Näin asennat pöytälevyn ja tiskialtaan

Uusi pöytälevy, tiskiallas ja hana on melkein sama asia kuin uusi keittiö mutta maksaa vain murto-osan uuden keittiön hinnasta. Kaikki työt voi tehdä itse.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
350 euroa

Johdanto

Onko keittiösi työtaso vanhanaikainen tai alkanut muistuttaa höyläpenkin pintaa? Älä huoli, sillä voit vaihtaa pöytälevyn helposti uuteen.

Kun keittiöön vaihdetaan pöytälevyn lisäksi tiskiallas ja hana, koko keittiön ulko näkö muuttuu niin paljon, että huone alkaa tuntua kokonaan uudelta. Kun materiaalit on hankittu, työ valmistuu parissa päivässä. Keittiöremontin tekemiseen ei tarvita puusepän tai putkiasentajan taitoja.

Remontti ei tule edes kalliiksi, sillä kolmimetrinen pöytälevy maksaa vain noin 50 euroa. Kaupoissa myydään myös erittäin edullisia hanoja ja tiski altaita. Tähän keittiöön tarvittiin hieman tavallista pitempi pöytälevy. Se ja eräät muut erikoisosat nostivat remontin hintaa hieman.

Suunnittele tarkasti, millainen pöytälevy, tiskiallas ja hana sopivat keittiöösi parhaiten. Keittiötä käytetään joka päivä. Kalusteiden pitää kestää pitkään, joten niiden pitää sopia keittiön muuhun sisustukseen.

Ohjeet

01
Irrota tiskiallas ja pöytälevy 5 Vaihe

Katkaise veden tulo, ennen kuin alat irrottaa vanhaa hanaa, tiskiallasta ja pöytälevyä. Jos allaskaapissa on sulkuventtiilit, vesihanan letkut on helppo ruuvata irti.

Kun vesi on katkaistu, voit aloittaa purkamisen.

1

Katkaise veden virtaus kääntämällä sulkuventtiiliä. Kierrä hanan letkut ja pura allasviemäri. Tyhjennä viemärissä oleva vesi sopivaan astiaan ja teippaa putket tukkoon, jotta niihin ei mene roskia työn aikana.

2

Irrota vanha tiskiallas. Irrota mahdolliset kiinnitysraudat. Leikkaa altaan kauluksen alla oleva liima poikki terävällä työkalulla.

3

Jos levyn takana on kourulista, leikkaa sen ja laattojen välinen sauma poikki mattoveitsellä. Jos levyn takana on tavalliseen tapaan silikonisauma, leikkaa sekin mattoveitsellä.

4

Jos kourulista on naulattu kiinni pöytälevyyn, voit katkaista naulat monitoimityökalulla. Sen jälkeen lista irtoaa helposti. Käytä tarvittaessa sorkkarautaa. Aloita sahaaminen listan päästä.

5

Pura kaapit ja laatikot ja irrota ruuvit pöytälevystä. Kun olet irrottanut ruuvit, voit nostaa pöytälevyn pois paikaltaan.

02
Kiinnitä rimat kaappien päälle 7 Vaihe

Vanha työtaso oli hieman liian matalalla. Uusi työtaso nostetaan pari senttiä ylemmäs.

Kaappien päälle ruuvataan korokerimat. Rimojen ja pöytälevyn paksuuden pitää vastata kaappien ja laattojen alareunan välistä etäisyyttä.

Sen jälkeen kaappeihin sahataan reiät, joita tarvitaan pöytälevyn kiinnitysrautojen asentamiseen.

1

Mittaa ja merkitse korokerimojen pituus. Asenna rimat pitkille sivuille, päätyihin ja kaappien saumoihin.

2

Kiinnitä rimat pitkille sivuille 4x60 millin ruuveilla. Älä ruuvaa poikittaisia rimoja kiinni vielä tässä vaiheessa.

3

Kiinnitä pitkät korokerimat altaan reunoille 4x35 millin ruuveilla. Rimat tukevat pöytälevyä altaan vieressä.

4

Tee altaan reikä pistosahalla. Sahaa kaapin päätyseinään asti, jotta saat tarpeeksi tilaa altaalle ja sen kiinnittämiseen tarvittaville kulma raudoille.

5

Sahaa jokaisen kaapin ylälevyyn kaksi noin 10x10 sentin kokoista reikää. Reikiä tarvitaan, jotta pöytälevyn voi kiinnittää kaappiin kulmaraudoilla. Kiinnitä nyt lyhyet, poikittaiset korokerimat.

6

Kiinnitä kulmaraudat kaappiin ja rimaan jokaisen reiän kohdalle 3x20 millin ruuveilla. Kohdista kulmaraudat pari milliä korokeriman yläreunan alapuolelle, jotta ruuvit vetävät pöytälevyn alas.

7

Tämän pöytälevyn kiinnittämiseen käytettiin 29x29 millin ja 40x40 millin kulmarautoja. Pieniä rautoja käytettiin ahtaissa paikoissa, joissa isot kulmaraudat olisivat tulleet laatikon vetokiskon tielle.

03
Sahaa pöytälevy ja ruuvaa se kiinni 7 Vaihe

Pöytälevy pitää lyhentää sopivaksi. Mittaa pituus huolellisesti, jotta levy yltää pari milliä alakaapin reunan yli. Levy kannattaa katkaista sirkkelillä, jossa on laminaattiterä ja ohjainkisko, jotta levyn päädystä tulee varmasti suora.

Jos pöytälevysi on laminaattia kuten tässä, sahattuun päätyyn pitää lopuksi liimata peitelista.

1

Mittaa kaappien yhteispituus ja tee levystä pari milliä pitempi. Piirrä levyyn sahauslinja suorakulman avulla.

2

Tee levyn pintaan noin 3 milliä syvä ura upotussahalla, jotta levyn reunat eivät rispaannu. Sahaa seuraavaksi levyn läpi samaa uraa pitkin. Käytä laminaattiterää.

3

Purista peitelistaan kontaktiliimaa ja levitä se pensselillä. Levitä liimaa myös pöydän reunaan. Anna liiman vetäytyä puolisen tuntia.

4

Paina peitelista pöydän reunaan, kun liima on imeytynyt. Lista saa yltää hieman reunojen yli. Paina lista kunnolla kiinni, jotta sen alle ei jää ilmakuplia.

5

Taita listan alareuna levyn alle. Viilaa reunat varovasti liukuvalla liikkeellä, kunnes ylimääräinen osa irtoaa helposti.

6

Nosta uusi pöytälevy paikalleen rimojen ja kaappien päälle. Työnnä levy kiinni seinään laattojen alle.

7

Kiinnitä pöytälevy alapuolelta kulmarautoihin. Tässä kiinnittämiseen käytetään 3,5x20 millin ruuveja.

04
Sahaa reikä altaalle 7 Vaihe

Kun pöytälevy on paikallaan, voit sahata reiän altaalle. Pöydän ulkoreunan ja reiän välin pitäisi jäädä 5-6 senttiä pöytälevyä, jotta osat voi kiinnittää tukevasti paikoilleen.

Reikä sahataan pistosahalla, johon on kiinnitetty laminaattiterä.

1

Mittaa altaan paikka ja merkitse sahauslinjat levyyn. Käytä apuna esimerkiksi suorakulmaa. Tummaan pintaan kannattaa piirtää valkoisella kynällä. Mittaa altaan paikka varmuuden vuoksi kahteen kertaan.

2

Poraa joka nurkkaan reikä viivojen sisäpuolelle. Reikien pitää olla niin isot, että pistosahan terä mahtuu niiden läpi. Sahaa pala irti viivoja pitkin.

3

Levitä silikonia reiän joka puolelle. Silikoni estää veden imeytymisen pöytälevyyn altaan alle.

4

Levitä silikonia myös pöytälevyn pinnalle aukon reunoille. Silikoni liimaa altaan kauluksen kiinni levyyn.

5

Asenna allas paikalleen. Varmista, että allas on täsmälleen oikeassa paikassa ja paina se lujasti kiinni levyn pintaan.

6

Asenna altaan mukana tulevat kiinnitysraudat altaan alle. Kiinnitä raudat siten, että ne tarttuvat kiinni pöytälevyyn ja altaaseen.

7

Kaavi ylimääräinen silikoni pois altaan reunoilta. Käytä silikonisaumainta tai puutikkua, joka on vettynyt 5-10 minuuttia.

05
Tee silikonisauma levyn takareunaan 3 Vaihe

Levyn takareunassa oli aiemmin kourulista, mutta nyt takareunaan tehdään silikonisauma. Jos seinä on laatoitettu, käytä sauman tekemiseen saumalaastin väristä silikonia.

1

Tee alimman laattarivin ja pöytälevyn väliin terävä silikonisauma. Käytä saumalaastin väristä silikonia.

2

Kostuta silikonin pinta vedellä laimennetulla astianpesuaineella. Se voitelee silikonin tasoittamista varten.

3

Tasoita sauma silikonisaumaimella tai puutikulla kuten tässä. Silikoni ei leviä ympäriinsä ja sotke uutta pöytälevyä, jos sauman vierustat kostutetaan pesuainevedellä ennen tasoittamista.

06
Asenna hajulukko ja pohjaventtiili 4 Vaihe

Hanan voi nyt asentaa tiskialtaassa olevaan reikään. Vesiletkut, hajulukon ja pohjaventtiilin voi kiinnittää ja ovet asentaa takaisin. Varmista, että putkien ja letkujen liitokset ovat täysin tiiviitä.

1

Kiristä letkut kunnolla kiinni vesiputkiin, kun hana on paikallaan. Varmista, että liität oikean letkun oikeaan putkeen.

2

Väännä pohjaventtiili ja viemäriliitin kiinni altaaseen. Tämän altaan mukana tuli sopiva roskasihti ja kuusiokoloavain.

3

Yhdistä hajulukko viemäriliittimeen. Liitä hajulukko viemäriin. Voit joutua lyhentämään viemäriletkua, jotta vesi pääsee valumaan vapaasti alaspäin.

Keittiö koki hurjan muodonmuutoksen, vaikka siihen vaihdettiin vain pöytälevy, tiskiallas ja vesihana.

Materiaalit

 • Pöytälevy (tässä laminaattilevy)
 • Tiskiallas, upotettavaa mallia. (tässä Ikea Hällviken)
 • Hana (Ikea Bosjön)

Lisäksi:

 • 4x60 mm, 4x35 mm ja 3,5x20 mm ruuveja
 • 29x29 mm ja 40x40 mm kulmarautoja
 • Kontaktiliimaa peitelistoihin
 • Saumasilikonia

Vie aikaa

2 päivää.

Hinta

350 euroa + listat, kulmaraudat ja ruuvit.

Vaikeusaste

Keittiön pöytälevyn vaihtaminen ei ole vaikeaa, mutta mittaamisessa pitää olla huolellinen.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TEKNIIKAT: Pöytälevyn vaihtaminen

Tukeva kiinnitys ruuveilla ja isoilla aluslevyillä

TEKNIIKAT: Pöytälevyn laminaattireuna

Viilaa nauhan reuna pois. Se tekee siistin lopputuloksen.

VINKIT: Levitä liima pensselillä

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

VINKIT: Vesitiivis reuna lastulevyyn

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Keittiön pöydät