Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uusi upea teräsallas - peittää vanhat läikät

Tulosta Tallenna artikkeli

Jos keittiösi puutasossa on tiskialtaan ympärillä kosteusläikkiä, voit asentaa levyyn uuden altaan, joka peittää vauriot. Katso, miten allas asennetaan oikein, niin säästyt jatkossa läikiltä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
250 - 1100 euroa

Nyt pöytälevyyn on asennettu upea uusi teräsallas. Pöytälevy näyttää kuin uudelta, sillä se on hiottu ja kyllästetty öljyllä.

Johdanto

Useimmat meistä öljyävät keittiön puupöytälevyään tarpeeksi usein. Altaan ympärillä sen sijaan saattaa näkyä rumia läikkiä, joita ei ole saatu pois. Läikät johtuvat puulevyn ja altaan välin puutteellisesta tai virheelli-sestä tiivistämisestä. Vesi pääsee valumaan altaan reunan alle ja tunkeutu-maan puulevyyn, mikä aiheuttaa tummia läikkiä.

Jos haluat säilyttää vanhan pöytälevyn, voit hankkia siihen uuden altaan, joka on tarpeeksi iso peittääkseen läikät. Tässä esimerkissä hiomme ja öljyäm-me puulevyn uuden veroiseksi ennen kuin asennamme siihen uuden altaan.

Kun asennat uuden altaan, tiivistä sen reunat huolella, jotta pöytälevyyn ei jatkossa synny rumia läikkiä. Älä tiivistä silikonisauma-aineella, sillä se kovet-tuu helposti eikä pysty myötäilemään puulevyn ”liikkeitä” ilmankosteuden vaihdellessa. Käytä saniteettikittiä. Se ei kovetu, ja sitä on helppo käyttää.

Ohjeet

Valmistelut

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Jos aiot vaihtaa vanhan altaan uuteen ja peittää sen avulla pöytälevyssä näkyvät läikät, valitse tarpeeksi suuri allasmalli.

Katkaise vedentulo, ennen kuin ryh-dyt työhön. Sulkuhana löytyy yleensä altaan ja sekoittimen alta alakaapista. Esimerkissä jouduttiin myös siirtämään astianpesukone pois altaan vierestä, jotta saatiin riittävästi työskentelytilaa.

Tämän jälkeen voit poistaa altaan. Jos se on jämähtänyt tiukasti levyyn kiinni, voit yrittää naputella sitä irti alapuolelta vasaralla. Voit myös käyttää vanhaa talttaa irrottaaksesi altaan reunoja pitkin pöytälevystä.

1

Poista sekoitin ja vanha allas. Katkaise tätä ennen vedentulo. Sulje myös venttiilit ja irrota sekoittimelle tulevat putket. Irrota sekoitin vasta sitten, kun olet poistanut altaan.

2

Puhdista aukon reunus täysin puhtaaksi tiivistejäänteistä. Käytä lastaa tai talttaa. Levyn pinnan pitää olla tasainen, jotta uusi allas voidaan asentaa niin, että sen pohja ottaa kauttaaltaan pöytälevyyn kiinni. Vain näin saadaan tarkat mitat.

Sahaa altaan aukko

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Mittaa ensin altaan vaatiman aukon koko. Ole huolellinen, sillä jos aukosta tulee liian suuri, pöytälevy on pilalla. Kun otat mittoja, aseta uusi allas ylös-alaisin vanhan aukon päälle ja merkitse altaan ympärys maalarinteipillä. Mittaa sitten, kuinka leveä altaan reuna on, kun se lepää levyn päällä.

Kun ryhdyt sahaamaan altaalle aukkoa, käytä pistosahaa ja varusta se uudella terällä. Sahassa voi joutua käyttämään erityispitkää terää, jos terän pitää yltää myös keittiön alakaapin päällyslevyn läpi.

1

Aseta allas aukon päälle ylösalaisin ja teippaa sen ympäriltä. Oikaise allas ensin niin, että se peittää levyn läikät ja mittaa sitten levystä altaan reunukseen asti molemmissa sivuissa, jotta allas asettuu suoraan. Kiinnitä teippiä koko altaan ympäri.

2

Poista allas ja tarkista, että sijainti on ok. Mittaa, kuinka paljon levyn aukon pitää olla altaan ulkomittaa pienempi. Ota mitta teipistä ja piirrä siitä merkkiviiva koko aukon ympäri sahausta varten.

3

Leikkaa taittoteräveitsellä ura 1-2 mm viivan ulkopuolelle koko altaan paikan ympäri. Näin vältät puun rispaan-tumisen, mikä yleensä tapahtuu, jos sahaa suoraan merkkiviivaa pitkin.

4

Leikkaa nyt pistosahalla altaan aukko. Poraa ensin reikä jokaiseen kulmaan vähintään 8 mm viivan sisä-puolelle, jotta pystyt sahaamaan. Varo, ettet vaurioita alla olevia heloja.

5

Merkitse kiristyshelan paikka. Ne ovat usein tiellä, kun kokeilee uutta allasta aukkoon. Talttaa heloille tarvittaessa lisää tilaa.

Pöytälevyn käsittely

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Kunnosta pöytälevy samalla kertaa. Esimerkissä pöytälevy hiotaan puupuhtaaksi. Työ sujuu helpoiten epäkesko- tai tasohiomakoneella. Jos levyssä on koloja, aloita karkeudella 60. Viimeistele karkeudella 180.

2

Hio pöydän reunat hioma-paperilla. Hio myös seinää vasten oleva lista ja levyn kaikki kulmat. Kun olet valmis, puhdista levy hiomapölystä.

3

Kyllästä levy öljyllä erityisesti reunojen ympäriltä, sillä päätypuu imee erityisen paljon. Kaada levylle öljyä ja työstä se hyvin levypintaan hankaussienel-lä. Anna öljyn imeytyä noin puoli tuntia. Poista ylimääräinen öljy kuivalla liinalla.

Asenna allas

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Jos öljyät pöytälevyn altaan vaihdon yhteydessä kuten esimerkissä tehdään, sinun ei tarvitse odottaa öljyn imeyty-mistä puuhun. Voit siis asentaa altaan heti, kun olet öljynnyt pöydän.

Käännä allas jälleen ylösalaisin, jotta voit asentaa pohjaventtiilin, putket ja sekoittimen. Viemäriputket kytketään altaaseen sitten, kun allas on paikallaan.

Allas kiinnitetään saniteettikitillä, jota pursotetaan kunnon vana koko al-taan reunan ympäri, jotta altaan alle ei pääse vettä. Kun allas on asennettu, putket voidaan yhdistää ja vedentulo avata.

1

Kiinnitä altaaseen pohjaventtiili ja putket. Aseta allas ylösalaisin työn helpottamiseksi. Kiinnitä myös sekoitin.

2

Paina saniteettikittivana koko altaan reunan ympäri. Pyörittele saniteettikittiä käsien välissä, niin sitä on helppo muotoilla. Käytä mieluummin liian paljon kuin liian vähän kittiä.

3

Paina allas aukkoon. Kiristä se pöytälevyyn kiinni tiukentamalla heloja. Kiristä heloja niin kauan, että allas on täysin uponnut tasoon.

4

Poista ylimääräinen saniteettikitti. Käytä muovikaavinta, jotta et naarmuta pöytälevyä. Kiinnitä myöhemmin sekoitti-men johdot vesiputkiin ja yhdistä viemäröinti vesilukkoon.

Materiaalit

• Teräsallas (tässä Blanco)
• Sekoitin
• Saniteettikittiä
• Pöytätasoöljyä

Vie aikaa

Noin 1 päivä

Hinta

Noin 250–1 500 € riippuen allasvalinnastasi.

Vaikeusaste

Varo, ettet sahaa altaalle liian isoa aukkoa. Muilta osin tehtävä on melko helppo.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Uusi upea teräsallas - peittää vanhat läikät
Kokonaishinta: null purchase.price.currency
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin