Uusi tiskiallas komposiitista

Voit päivittää keittiön ilmeen helposti ja nopeasti uudella komposiittialtaalla. Se tekee keittiöstä nykyaikaisen näköisen ja on todella kätevää.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia
Hinta
200 euroa
Uusi tiskiallas komposiitista

Mattamusta komposiittiallas sopii hyvin yhteen tumman puulevyn kanssa ja antaa keittiölle nykyaikaisen säväyksen.

Johdanto

Jos haluat päivittää keittiösi ilmeen nopeasti, voit vaihtaa vanhan tiskialtaan tilalle uuden ja tyylikkään komposiittialtaan. Se tekee keittiöstä nykyaikaisen näköisen ja entistä kätevämmän. Komposiittiallas kestää melkein mitä tahansa, eikä sitä tarvitse huoltaa juuri lainkaan.

Uudessa komposiittialtaassa on paljon hyviä puolia:

 • Helppo pitää kunnossa
 • Kestää eikä naarmuunnu helposti
 • Kestää kuumuutta
 • Ei vaadi huoltamista
 • Paljon värivaihtoehtoja

Näytämme vaihe vaiheelta, miten sahaat keittiön pöytälevyyn reiän uudelle altaalle. Saat perusteelliset ohjeet altaan paikan ja reiän koon mittaamiseen. On todella tärkeää, ettei reiästä tule liian iso. Jos niin käy, joudut uusimaan myös pöytälevyn.

Näytämme myös, miten asennat tiskialtaan, saumaat sen silikonilla ja kytket vesihanan. Näet myös, miten voit lyhentää tai pidentää vesijohtoja, jos se olisi tarpeen.

Ohjeet

01
Valmistelut 3 Vaihe

1

Katkaise vesi ja pura pois vanha vesilukko. Nykyaikaisissa putkiasennuksissa on sulkuventtiili, joka on helppo vääntää kiinni itse.

2

Irrota kiinnikkeet, jotka pitävät vanhaa allasta paikallaan. Kiinnikkeet ovat altaan alapuolella, ja ne voi irrottaa meisselillä.

3

Irrota vanha allas, kun kaikki kiinnikkeet on purettu. Poista silikonijäämät, jos aiot pitää vanhan pöytälevyn ja tehdä uuden reiän entisen viereen.

02
Mittaa altaan paikka ja sahaa 7 Vaihe

Altaan paikka pöytälevyssä pitää mitata huolellisesti. Muista myös varmistaa, että alla olevassa kaapissa on tarpeeksi tilaa altaalle.

Maalarinteipistä on paljon apua. Voit merkitä sillä pöytälevyyn ala kaapin seinien paikat ja piirtää siihen altaan reunaviivan.

Piirrä levyyn kaksi viivaa, toinen altaan reunaa pitkin ja toinen 12 milliä sen sisäpuolelle. Sahaa altaan reikä pistosahalla.

1

Mittaa uuden altaan paikka. Merkitse alakaapin seinien linjat pöytälevyyn maalarinteipillä, jotta voit varmistaa, että allas mahtuu niiden väliin. Pöytälevyn reunan ja altaan väliin pitäisi jäädä 8-10 senttiä levyä.

2

Liimaa maalarinteipit altaan reunan alle, jotta voit piirtää altaan paikan teippiin.

3

Piirrä selkeä reunaviiva esimerkiksi spriitussilla altaan ympärille, jotta näet altaan tarkan paikan.

4

Mittaa ja piirrä viiva altaan reunan kohdalle. Altaan reuna pitää tukea pöytälevyn päälle. Tässä reunuksen pitää olla 12 milliä levä. Piirrä uusi viiva 12 milliä reunaviivan sisäpuolelle.

5

Poraa reiät joka nurkkaan, jotta pääset sahaamaan altaalle reiän pistosahalla.

6

Sahaa reikä altaalle pistosahalle sisempää viivaa pitkin. Piirrä viiva altaan joka puolelle, jotta voit ohjata sahaa tarkasti koko ajan. Poista sahalla myös reikien takana olevat pienet nurkkapalat.

7

Asenna uusi allas paikalleen sen jälkeen kun olet irrottanut teipin. Liimaa altaan ympärille uusi teippi ja piirrä siihen altaan ääriviivat.

03
Näin teet reiän hanaa varten 2 Vaihe

1

Aseta ruuvimeisseli osittain valmiiksi puhkaistun reiän kohdalle. Lyö ruuvimeisselin kahvaa vasaralla, jotta reikä avautuu.

2

Poista mahdolliset rosot viilalla, jotta reiän reunoista tulee siistit ja uusi hana mahtuu paikalleen.

04
Näin vaihdat liittimen 4 Vaihe

Jos keittiössäsi ei ole astianpesukonetta, voit asentaa sellaisen samalla, kun vaihdat hanan ja altaan. Voit vaihtaa liittimen myös valmiiksi, jos aiot hankkia keittiöon astianpesukoneen joskus myöhemmin. Tässä näytetään, miten asennat allaskaappiin vesiliittimen, josta saa veden myös astianpesukoneelle.

Yleensä se sujuu helposti vaihtamalla vanha liitin malliin, johon voi liittää ylimääräisen vesiletkun. Väännä vanha liitin irti ja ruuvaa tilalle uusi. Liitoksesta tulee tiivis, kun käärit kierteen ympärille putkihamppua ennen asentamista.

1

Irrota vanha liitin. Käytä siihen kiintoavainta. Pidä alla jonkinlaista astiaa, jotta putkesta tuleva vesi ei kastele kaappia. Putkesta tulee jonkin verran vettä siitä huolimatta, että vesi on kytketty pois päältä.

2

Tee naarmu uuden liittimen kierteeseen. Voit tehdä sen esimerkiksi viilalla. Naarmu pitää putkihampun paikallaan ja estää sitä pyörimästä ympäri.

3

Kääri putkihamppu kierteen ympärille. Vedä hampusta sopiva palanen ja pyöritä sitä kierteen ympärille. Käytä apuna putkikierretahnaa. Aloita toisesta päästä, pidä hampusta kiinni ja pyöritä se suhteellisen kireälle.

4

Asenna uusi liitin. Pyöritä se paikalleen ja säädä liitin parhaaseen mahdolliseen asentoon. Putkihampun ansiosta liitintä voi hienosäätää jonkin verran. Tiivistysteipin kanssa sitä mahdollisuutta ei ole.

05
Asenna allas pöytälevyyn 11 Vaihe

Ennen uuden altaan asentamista pitää tehdä pari asiaa. Nosta allas väärinpäin hyvälle työskentelykorkeudelle. Sen jälkeen voit asentaa uuden vesilukon ja hanan. Altaan alle pitää asentaa myös kiinnikkeet, joilla se asennetaan pöytälevyyn.

Levitä altaan reunoille silikonia, ennen kuin käännät sen ympäri ja painat sen reikään. Pyyhi lopuksi ylimääräinen silikoni pois saumaimella.

1

Hio aukon reunat. Puu rispaantuu jonkin verran, kun sitä sahataan pistosahalla. Käytä hiomatukea ja esimerkiksi koon 120 hiomapaperia.

2

Levitä silikonia aukon reunaan joka puolelle. Silikoni pitää huolen siitä, ettei vesi valu altaan alle.

3

Kokoa vesilukko ja allaskaappiin tulevat putket. Voit joutua lyhentämään viemäriä, jotta se sopii paikalleen. Onneksi putki on helppo lyhentää siististi rautasahalla.

4

Siisti reuna terävällä mattoveitsellä, jos joudut lyhentämään putkea. Rosojen poistaminen helpottaa osien yhdistämistä.

5

Asenna hana uuteen altaaseen. Se on helpointa, jos allas on ylösalaisin. Silloin vesilukko on helppo panna paikalleen.

6

Hanan vesiletkut ruuvataan kiinni. Se tehdään puoliympyrän muotoisella erikoisosalla, joka painetaan reikään ja kiristetään kiinni. Kun hanan vesiletkut on kiristetty, myös hana pysyy paikallaan.

7

Asenna kiinnikkeet altaan alle. Niitä tarvitaan altaan kiinnittämiseksi pöytälevyyn. Kiinnikkeet asennetaan ruuveilla altaan reunaan.

8

Levitä silikonia altaan alle, kun se on ylösalaisin. Purista silikonia noin viiden millin päähän reunasta altaan joka puolelle.

9

Aseta allas pöytälevyssä olevaan reikään. Silikonin pitäisi olla suunnilleen keskellä 12 millin levyistä puureunusta.

10

Kiinnitä allas pöytälevyyn sulkemalla kiinnikkeet. Kiristä ruuvit meisselillä, kun allas pysyy tukevasti paikallaan.

11

Poista ylimääräinen silikoni. Vedä silikonisaumainta teipin päällä altaan reunaa pitkin. Irrota teippi saumaamisen jälkeen.

06
Näin teet vesi- ja viemäriliitännät 3 Vaihe

1

Katkaise allasviemäri sopivan pituiseksi. Saat pituuden selville pitämällä letkua liitoskohdissa. Tee katkaisumerkki toiseen päähän.

2

Tässä tapauksessa toista vesiletkua pitää jatkaa. Purista toinen liitin kunnolla kiinni ja varmista, että se on tiivis. Ruuvaa letku sen jälkeen kunnolla kiinni vesiliittimeen.

3

Nyt kaikki putket ja letkut on asennettu altaan alapuolelle. Letkut kannattaa pitää mahdollisimman lyhyinä, jotta ne eivät vie tilaa allaskaapista.

Materiaalit

 • 1 komposiiittiallas, vesilukko ja kiinnikkeet
 • Silikonia
 • Maalarinteippiä

Erikoistyökalut

 • Reikäsaha, esim. 40 mm
 • Silikonisaumain

Vie aikaa

2-3 tuntia.

Hinta

Noin 200 euroa.

Vaikeusaste

Tiskialtaan vaihtaminen ei ole vaikeaa, mutta altaan paikka pitää mitata huolellisesti, jotta pöytälevy ei mene pilalle.

Video

TEKNIIKAT: Tiskialtaan asentaminen

Perusteellinen mittaaminen on menestyksen salaisuus

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Keittiön puhdistus