Vaihda pöytälevy kulmakeittiöön

Uusi tyylikäs työtaso tekee ihmeitä ja on edullinen tapa uudistaa keittiötä. Katso tästä, miten teet hienon jiiriliitoksen ja sahaat aukon tiskiallasta varten.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
500 euroa

Johdanto

Sinun ei tarvitse purkaa koko keittiötä, jotta saisit sille uuden ilmeen. Työtason vaihtaminen riittää pitkälle. Etenkin, jos korvaat halvan ja vaalean laminaattilevyn tummasta puusta valmistetulla työtasolla. Muutoksella on valtava vaikutus.

Saatavilla on monia erilaisia työtasoja. Tässä käytämme tummasta puusta valmistettua levyä, mutta voit myös valita vaalean työtason ja petsata sen tummaksi, mikä on yleensä edullisempi ratkaisu. Keittiön työtasot ovat myös usein tarjouksessa rautakaupoissa.

Periaatteet mittauksen, sahauksen ja jälkikäsittelyn osalta ovat samat valitusta tyypistä riippumatta.

Saat vaihe vaiheelta etenevät ohjeet eri työvaiheisiin:

 • Sahaa levyt ja valmistele kiinnitys
 • Sahaa tiskialtaan paikka pistosahalla
 • Sahaa tiskialtaan paikka upotussahalla
 • Asenna pöytälevy

Ohjeet

01
Työtasojen sahaaminen 7 Vaihe

Tämä keittiötaso muodostaa kulman, joten sen tekemiseen tarvitaan kaksi työtasoa. Ne on katkaistava pituussuunnassa suoralla leikkauksella toisesta päästä ja 45 asteen viistolla leikkauksella toisesta päästä. Näin ne voidaan liittää siististi yhteen kulmasta, jossa tasot kohtaavat toisensa.

Tiivistä ja vahvaa liitosta varten tasot yhdistetään kahdella työtasoille tarkoitetulla liitäntähelalla. Levyjen takapuolelle porataan sylinteriporalla reiät, jotta helojen päihin kiinnitettäville ruuveille jää tilaa. Lisäksi tehdään ura tangolle, joka asetetaan poikittain kahden levyn väliin.

1

Mittaa työtasojen pituudet. Teippiin piirtäminen helpottaa merkintöjen näkemistä. Aseta työtaso tukevien pukkien päälle, jotta se pysyy hyvin paikallaan sahauksen aikana.

2

Aseta tasot keittiön kaappien päälle, jotta voit piirtää tarkasti viistoon tulevan leikkauskohdan. Sen tulee kulkea kulmasta sen tason etureunaan, joka painautuu kulmaan päin työntyvään tasoon.

3

Sahaa työtasojen viisto leikkaus sinisen teipin viivan mukaisesti. Tässä käytetään ohjainkiskolla varustettua upotussahaa, mutta voit käyttää myös käsisirkkeliä ja ohjainkiskoa. Kisko on tärkeä, jotta leikkausjäljestä tulee täysin suora.

4

Aseta työtasot paikoilleen ja varmista, että leikkauskohdat sopivat yhteen. Jos olet tyytyväinen, voit piirtää liitäntähelojen paikat levyjen alapuolelle. Jokaisessa liitoksessa on oltava kaksi helaa.

5

Poraa reiät liitäntäheloille 35 millin sylinteriporalla, jotta helojen ruuvaamiseen jää tilaa. Tässä reiät ovat 20 mm syviä 26 mm paksussa työtasossa. Ne tehdään noin 10 sentin päähän etu- ja takareunasta.

6

Tee ura reiästä reunaa kohti, jotta liitäntähela saadaan kohti toista työtasoa. Tässä ura on tehty upotussahalla, mutta voit tehdä uran myös yläjyrsimellä.

7

Jyrsi lamellijyrsimellä reiät lamellikekseille levyjen päätyihin. Levyjen väliseen liitokseen on jätettävä tilaa kolmelle lamellikeksille. Niiden paikat jaetaan tasaisesti koko pituudelle.

02
Sahaa tiskialtaan aukko 4 Vaihe

Kun sahaat työtasoihin aukkoa tiskialtaalle tai liesitasolle, mittaa tarkasti. Mittaa mieluummin liian pieni kuin liian suuri aukko. Jälkimmäisestä voi tulla kallista huvia, koska työtasosta voi silloin tulla käyttökelvoton ja sen tilalle on ostettava uusi.

Joidenkin tiskialtaiden ja liesitasojen mukana tulee mittaus- ja sahausohje. Jos näin ei ole, mittaukset on tehtävä itse. Näytämme tässä, miten levyn päälle asennettavan tiskialtaan aukko sahataan pistosahalla.

1

Aseta allas ylösalaisin työtasolle ja piirrä altaan ympärysmitta sille tarkoitettuun kohtaan. Varmista, että allas on sijoitettu niin, että alakaappien vieressä on tilaa altaan pohjaosalle. Poista allas paikoiltaan, kun olet merkinnyt ympärysmitan.

2

Piirrä toinen viiva 1 sentin päähän ensimmäisen sisäpuolelle. Siten saat 1 sentin reunan joka puolelle, jotta allas pysyy reunan päällä.

3

Poraa kulmiin reiät 25 millin sylinteriporalla. Tällä tavoin pistosahan terällä pääsee sahaamaan koko matkan sisempää viivaa pitkin.

4

Kulmat sahataan niin, että aukosta tulee täysin tarkka ja että altaalle on tarpeeksi tilaa myös alapuolella. Teipin päältä leikkaaminen vähentää sahausreunojen halkeilemista.

03
Reiän sahaaminen upotussahalla 2 Vaihe

Voit sahata aukon työtasoon tiskialtaalle tai liesitasolle myös ohjainkiskolla varustetulla upotussahalla.

Varmista, ettet laske sahaa aukon sisäviivan ulkopuolelle.

Jos käytät upotussahaa, sinun on sahattava kulmat irti. Se onnistuu pistosahalla tai hienohampaisella käsisahalla.

1

Aseta ohjainkisko siten, että saha kulkee 1 sentin päässä altaan ympärysmitalta piirrettyä sisintä viivaa pitkin. Varo sahaa laskiessasi, ettei terä osu viivan ulkopuolelle.

2

Sahaa lopuksi kulmat irti pisto-sahalla. Tiskiallas voidaan tämän jälkeen laskea paikoilleen aukkoon.

04
Asennus 8 Vaihe

Nyt on aika asentaa työtasot. Aseta ensin lamellikeksit jyrsittyihin uriin ja laske työtasot sitten alakaappien päälle. Viistoihin sahauskohtiin on levitettävä vedenkestävää liimaa, ennen kuin levyt painetaan tiukasti yhteen.

Alapuolelle asennetaan liitäntähelat. Ne puristavat kaksi tasoa tiiviisti yhteen lujaksi liitokseksi.

Ennen kuin asennat tiskialtaan työtasoon, voitele taso sille sopivalla öljyllä. Öljy saa puisen työtason kestämään pidempään ilman värjäymiä.

1

Aseta lamellikeksit paikoilleen ja levitä liimaa levyjen viistojen sahauskohtien pintoihin. Käytä vedenkestävää puuliimaa. Paina tasot tiukasti yhteen.

2

Asenna liitäntähelat tasojen alapuolella oleviin esiporattuihin reikiin ja uriin. Ruuvaa helat tiukasti kiinni, jotta saat täysin tiiviin liitoksen.

3

Poista ylimääräinen liima, joka puristuu työtason päälle. Pyyhi kostealla liinalla heti liitäntähelojen kiristämisen jälkeen.

4

Öljyä työtaso sille tarkoitetulla öljyllä, jotta se kestää paremmin. Ole erityisen huolellinen tiskialtaan aukon päätyjen öljyämisessä. Päädyt ovat erittäin imukykyisiä, ja ne vaurioituvat helpommin kosteuden vaikutuksesta.

5

Asenna allas aukkoon, kun öljy on saanut kuivua hieman - vuorokausi riittää.

6

Kiinnitä allas alapuolelle heloilla, jotka ovat altaan reunassa. Varmista, että reunatiiviste on oikeassa kohdassa, jotta vettä ei pääse valumaan altaan ja työtason väliin.

7

Tässä asennetaan listat seinän ja työtason välisiin liitoskohtiin. Voit päättää itse, mitä haluat käyttää liitoskohtiin. Siistin ja tiiviin sauman saa esimerkiksi silikonisaumalla.

8

Työtaso kannattaa öljytä säännöllisesti, jotta nesteet eivät pääse imeytymään siihen.

Materiaalit

 • 2 työtasoa, 26 mm
 • 2 liitäntähelaa, mukana ruuvit
 • Lamellikeksejä
 • Puuliimaa, vedenkestävä
 • Öljyä työtasolle

Erikoistyökalut

 • Upotussaha ohjainkiskolla
 • Sylinteriporat, 25 ja 35 mm
 • Lamellijyrsin

Vie aikaa

1 päivän.

Hinta

Noin 500 euroa.

Vaikeusaste

Vinoon sahaaminen, helaliitosten reikien poraaminen/sahaaminen ja lamellikeksien reikien jyrsiminen on tarkkaa puuhaa.

Video

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Selkeät merkit tummaan puuhun

Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Keittiön pöydät