Johdanto
Ohjeet
01
Betonilevyjen valu
6
Vaihe
Kun rakennat pöytälevyn ja pohjahyllyn valumuotit huolellisesti, saat lopputuloksesta siistin ja kauniin.
Esimerkissä käytetään 12 mm valulevyä eli erittäin kovaa ja muotonsa pitävää vanerilevyä, joka on täysin sileä, jotta valuseos ei tartu siihen kiinni.
Sijoita valumuotit paikkaan, jossa ne voivat olla täysin vaakatasossa eivätkä ole tiellä, kun betoni kovettuu. Esimerkissä muottien alle asennetaan jalat, jotta muotteja voidaan napautella alhaalta päin betonia tärytettäessä.
Voitele valumuotin reunat öljyllä (esim. ruokaöljy), ennen kuin kaadat niihin betonia, jotta betoni ei tartu kiinni.
Ruuvaa valumuotit yhteen. Levy (A) ja neljä listaa (C ja D) ovat ison pöytälevyn muotteja, valulevy B ja listat pie-nemmän hyllyn muotteja. Kiinnitä kaikki listat 4 x 40 mm ruuveilla.
Säädä muotteja muovikiiloilla niin, että saat muotit vaateriin. Lattialle levitettiin suojamuovi sementtiroiskeiden varalta. Muotteihin kiinnitettiin jalat (G), jotta muotit saatiin irti lattiasta.
Levitä muotille 5 mm kerros tasoitemassaa. Tässä käytetään nopeasti kovettuvaa sementtitasoitetta. Levitä massaa myös kulmiin ja anna sen kuivua puoli tuntia.
Aseta muottiin raudoitusteräs. Aseta verkko ensin pienten puupalojen päälle, jotta se jää irti pohjasta. Vala verkko kiinni pienillä pikabetoninokareilla. Kun betoni on kovettunut 15 min, voit poistaa puukiilat.
Sekoita valubetoni ja kaada se muottiin. Jaa betoni tasaisesti laastikauhalla ja varmista, että muotissa on hieman ylimääräistä betonia. Betonipinnan tulisi olla pari millimetriä ylikorkea.
02
Pystytä sivut
8
Vaihe
Keittiökaluste rakennetaan kevytbetoniharkoista, koska niitä on helppo työstää ja ne näyttävät siisteiltä. Jotta kevytbetoniliimaa ei joutuisi liedelle, suojaamme sen puoleista sivua maalarinteipillä kiinnitettävällä kovalevyllä. Kun levy lopuksi poistetaan, kevytbetonin ja lieden välin jää pieni ilmarako.
Harkkojen välinen sisämitta on 76 cm, ja kattilahyllyn ruostumattomien terästankojen pituus on 77 cm.
Keittiökaluste tehdään vankalle lankkulattialle. Jos keittiössäsi on klinkkerilattia, sekin käy, mutta kelluva lattia tai ponttilattia ei sovi, koska tällöin lattian alusta ei ole tarpeeksi vankka.
Tarkista, että liesi on suora. Säädä sen asentoa tarvittaessa pohjan säätö-ruuvista. Tarkista myös, että liesi on suorassa kulmassa seinään nähden. Tällöin pöytälevy on paljon helpompi asentaa siististi.
Kiinnitä kovalevy maalarinteipillä lieteen. Kovalevy suojaa liettä ja jättää pienen raon betoniharkon ja lieden väliin.
Piirrä lattiaan kalusteen kahden sivun paikat. Kokeile kevytbetoniharkkoa muovikiilojen päälle, jotta saat sivut täysin suoraan. Naulaa sitten muovikiilat lattiaan kiinni.
Sivele liimaa kevytbetoniharkon reunaan. Liima sekoitetaan veteen ja sivellään reunoihin liimakauhalla.
TÄRKEÄÄ! Kostuta betoniharkkoa vedellä ennen kuin liimaat sen, muuten liima kuivuu liian nopeasti.
Napulta levyt paikoilleen, jotta liima tarttuu kunnolla. Käytä kumipäistä vasaraa, jottet rikoa harkkoa. Rakenna ensin liettä vasten tuleva pystysivu.
Asenna pohja ja pystytä ulkosivu. Liimaa ulkosivu seinään ja lattiaan ja varmista kiinnitys parilla pitkällä ruuvilla. Poraa ne viistosti kiinni lattiaan.
Kiinnitä myös pystylevyt ruuvilla seinään. Esimerkissä käytetään pitkiä 7,5 x 112 mm karmiruuveja, sillä taustaseinä on kiveä. Puuseinään käytetään tavallisia 5 x 100 mm ruuveja.
03
Tasoite
5
Vaihe
Kevytbetonisivujen pitää olla sileät, joten poista ylipursuava liima reunoista siinä vaiheessa, kun se on vielä märkää. Kun liima on kovettunut, pinnat hiotaan hiomapaperilla, pohjustetaan akryylipohjusteella ja lopuksi tasoitetaan.
Kevytbetoni on haurasta ja herkkää kolhuille ja iskuille. Harkon reunoja kannattaa suojella kulmavahvikkeilla, jotka on oikeastaaan tarkoitettu kipsilevyille. Ruuvaa ne kiinni, ennen kuin ryhdyt tasoittamaan.
Kaavi ylimääräinen liima pois ennen kuin se kovettuu. Pintaa on lähes mahdotonta hioa sileäksi ilman hiomakuppia ja kulmahiomakonetta. Liimasta tulee kevytbetoniharkkoa kovempaa.
Hio kaikki pinnat sileiksi hioma-paperilla. Pienet terävät betonihuiput hiotaan pois, jotta niitä ei tarvitse silottaa. Näin säästät paljon tasoitetta.
Sivele harkkoihin pari kerrosta akryylipohjustetta. Voit ostaa nk. mikrodispersiota/kipsileyvypohjustetta, mutta voit sekoittaa aineen myös itse liimasta ja vedestä.
Kiinnitä kulmavahvikkeet. Leikkaa ne metallisaksilla tai sahaa rautasahalla. Ruuvien kannat peittyvät tasoitemassaan, koska kulmat jäävät hieman koholle.
04
Kokoaminen
7
Vaihe
Kun betonilevyt ovat kovettuneet kolme päivää, muotit voidaan irrottaa ja kaluste koota. Levyt hiotaan, tasoitetaan ja sivellään kiviöljyllä, jotta niistä saadaan täysin sileät. Näin ne eivät vaurioidu, vaikka niiden päälle kaatuisi nestettä tms.
Kattilaritilä on tehty terästangoista, jotka ovat 10 mm pidempiä kuin kahden kevytbetoniharkon väli. Tangot on otettu Ikean kenkäkaapista, mikä tulee paljon halvemmaksi kuin niiden ostaminen irrallaan. Tangot liimataan sivuseinien reikiin sille korkeudelle, joka sopii kattiloille. Valmista porausohjain, jotta saat reiät helposti samoihin kohtiin.
Käännä valumuotti ja irrota reunalistat ja muotin pohjalevy varovasti. Hio pinnat täysin sileiksi kaikkialta karkealla hiomapaperilla, ennen kuin tasoitat levyn.
Tasoita pinta lastalla ja nopeasti kovettuvalla sementtitasoitteella. Sekoita tasoitteesta ohutta ja sivele sitä yhtenäinen ja tasainen kerros. Anna tasoitteen kuivua tunnin.
Aseta pohjalevy paikalleen. Aseta pari nokaretta saumamassaa kevytbetonipohjalle ja työnnä pohjalevy kahden puulistan päälle. Poista listat, niin betonilevy asettuu oikealle paikalleen.
Poraa terästangoille reiät. Valmista ensin levypalasta ohjain, jossa reikien keskinäinen etäisyys ja etäisyys pohjasta on mitoitettu kattiloidesi mukaan. Poraa sitten molempiin sivuihin porausohjaimen läpi, jolloin hylly sijoittuu tarkasti suoraan.
Liimaa terästangot reikiin. Purista molempien sivujen reikiin asennusliimaa (esim. Sikaflex 11FC). Työnnä tangot ensin 15 mm syviin reikiin ja sen jälkeen vastakkaisen sivun 5 mm syviin reikiin.
Sivele liimaa betoniseinien yläreunoihin. Naulaa mahdolliset muovikiilat ensin kiinni yläreunaan. Näin voit olla varma, että betonilevy myötäilee tar-kasti liettä tai pöytää, jota vasten se seisoo.
Materiaalit
12 mm valulevyä:
• 1 valumuotin pohja (A), 66,2 x 97,2 cm
• 1 valumuotin pohja (B), 63,7 x 79,7 cm
21 x 43 mm höylättyä listaa:
• 2 valureunaa (C) á 97,2 cm
• 2 valureunaa (D) á 79,7 cm
• 2 valureunaa (E) á 62 cm
• 2 valureunaa (F) á 59,5cm
25 x 100 mm mäntyä:
• 8 jalkaa (G) á 20 cm
75 mm kevytbetonilevyjä:
• 7 pohjalevyä/sivua á 40 x 60 cm
Lisäksi:
• 10 teräsputkea (Ikean Tjusig -kenkäkaapista), kevytbetonilevyliimaa, muovikiiloja, nauloja, 4 x 40 mm ja 5 x 100 mm ruuveja, 7,5 x 112 mm karmiruuveja, 6 mm raudoitusverkkoa 10 cm:n reikäkoolla, kulmavahvikkeita, pikabetonia, sementtitasoitetta, akryylipohjustetta, hiekkatasoitetta, akryylimaalia, kiviöljyä, asennusliimaa (Sikaflex 11FC), 2,5 x 55 mm nauloja
Erikoistyökalut
• Kevytbetonisaha
• Liimakauha 75 mm kevytbetonilevyille
Vie aikaa
Varaa 2 päivää aikaa + kuivumisaika
Hinta
Noin 100 €
Vaikeusaste
Kun seuraat tarkkoja ohjeitamme, betonilevy on helppo valaa.