopeampi ja helpompi käyttää kuin ovien taakse piilotettuja kaappeja. Hellan lähellä olevien hyllyjen perällä voi säilyttää esimerkiksi öljyä ja etikkaa. Siten pullot ovat koko ajan käsillä, mutta eivät kuitenkaan esillä.

10. Astianpesukone asennetaan liian kauas pesualtaasta

Astianpesukone kannattaa asentaa mahdollisuuksien mukaan tiskipöydän alle.

11. Yläkaapit asennetaan liian alas

Nyrkkisääntö on, että pöytälevyn pinnan ja yläkaappien väliin pitää jättää 51 sentin väli. Muuten yläkaappi peittää pöytälevyn takaosan näkyvistä.

12. Keittiötaso asennetaan liian matalalle tai korkealle

Useimmille suomalaisille sopiva työtason korkeus on 88-90 senttiä. Jos keittiön pääasiallinen käyttäjä on huomattavasti keskimittaista pitempi tai lyhyempi, työtaso kannattaa sijoittaa sen mukaan. Jos keittiössä on useita tasoja, ne voi asentaa eri korkeudelle.

    Lisää samasta aiheesta Uusi keittiö