Helppo
Vaikea
Liesituulettimen moottori on sijoitettu talon toiselle ulkoseinälle, jotta sen ääni kuuluisi keittiössä mahdollisimman vähän.

Liesituulettimen moottori on sijoitettu talon toiselle ulkoseinälle, jotta sen ääni kuuluisi keittiössä mahdollisimman vähän.

Hiljainen liesituuletin takaa tunnelman

Käry leviää keittiöön ja liesituuletin pauhaa täydellä teholla. On vaikea kuulla omia ajatuksiaan saati sitä, mitä vieraat sanovat. Tilanne on useimmille tuttu. Voit kuitenkin palauttaa keittiöön rauhan ja päästä sekä melusta että ruuan kärystä, jos asennat keittiöösi hiljaisen liesituulettimen.

Siirrä melu ulos

Voit hiljentää liesituulettimen siirtämällä moottorin paikkaan, jossa melusta ei ole haittaa. Joudut toisin sanoen hankkimaan ulkoisen moottorin, jotta saat keittiöösi hiljaisen liesituulettimen. Ulkoisen moottorin tai huippuimurin voi hankkia muutamalla sadalla eurolla.

Moottori katolle tai seinään

Päätä ensiksi, mihin sijoitat moottorin. Tässä tapauksessa erillinen moottori sijoitettiin ulkoseinälle. Moottorin voi sijoittaa myös välikatolle tai katolle.

Näin saat kaiken irti hiljaisesta liesituulettimesta

Kun olet päättänyt liesituulettimen paikan, voit parannella sen toimintaa. Ei ole yhdentekevää, miten putket asennetaan liesikuvun ja moottorin välille.

Putkilla on iso merkitys sille, kuinka kova ääni liesituulettimesta lähtee. Liikkuva ilma meluaa kovasti. Sen takia on tärkeää, että liesikuvun ja moottorin väliset putket ovat mahdollisimman suoria.

Valitse liesikuvulle oikeat putket

Ilmastointiputkien pitää olla tarpeeksi isoja, jotta ilma ei virtaa liian nopeasti, sillä hitaasti liikkuva ilma pitää pienempää ääntä. Paras valinta on paloturvallinen teräsputki. Sen matala poimurakenne vähentää ilmanvastusta. Varmista myös, että putkessa on mahdollisimman vähän taitoskohtia. Alumiiniputkia ei enää saa käyttää, muoviputkista puhumattakaan.

Hiljaisen liesituulettimen asentaminen

Hiljaisen liesituulettimen asentamisessa on tärkeää mitata oikein. Siten voit olla varma, että liesituuletin tulee juuri oikeaan paikkaan lieden päälle eikä reikä osu seinässä väärään paikkaan.

Poraamiseen tarvitaan erikoistyökalu

Jos asennat liesituulettimen tiiliseinään kuten tässä, tarvitset ison reikäsahan. Niitä voi vuokrata konevuokraamoista. Reikää ei kannata porata seinän läpi kerralla. Poraa reikä aluksi seinän puoliväliin sisäpuolelta ja viimeistele reikä ulkopuolelta. Reiän poraaminen tiiliseinään on vaikein osa hiljaisen liesituulettimen asentamisessa.

Lataa perusteelliset ohjeet ja lue vaihe vaiheelta, miten mittaat, poraat ja asennat hiljaisen liesituulettimen.

Lataa koko artikkeli, niin saat työohjeet.

VALITSE OIKEAT OSAT

Monet valmistajat myyvät sekä liesituulettimia että erillisiä moottoreita, jotka sopivat toisiinsa. Tähän kohteeseen valittiin Mielen yhdistelmä. Siinä on erillinen seinään kiinnitettävä moottori, johon voi yhdistää monia erilaisia liesituulettimia. Hinnat alkavat noin 800 €:sta.

Liesituuletin, jossa on vinoon asennettu, 90 cm leveä imupinta, on hyvä valinta. Se vangitsee käryt paremmin ja imee tehokkaammin, koska se on leveämpi kuin liesi. Näin keittolevyjen tuntumassa on myös paremmin tilaa, etkä lyö päätäsi liesituulettimen reunaan.

Putkella, joka johtaa käryt keittiöstä ulos, on suuri merkitys liesituulettimen melumäärälle, sillä ilma tuottaa melua liikkuessaan. Tämän vuoksi kannattaa valita putki, jonka halkaisija on suuri. Ilmavirtaus on siinä hitaampi, jolloin myös melua syntyy vähemmän. Paras valinta on paloturvallinen teräsputki.

Sen matala poimurakenne vähentää ilmanvastusta. Varmista myös, että putkessa on mahdollisimman vähän taitoskohtia. Alumiiniputkia ei enää saa käyttää, muoviputkista puhumattakaan.