Vaihda allas ja uudista pöytälevy

Keittiön tiskialtaan voi vaihtaa itse, kunhan valitsee hieman aiempaa suuremman altaan. Jos samalla hioo kokopuisen pöytälevyn, keittiö näyttää aivan uudelta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1-2 päiväa
Hinta
700 euroa

Johdanto

Keittiön tiskiallas oli naarmuuntu-nut, kuhmuilla ja pohjasta kulunut. Sekoitin ei ollut enää tiivis, ja kokopuinen pöytälevy oli kulunut monen vuoden käytössä. Sen pintaan oli jäänyt jälkiä ja erilaisten nesteiden jättämiä tummia kosteusläiskiä. Seinää vasten olevat silikonisaumat olivat myös haljenneet, joten ne oli vaihdet-tava uusiin, kuten myös altaan sekoitin ja silikonisaumat. Pöytälevy piti hioa kokonaan ja sen pinta öljytä.

Kuulostaa isolta urakalta, mutta tehtävä on helppo. Ensi alkuun on löydettävä uusi allas. Sen pitää olla vähintään yhtä kokoa vanhaa allasta suurempi, ja jos pöytälevyssä on tahroja, on hyvä, jos allas peittää ne. Uuden altaan, vesihanojen ja vastahio-tun pöydän myötä keittiö on kuin uusi.

Ohjeet

01
Valmistelut 3 Vaihe

1

Poista vanha allas ja sen alla olevat laatikostot. Irrota kaikki ruuvit ja helat, joilla allas on kiinnitetty. Kiinnitä venttiilit ja irrota viemäriputket ja sekoittimet. Irrota allas ja nosta se ylös. Pamauta siihen varovasti tarvittaessa, jotta se irtoaa.

2

Poista silikonisauma, jos se pitää vaihtaa. Leikkaa se irti taittoteräveit-sellä. Viillä sauma auki ensin pöytälevyn päältä, sitten seinän vierustalta. Nyt sauman saa irti. Leikkaa loput jäänteet pois veitsellä ja puhdista rako ruuvitaltalla.

3

Puhdista myös reunalista. Puun pinnan pitää olla puhdas, jotta sauma voi tarttua siihen. Käännä taltta kuten kuvassa ja vedä listaa pitkin. Jos saumaainetta on laattojen päällä, sen saa helpoiten pois terävällä ikkunakaapimella.

02
Mittaa allas 5 Vaihe

Uuden altaan vaatiman tilan mittaa-minen on tehtävä huolellisesti, jotta aukosta ei tule liian suurta. Helpoin tapa on laittaa allas ylösalaisin olemassa olevan aukon päälle ja piirtää altaan reuna-viivat. Tämän jälkeen altaasta mitataan, kuinka paljon pienempi levyssä olevan aukon pitää olla kuin reunojen, ja tämä etäisyys merkitään pöytälevyyn. Sen jälkeen levyssä on kaksi viivaa. Sahaa aukko sisempää viivaa pitkin.

Aukko sahataan pistosahalla. Sahassa voi olla tarpeen käyttää erityi-sen pitkää terää, jos samalla on sahattava keittiönkaappien päällyslevyn läpi.

1

Aseta uusi allas aukkokohtaan ylösalaisin. Allas on hyvä sijoittaa siten, että se samalla peittää mahdolliset aukon vieressä olevat vanhat jäljet ja tahrat. Piirrä altaan ääriviivat pöytälevyyn.

2

Piirrä uusi viiva, jonka mukaan aukko sahataan. Mittaa altaasta, kuinka paljon pienempi aukon pitää olla altaan reunoihin nähden ja piirrä aukko.

3

Sahaa aukko. Aseta pistosahaan uusi terä ja sahaa viivaa pitkin aukon ympäri. Jos joudut sahaamaan myös yläkaappien päällyslevyn läpi, käytä pistosahassa erityispitkää terää.

4

Merkitse altaan kiinnityshelan paikka. Kokeile ensin, että allas sopii aukkoon. Ehkä joistakin kohdista pitää vielä ottaa hieman pois. Kun aukko on varmasti sopivan kokoinen, nosta allas pois ja merkitse levyyn kiinnityskohdat.

5

Poista taltalla puuta, jotta saat heloille tilaa. Ne yltävät yleensä enintään 40 mm paksun levyyn. Esimer-kissä jouduttiin sahaamaan myös keittiön-kaappien päällyslevyn läpi, joten lastu-levyyn oli tehtävä tilaa helalle.

03
Hio pöytälevy 5 Vaihe

20 vuotta vanha pyökkinen pöytälevy pääsee huoltoon, sillä siinä on lovi ja pinta kaipaa kipeästi uutta öljykäsitte-lyä. Levyä on hoidettu puhtaalla pellava-öljyllä, mutta se ei sovi keittiönpöytä-levyyn, sillä se ei suojaa tarpeeksi hyvin, ja pinnasta tulee helposti tahmea.

Pellavaöljyn huono puoli on, että sitä ei voi hioa pois. Hiomapaperi tukkeutuu saman tien. Joten jos pöytä on käsitelty pellavaöljyllä, öljy kannattaa ensin kaapia pois ennen kuin hioo levyn.

Kaikki hiomapöly on pyyhittävä pois ennen kuin levy öljytään. Varmista myös, että puu kyllästyy hyvin, varsin-kin allasta varten sahatut reunat.

1

Vanha pellavaöljy kaavitaan pois. Leveä kahdenkäden kaavin on tehokas väline. Käännettävässä terässä on neljä leikkuupintaa. Toinen tehokas työkalu on sikli, jota pidetään viistosti ja vedetään itseä kohti.

Reunalistaa on vaikea kaapia. Siihen voi käyttää esimerkiksi aluslevyä.

2

Pöytälevy hiotaan. Nauhahiomakone sopii hyvin karkeaan hiontaan (paperin karkeus 80), ja tasohiomakone seuraavaan vaiheeseen. Sillä pääsee kul-miin asti (paperinkarkeus 100-200). Hio syi-den suuntaan ja liikuta konetta koko ajan.

3

Lopuksi hiotaan käsin karkeudella 150-200. Iso hiomapala toimii hyvin. Imuroi lopuksi pölyt pois. Reunalistan hiontaan kannattaa käyttää kumista hiomapalaa. Taita hiomapaperi reunan ympäri ja paina sitä listaa vasten.

4

Pöytälevy kyllästetään öljyllä. Kaada levylle öljyä ja työstä se puuhun erityisharjalla, esim. karhealla sienellä. Toista öljysively päädyssä kunnes puu on kyllästetty. Päätypuu imee paljon öljyä.

Pöytälevyn reunat sahatun aukon ympäriltä on kyllästettävä erityisen huolella.

5

Anna öljyn imeytyä levyyn puolen tunnin ajan. Poista ylimääräinen öljy puuvillaliinalla ja kiillota pinta lopuksi kuivalla liinalla.

04
Uusi silikonisauma 2 Vaihe

Jos seinää vasten oleva silikonisauma on haljennut, se voi johtua kolmesta syystä: pöytälevy elää ja repii sauman kappaleiksi, sauma on tehty väärin tai on käy-tetty väärää sauma-ainetta. Useimmissa tapauksissa ongelma johtuu kaikkien kolmen tekijän yhteisvaikutuksesta.

Älä ryhdy paikkaamaan vanhaa saumaa. Se ei kestä. Poista sen sijaan vanha, vaurioitunut sauma kokonaan ja tee uusi, hieno silikonisauma.

Esimerkissä käytetään yleissilikonia, joka antaa hieman myöten ja kestää siksi puun elämistä ilman, että sauma irtoaa ja seinää vasten syntyy halkea-mia, joihin kosteus tunkeutuu.

1

Kiinnitä maalarinteippi uutta saumausta varten. Poista saumasta ensin kaikki pöly ja lika pölynimurilla, jotta sauma kiinnittyy. Kiinnitä teippi pöytälevyyn ja laattoihin.

2

Pursota rakoon reilusti silikonia. Kun sauma on täynnä, silota sen pinta. Paras tapa saada hieno, kaareva pinta on käyttää sormea. Ylimääräinen saumamassa tarttuu teippiin, joka poistetaan, kun saumaus on tehty.

Jos sauma on suuri, voi olla hyvä sulkea sen pääty, jotta silikoni pysyy paikallaan.

05
Asenna allas 5 Vaihe

1

Laske allas ylösalaisin aukkokoh-taan parin listan päälle. Kiinnitä pohjaventtiili ja viemäriputki altaaseen.

Mustat kaapelit altaan päällä johtavat reunan ”painikkeelle”, joka avaa venttiilin.

2

Asenna sekoitinta varten levy. Sekoittimen kiinnitys vain altaan peltiin on hutera, joten leikkaa pala veden-kestävää vaneria, johon on tehty sekoitti-melle aukko, ja kiinnitä levy altaaseen.

Ylimääräinen levy kiinnitetään samalla silikonilla, jota käytetään pöytälevyn silikonisaumaan.

3

Sekoitin kiinnitetään aukkoon ylimääräisen vaneripalan päälle ja kiristetään kiinni.

4

Allas tiivistetään levyä vasten. Kuvassa altaan reunan alle on laitettu saniteettisilikonia. Se soveltuu hyvin käytettäväksi elävää puulevyä vasten.

5

Kiinnitä allas pöytälevyyn kiristämällä helat. Kiinnitä sekoittimen flex-putket sulkuhanoille, ja yhdistä viemäröinti vesilukkoon.

Materiaalit

 • Teräsallas
 • Sekoitin
 • Tarv. saniteettikittiä
 • Silikonia (esim. Sikaflex 11 FC)
 • Pöytälevyöljyä

Erikoistyökalut

 • Tarvitt. kaavinrauta
 • Tarvitt. nauhahiomakone

Vie aikaa

1-2 päivää.

Hinta

Noin 300-1 500 € riippuen altaan hinnasta.

Vaikeusaste

Allasta ei ole vaikea vaihtaa. Ole huolellinen, kun mittaat altaan kokoa, jottet sahaa vääränkokoista aukkoa.

Vinkit & niksit

Näin käytät saniteettikittiä

Monet altaat toimitetaan nykyään silikonitiivisteellä varustettuna, jotta allas asettuu tiiviisti pöytälevyä vasten. Jos altaassa ei ole tällaista tiivistelistaa, voit käyttää saniteetti-kittiä. Se rullataan paikalleen pöt-köksi ja painetaan kiinni altaan reu-naan. Kun allas kiristetään kiinni, ylimääräinen kitti pusertuu altaan ja pöydän välistä ulos. Poista se naarmuttamatta pöytää.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Keittiön puhdistus