Räätälöi oma keittiöntaso

Lue, miten voit sovittaa vakiomittaisen pöytätason vanhaan keittiöön, joka on täynnä risteileviä putkia ja vinoja kulmia.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
40 €/m

Johdanto

Uuden pöytälevyn asentaminen täysin suoraan keittiöpöytään ei ole vaikeaa. Kun levyn keskelle sen sijaan osuu viemäriputki tai pari vesihanaa, tai kun pöytä jatkuu kulman ympäri, asennustyöt saatta-vat tuottaa paljon harmaita hiuksia kenelle tahansa kotinikkarille.

Homman ei kuitenkaan tarvitse olla kovin vaikea. Katso, miten työ toteutetaan esimerkkikohteessa, niin onnistut hyvin myös omassa keittiön-tasoprojektissasi.

Yksi haaste liittyy pöytälevyn etu-reunaan, toinen sen ulkonäköön. Näytämme, miten muutat tavallisen puulevyn säihkyvän mustaksi työta-soksi pelkän mustan öljylakan avulla. Tätä niksiä voi käyttää myös vanhaan pöytätasoon, jos levyn hioo ensiksi.

Kun itse pöytälevy on musta, mustalla sauma-aineella voi toteuttaa han-kaliakin liitoksia. Pöytälevy saa elää ilmankosteuden vaihteluiden mukaan, joten esimerkin ratkaisu sopii hyvin myös kesämökille.

Ohjeet

01
Valmistelut 5 Vaihe

Ennen kuin poistat vanhan pöytälevyn, tee pari asiaa. Ensimmäiseksi on poistettava ovet ja hyllyt, jotta kaappeihin päästään sisään. Toiseksi vedentulo ja -meno keittiön viemäriin ja tiskialtaalle on katkaistava. Jos vesiputkissa on sulkuhanat, veden voi katkaista itse, muussa tapauksessa on pyydettävä lvi-asentajaa käymään.

Jos tarvitset lvi-asentajan paikalle, pyydä häntä samalla käynnillä asenta-maan sulkuhanat, jolloin voit itse myöhemmin asentaa sekoittimen, kun allas on paikoillaan.

1

Poista ensin kaikki hyllyt pöytätason alla olevista kaapeista. Suosittelemme myös, että poistat ovet, sillä ne ovat yleensä vain tiellä. Merkitse jokainen ovi, niin tiedät, mihin ne kuuluvat, kun myöhemmin laitat ne paikoilleen.

2

Irrota reunalistat sorkkaraudalla tai taltalla. Leikkaa ensin taittoterä-veitsellä listan ylälinja auki, niin et riko mahdollista tapettia.

3

Irrota tiskiallas sorkkaraudalla tai isolla ruuvitaltalla. Nyt myös näet, onko vesi vuotanut altaan reunan alle ja vaurioittanut levyä.

4

Löysää kaikki pöytälevyjä kiinni pitävät ruuvit. Katso tarkasti, sillä ruuveja voi löytyä kulmaraudoista ja alakaappien päällilevystä.

5

Poista pöytälevy sopivina paloina. Sahaa se irti pistosahalla, niin sitä on helpompi käsitellä, ja vältyt raapimasta seinää ja kolhimasta paikkoja.

02
Sovitus 6 Vaihe

Jos keittiöntasossasi on yhtä haastava kuin esimerkissämme (paljon lovia, vie-märöinti ja viisto liitos toisella sivulla), joudut olemaan erityisen tarkkana, kun sahaat uutta levyä.

Jos et rikkonut vanhaa pöytälevyä jo kappaleiksi, ota se nyt esille ja käytä sitä mallina. Aseta vanha levy uuden päälle ja merkitse viivat sahauskohtiin. Piirrä rasti pois sahattavien osien koh-dalle, jotta tiedät, mihin porata, jos joudut sahaamaan levyyn aukon esimerkiksi allasta varten.

Käytä kulmiin ja kaarteisiin pisto-sahaa ja suoriin koko levyn poikki tehtä-viin sahauksiin pyörösahaa.

1

Tee merkkiviivat vanhan pöytälevyn mukaan. Jos levyn prof ili on tavallinen, kuten kuvassa, kannattaa katsoa ja merkitä vanhasta levystä ne kohdat, joihin on jätettävä lisää tilaa tai poistettava enemmän puuta.

2

Sahaa pistosahalla viivoja pitkin. Jos puu halkeilee liikaa, sahaa alapuolelta. Tämä vaatii hieman harjoittelua. Jos sahaat koko levyn poikki, käytä pyörösahaa.

3

Aseta pöytälevy kaappien päälle ja merkitse altaan paikka. Kiinnitä reunan alle maalarinteippiä ja merkitse koko altaan ympärys sen reunaa pitkin.

4

Aseta pöytälevy pukkien päälle ja piirrä uusi viiva noin 10 mm altaan reunan ympäri piirretyn viivan sisäpuolelle. Tarkista tarkat mitat altaan reunoista, vähintään puolet reunuksesta pitää jäädä pöytälevyn päälle.

5

Sahaa viivan sisäpuolelta pistosahalla. Teippi estää puuta halkeamasta liikaa, ja kun teipin lopuksi poistaa, myös ulompi lyijykynäviiva katoaa.

6

Sahaa altaalle aukko alakaapin yläpintaan, ellet käytä vanhaa allasta. Hyödynnä pöytälevyn sahattua reunaa sahaustukena, ja aseta pistosahaan erikoispitkä terä.

03
Liitokset 6 Vaihe

Eri levykappaleet kootaan yhteen lamel-leilla, jotka työnnetään levyn reunaan jyrsittyyn uraan. Liitokset pysyvät koossa sauma-/liimamassalla ja listalla, joka kiinnitetään liitokseen alapuolelta.

Saumausta ennen reunat teipataan maalarinteipillä, jotta sauma-aine ei sotke pöytälevyä.

Saumat täytetään sauma-aineella ja silotetaan lastalla, minkä jälkeen suoja-teippi poistetaan. Nyt on hyvä pitää sanomalehtiä lähettyvillä teipin irro-tusta varten, muuten mustaa saumaainetta on kaikkialla.

1

Tarkista, että viemäröinnin ja putkien ympärillä on vähintään 5 mm ilmaa. Tähän merkitään viisto saumauslinja seuraavaa levyä varten.

2

Tee liitosreunoihin urat. On helpointa tehdä yksi pitkä ura lamellijyrsimellä sen sijaan, että tekee jokaiselle lamellille oman lyhyen uran.

3

Sivele sauma-ainetta/liimaa reunoihin ja uriin ja paina lamellit uraan. Tätä ennen levyn reunan pinnat kannattaa suojata maalarinteipillä.

4

Naputa levyä sisään päin kunnes levyjen välissä on enää pari mm rakoa. Etureunaa vasten kannattaa vasaraa käytettäessä pitää listaa, jotta levyyn ei jää rumia lyöntimerkkejä.

5

Silota sauma saman tien lastalla tai tylsällä taltalla. Ylimääräinen saumausaine pursuaa teipille, joka irrotetaan välittömästi saumauksen jälkeen.

6

Kun saumausaine on kovettunut, pöytälevy ja saumat hiotaan epäkesko-tai tasohiomakoneella. Käytä hiomapaperikarkeutta 60 levyliitosten hiomiseksi samaan tasoon. Hio levyt tämän jälkeen hiomapaperilla 150.

04
Kiinnitä listat 3 Vaihe

1

Sivele kaksi liimavanaa reunalistan takapintaan. Huomaa musta ikkunan tiiviste, joka asetetaan paikalleen, jotta vesi ei valu listan alle.

2

Paina listaa ja pöytälevyä seinää vasten. Listaa ei tarvitse naulata eikä ruuvata, kun käytetään asennusliimaa. Listoja on tosin hyvin vaikea tämän jälkeen enää irrottaa.

3

Kiinnitä kulmat maalarinteipillä toisiinsa ja aseta tarvittaessa jotakin painavaa listaa vasten. Jos lista sattuisi irtoamaan, voit painaa sen paikalleen tunnin kuluttua, kun liima on asettunut.

05
Maalaa pöytälevy 2 Vaihe

Aikaisemmin paljon käytetyn liuotin-petsin suosio on vähentynyt turvalli-suussyistä. Nykyään on kuitenkin saatavilla monia kulutusta kestäviä öljylak-koja, joilla pöydän pintaan saa saman kyllästetyn mustan värin ilman, että väristä liukenee vaarallisia ainesosia.

Lakka on helppo sivellä pehmeällä siveltimellä tai lakkatelalla. Kannattaa olla tarkkana, mihin lakkaa kaataa, sillä se imeytyy hyvin puuhun. Suojaa ympä-rillä olevat pinnat huolella!

1

Sivele musta öljylakka pehmeällä siveltimellä tai lakkatelalla. Ole huolellinen allasaukkoa ympäröiviä reunoja lakatessasi.

2

Jatka lakkaamalla koko pöytä-levy märkää märälle -tekniikalla, jotta ylimenokohdat eivät jää näkyviin.

VINKKI: Suojaa keittiönkaapit ja -lattia muovilla ennen kuin ryhdyt lakkaamaan.

06
Asenna allas 4 Vaihe

Keittiöallasmalleja on vaikka muille jakaa. Jotkut niistä maksavat omaisuu-den, toisia myydään kohtuulliseen hin-taan. Voit valita allasmateriaaliksi teräk-sen, komposiitin tai posliinin, mutta pidä mielessä, että mitä matalampi altaan reuna on pöytälevyyn nähden, sitä helpompi allas on puhdistaa. Korkea posliininen reuna näyttää hienolta, mutta kerää likaa.

Kun allas on asennettu ja tiivistetty, jäljellä on hyllyjen ja ovien asennus.

1

Asenna viemäriputki ja sekoitin altaaseen, mutta älä asenna allasta vielä. Asenna allas vasta sitten, kun öljylakka on kuivunut 1-2 vuorokautta.

2

Pursota vana saniteettisilikonia altaan reunukseen. Jos altaan reuna on jo tehtaalla tiivistetty valmiiksi, silikonia ei tarvita.

3

Paina allas paikoilleen pöytälevyn aukkoon. Kiristä helojen ruuvit niin, että allas painautuu tiiviisti pöytälevyä vasten ja saniteettisilikonia puristuu ulos.

4

Kaavi muovilastalla ylimääräi-nen saniteettisilikoni varovasti pois. Yhdistä sekoitin vesiputkiin ja viemäröinti vesilukkoon.

Materiaalit

27 x 600 mm sauvaliimattu pyökkilevy
• Keittiön pöytätaso (A)

Lisäksi:
• Lamelleja (B)
• Musta sauma-aine/liima, Sikaflex 11 FC (C)
• Vahvikelistat, 15 x 43 mm (D)
• Keittiötason öljylakkaa, musta, kiiltoaste 10 (tässä Trip-Trap)
• Ikkunan tiiviste, musta
• Reunalistoja, pyökkiä, 9 x 33 mm
• Asennusliimaa
• Keittiöallas
• Saniteettisilikonia

Erikoistyökalut

• Lamellijyrsin

Vie aikaa

Noin 2 päivää + kuivumisaika

Hinta

Noin 40 €/pöytälevymetri sisältäen mustan öljylakan

Vaikeusaste

Kun pöytälevyt kootaan sauma-aineella, sahaus-tarkkuuden ei tarvitse olla niin suuri.

Piirustus

Kokoa levyt lamelleilla

Levyt yhdistetään lamelleilla ja listalla, joka kiinnitetään molempiin levyihin. Sauma-aine tarttuu hyvin kiinni ja sulkee liitoksen.

Kokoa levyt lamelleilla

Vinkit & niksit

Näin työstät läpiviennit

Putkien läpivientireikien pitää olla vähintään 10 mm putken halkaisijaa suurempia, jotta putkien ympärille jää tarpeeksi ilmaa.

Isot aukot piirretään ja merkitään esim. naulalla.

Sahaa viillot kuvan järjestyksessä pistosahalla. Näin kappaleet pysyvät hallinnassa sahauksen ajan.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Keittiön pöydät