Piristä keittiön ilmettä uudella altaalla

Näyttääkö keittiönallas rumalta tai onko se liian pieni? Roiskuuko vesi pöytätasolle? Ehkä allas kannattaa vaihtaa - se kohentaa myös pöytätason ilmettä. Suunnittelemalla hieman etukäteen selviät työstä viikonlopussa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
200 euroa

Johdanto

Hankkimalla uuden keittiönaltaan – ja ehkä myös pintakäsittelemällä vanhan pöytätason – voit nopeasti uudistaa keittiösi ilmeen. Ennen kuin poistat vanhan altaan, luo silmäys viemäri- ja vesiputkiin. Tarkista liitosten ja putkien halkaisijat ja mittaa uuden altaan vaatima tila. Nappaa samalla vanhasta altaasta muutama
valokuva ja ota kuvat mukaan allasostoksille.

Niistä voi olla paljon apua. Selvitä, mistä vedentulo suljetaan. Jos vedentulo on kytketty kuulaventtiiliin (Ballofix-venttiili), työ sujuu helposti. Mutta jos sulkuhana on juuttunut kiinni tai se puuttuu kokonaan, et saa itse tehdä putkitöitä vaan sinun on käännyttävä LVI-asentajan puoleen. Altaan voit toki asentaa itse.

Ohjeet

01
Irrota allas 5 Vaihe

1

Sulje ensin vedentulo kuulaventtiilistä (Ballofix-venttiili). Jos pesukone on kytketty samaan putkeen, irrota myös sen liitäntä.

VINKKI: Aseta kaapin pohjalle ämpäri ennen kuin ryhdyt irrottamaan putkia.

2

Vanhaan altaan pohjasihti on yleensä kiinnitetty ruuvilla yläpuolelta. Sen saa irrotettua ruuvitaltalla.

3

Irrota vesiputket varovasti, jotta et vahingossa vaurioita niitä tai irrota väärää liitosta. Pidä työkalusta kunnolla kiinni ja käytä yhtä jakoavainta liitoksen irrottamiseen ja toista vastaan pitämiseen.

4

Irrota helat, joilla allas on kiinnitetty pöytätasoon. Ruuveja joutuu luultavasti kiertämään monta kierrosta ennen kuin hela irtoaa.

5

Keittiönallas voidaan nyt irrottaa. Varaudu taas siihen, että vettä saattaa tippua. Varaa ämpäri ja liina lähelle.

VINKKI: Keittiönaltaan reunat ovat hyvin terävät, joten ole varovainen. Parasta olisi käyttää työhansikkaita.

02
Sahaa aukko 6 Vaihe

1

Tutki pöytätaso huolella. Jos tasossa on suurempia kosteusvaurioita, kannattaa ehkä vaihtaa koko levy. Usein kuitenkin riittää, että vaihtaa tilalle aiempaa suuremman altaan. Vaurioituneet kohdat sahautuvat pois altaan tieltä.

2

Eikö uusi allas vastaa vanhaa? Uudessa altaassamme on pyöristetyt reunat, joita vanhassa ei ollut. Tämä seikka on syytä huomioida ensimmäiseksi, jotta osataan arvioida, kuinka paljon pöytälevyä on sahattava altaan toisesta päästä.

3

Sahaa levy niin, että uusi allas peit-tää vanhan altaan terävät kulmat. Tässä kohteessa altaan viereisessä kaapissa oli pesukone, joten emme voineet sahata levyä yhdellä kertaa. Sahasimme vähän kerrallaan, kunnes allas peitti vanhat jäljet.

4

Merkitse uuden altaan paikka. Käännä allas ylösalaisin siten, että viemäröinti sijoittuu halutulle puolelle, ja piirrä altaan reunaviivat lyijykynällä pöytätasoon. Älä paina kynää liian kovaa, vain sen verran, että näet merkkiviivat.

5

Kiinnitä maalarinteippiä merkkiviivasi sisäpuolelle. Mittaa 10-15 mm altaan ympäryksen merkkiviivasta sisäänpäin ja laita tähän kohtaan maalarinteippiä ympäriinsä. Sahaa levy tämän merkinnän mukaan.

Merkkiviiva näkyy hyvin teipistä, ja samalla vältät puun rispaantumisen sahauksen aikana.

6

Sahaa tarkasti sisempää merkki-viivaa pitkin. Altaalle jää 10-15 mm leveä reunus, jonka päälle se asetetaan. Tarkista, että allas asettuu kuten pitää.

TÄRKEÄÄ! Varo, ettet sahaa vahingossa helaan tai keittiökaapin saranaan.

03
Valmistele taso 2 Vaihe

Jos pöytätasosi on priimakunnossa, voit pitää hetken taukoa. Mutta jos taso kaipaa ehostusta, työ kannattaa tehdä nyt ennen uuden altaan asennusta. Tason hionta vie tässä projektissa nimittäin kaikkein eniten aikaa.

Jos taso on jo kovin kulunut, aloita hiomapaperilla, jonka karkeus on 80, ja jatka sitten karkeuksilla 120 ja 130, kunnes puupinta on sileä ja hieno.

Kun olet hionut valmiiksi, levy suoja-taan lialta ja vedeltä. Voit valita saippua-käsittelyn, lakkaamisen tai - kuten me tässä - tason öljyämisen.

1

Pöytälevy on hiottava ennen kuin uusi allas asennetaan. Jos levy on aiemmin lakattu, kannattaa käyttää kaavinta vanhan lakan poistamiseen. Jos yrität hioa lakkaa pois, lakka ”palaa” nopeasti hiomapaperiin kiinni.

2

Vasta hiottu levy suojataan. Me käytämme puutasoöljyä. Sivele öljy tasaiseksi, peittäväksi kerrokseksi ja anna sen vetäytyä 20-30 minuuttia. Kuivaa yli jäävä öljy liinalla ja kiillota pinta huolellisesti valkoisella kiillotustyynyllä.

04
Asenna allas 3 Vaihe

1

Kiinnitä tiivistelista altaan alareunan ympärille koko altaan ympäri. Itsekiinnittyvä tiivistelista estää veden pääsyn altaan alle ja ehkäisee pöytälevyn vaurioitumista.

2

Kiinnitä helat, joilla allas puristetaan pöytälevyyn kiinni. Taivuta heloja hieman takaapäin, jotta ne eivät ole tiellä, kun asennat altaan paikalleen aukkoon.

3

Asenna allas paikalleen tasaisesti reunuksen päälle koko matkalta. Tarkista, että altaan etureuna on pöydän etureunan kanssa samassa tasossa. Kiristä tämän jälkeen altaan alla olevat helat, jotta altaan ja pöytälevyn liitoksesta tulee tiivis.

05
Asenna putket 5 Vaihe

Kun allas on saatu paikalleen, se ei yleensä aiheuta enää suuria ongelmia. Seuraavaksi allas kiristetään paikalleen ja liitetään vedentuloon, eikä tämän-kään pitäisi olla hankalaa. Varaa silti aikaa, jotta saat kaikki liitokset varmasti kunnolla kiristettyä. Sen jälkeen kun viemäriputki on liitetty, liitoksiin voi olla hankala päästä enää kunnolla käsiksi.
Jos voit uusiokäyttää vanhan viemäri-putken, loppuosa työstä sujuu nopeasti. Mutta jos allas vaatii uuden viemäri-putken ja vesilukon, varaudu pienimuo-toiseen purkutyöhön ja varaa aikaa, jotta saat kaikista liitoksista varmasti tiiviit.

1

Jos sekoitin vaihdetaan, se kannattaa asentaa nyt. Putket kytke-tään sekoittimeen ja liitetään veden-tuloon. Kupariputket, joita joudut itse taivuttamaan, ovat yleisiä sekoitin-malleissa. Mutta voit valita myös flex-putket, kuten me tässä.

2

Altaan pohjasihti ruuvataan kiinni. Jos ruuvi on melko iso kuten tässä, ja jos sinulla ole riittävän isouraista ruuvitalttaa, voit ruuvata sihdin kiinni kolikon avulla.

3

Kaikki helat ja liitokset ruuvataan kiinni. Niihin on nimittäin vaikea päästä käsiksi sen jälkeen, kun viemäröinti on asennettu. Käytä tiivistehamppua, jotta saat liitoksesta tiiviin. Puhdista liitoksen kierteet ennen kuin kierrät tiivisteen.

4

Eikö vanha vesilukko sovi? Tällöin joudut ostamaan uuden. Vaihtoehtoja on monia, ja löydät varmasti mallin, joka sopii kohteeseesi. Usein jotakin kohtaa joutuu kuitenkin hieman räätälöimään, jotta vesilukon saa sovitettua kaappiin.

5

Ole kärsivällinen, kun asennat viemäriä. Sitä on varmasti säädet-tävä, käännettävä ja keikuteltava, jotta kaikki sopii paikoilleen. Mieti myös, mitä haluat säilyttää kaapissa. Ehkä putkia joutuu kään-tämään, jotta kaappiin saadaan tilaa.

Vie aikaa

1 viikonlopun

Hinta

Tämä allas, vesihana ja vesilukko maksoivat noin 200 €

Vaikeusaste

Uuden keittiönaltaan asentaminen on erin-omainen viikonloppu-projekti. Jos tarvikkeet löytyvät jo valmiiksi kotoa, ehdit samalla ehostaa myös pöytälevyn.

Vinkit & niksit

Silikonia liitokseen

Varsinkin puisten pöytälevyjen ja altaiden liitoskohdat on saatava mahdol-lisimman tiiviiksi, sillä jos altaan alle pääsee vähänkin vettä, pöytälevy vaurioituu ajan myötä kosteudesta.

Tiivistämiseen on monta keinoa. Voit käyttää tiivistenauhaa kuten me tässä. Sitä toimitetaan joidenkin altaiden mukana. Joihinkin allasmalleihin teippi on jopa asennettu valmiiksi paikoilleen. Voit tiivis-tää myös saniteettisilikonilla. Sitä puristetaan putkilosta altaan reunan ympäri ja allas painetaan silikoniin kiinni.

Molemmat menetelmät toimivat hyvin. Kehotamme, että valitset sen tiivisteratkai-sun, jota altaan valmistaja suosittelee.

Pursota saniteettisilikonista pyöreä vana altaan reunojen ympärille ympäri allasta. Purista silikonia mieluummin liikaa kuin liian vähän - ylimääräinen silikoni on helppo pyyhkiä pois.

Kun allas puristetaan aukkoon paikalleen, osa silikonista pursuaa reunan yli. Poista yli pursuava silikoni heti saumaustikulla, jota on liotettu vedessä noin 10 minuuttia.

Näin asennat kupariputkilla varustetun sekoittimen

Uudet sekoittimet toimitetaan nykyisin pääsääntöisesti pehmeillä, pintakroma-tuilla liitosputkilla varustettuina. Putket menevät pystysuoraan alaspäin, ja jos vesiputkesi on hiemankin sivussa, voit muo-toilla putkia saadaksesi ne sopimaan.

Jos vesiputket sijoittuvat kupariputkiin nähden sivuun, voit käyttää vahvistettua letkuja, jotka ovat hyvin joustavia. Kupariputket toimitetaan standardipituuksilla, joten ne on leikattava itse sopivaan mittaan.

Pieni putkileikkuri tekee tarkan viillon ilman rispaantumia ja teräviä reunoja. Voit käyttää myös rautasahaa, mutta sen jäljiltä reunat pitää viilata siisteiksi.

Putkia taivutetaan loivin kaartein kunnes ne sopivat liitoskohtaan. Käytä käsiä, älä työkaluja. Taivutukset eivät saa olla jyrkempiä kuin kuvassa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Keittiön puhdistus