Laattaa laatan päälle

Asenna uudet laatat suoraanvanhojen päälle, niin vältyt sotkuisiltapurku-, hionta- ja rappaustöiltä, joitalaatoittaminen yleensä vaatii.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
40 €/m2

Johdanto

Ennen kuin vanhojen laattojen päälle voidaan asentaa uudet, on tehtävä joita-kin valmisteluja, jotta lopputuloksesta tulee hyvä. On syytä tarkistaa, että van-hat laatat ovat kunnolla kiinni. Alusta on puhdistettava liasta ja rasvasta, jotta laasti tarttuu sileään pintaan. Ristora-sioiden kannet ja muut esteet irrotetaan ja alusta mitataan ja siihen piirretään merkkiviivat, jotta laatoituksen alku- ja loppukohta näkyvät selvästi.

Jos aiot vaihtaa myös pöytälevyn, voit käyttää vanhaa työpöytänä, kun asennat laattoja. Jos pöytätaso halutaan säilyttää, suojaa se huolellisesti muovilla ja pahvilla.

Uudet laatat (ja uusi pöytälevy) muuttivat keittiön ilmeen täysin. Työstä selvittiin viikonlopussa.

Ohjeet

01
Valmistele alusta 5 Vaihe

1

Kokeile ruuvitaltan päällä naputtelemalla, ovatko laatat kiinni. Ontto ääni paljastaa, että laatta on irronnut alustastaan ja on kiinnitettävä uu-delleen, ennen kuin työtä voidaan jatkaa.

2

Pese laatat huolellisesti puhdis-tusaineella. Vanhat laatat ja saumat on saatava puhtaiksi liasta ja rasvasta. Ole erityisen huolellinen lieden ympärillä, sillä siinä kohdin rasvaa on yleensä eniten.

3

Suojaa reuna-alueet. Jos et uusi pöytälevyä, peitä se kokonaan. Tässä pöytälevy aiotaan uusia, joten riittää, kun teippaamme levyn reunan, jotta voimme tehdä siihen merkintöjä.

4

Mittaa ja tee seinään merkit laatoitusta varten. Aloita asennus pöydän tasolta kokonaisella laatalla ja leikkaa laattoja tarvittaessa yläkaappien alla. Jos sivut eivät pääty kokonaiseen laattaan, siirrä aloi-tusta niin, että reunoihin jää yhtä isot laatat.

5

Tasoita vanhat laatat ohuella laattalaastikerroksella. Näin saat saumat täytetyiksi ja varmistat uusien laattojen kiinnittymisen. Levitä ohut laasti-kerros ristikkäisin vedoin leveällä lastalla.

02
Laatoita 7 Vaihe

Kun ohut laastikerros on täysin kuiva, voit jatkaa itse asiaan, laatoitusvaihee-seen. Riippumatta siitä, käytätkö irralli-sia vai verkkoon sidottuja laattoja (kuten tässä), asennus aloitetaan vähintään yhdellä kokonaisella laatalla tai verkolla ja tarvittavat sovitukset ja leikkaukset toteutetaan vasta tämän jälkeen.

Laatat, jotka halkaistaan kahtia, voi-daan leikata laattaleikkurilla. Jos laat-taan on tehtävä lovi, tarvitaan kulmahiomakonetta ja timanttileikkuulaikkaa. Muista kiinnittää laatta hyvin, ennen kuin käytät kulmahiomakonetta.

1

Levitä laastia ensin isoille pinnoille. Työ sujuu hyvin, jos levität laastin leveällä lastalla yhtenäiseksi pari millimetriä paksuksi kerrokseksi.

2

Vedä laastipinta hammaslastalla. 4 x 4 mm hammaslasta on yleensä sopiva. Pidä lastaa hieman vinossa, niin tasoite puristuu ulos hampaiden välistä.

3

Asenna nyt ensimmäinen kokonainen laattaverkko pöytään kiinnitetyn teipin merkkien mukaisesti. Kun laatta on paikoillaan, mittaa ja leikkaa reunimmainen laatta ja asenna se.

4

Paina laatat laastiin tasaisin sauma-välein. Laatat ja verkkolaatat painetaan laastiin kumilastalla. Näin kaikki laatat saadaan varmasti samaan korkeustasoon.

5

Asenna ensin verkkolaatat tai kokonaiset laatat mahdollisten pistorasioiden ja putkien ympärille, ennen kuin ryhdyt leikkaamaan lähimpiä laattoja. TÄRKEÄÄ! Kaavi laattalaasti rei’istä pois, jotta se ei kuivu leikkuutöiden aikana.

6

Mittaa ja tee laattoihin merkin-nät. Muista huomioida saumat. Jos laatat ovat verkossa, voit jättää ne verkkoon merkintöjen ajaksi. Jos este osuu keskelle laattaa, jaa aukko laatan ja sauman kesken.

7

Leikkaa laatat ja kokeile, sopivatko ne ja jääkö esteen ympärille tilaa saumalle. Laita jokaisen palan takapintaan hieman laattalaastia ja painele ne paikoilleen.

03
Saumaus 5 Vaihe

Laattojen väliset saumat täytetään laat-toihin ja omaan makuun sopivan väri-sellä saumalaastilla. Kapeisiin saumoi-hin ja sileisiin yhdenmukaisiin laatta-pintoihin sopii yleensä hieno ja sileä sauma. Isoihin ja karkeampiin laattoihin voi valita rustiikkisemman saumalaas-tin. Kun ostat saumalaastia, valitse sel-lainen laasti, joka sopii haluamaasi sau-maleveyteen.

Laattojen ja pöytälevyn ja laattojen ja yläkaappien raja-aluille sekä sisäkulmiin on pursotettava saumamassaa. Käytä joustavaa saumausainetta, joka sopii laattalaastin tai laattojen väriin.

1

Täytä saumat saumalaastilla kumilastaa tai -hierrintä käyttäen. Liikuta sitä ristikkäissuuntiin saumojen yli. Saumalaastiin sekoitetaan vettä, kunnes seos on kermamainen.

2

Pese ylimääräinen saumalaasti pois vedellä ja saumasienellä. Huuhtele sientä usein ja purista sienestä mahdollisimman paljon vettä pois, jotta siitä ei valu vettä, kun peset laatoitusta.

3

Suojaa saumat leveällä maalarinteipillä. Näin voit olla varma, että et sotke saumausmassalla kaikkia pintoja. Paina teippi kunnolla kiinni.

4

Poista ylimääräinen saumaus-massa saumalastan tai -palan avulla. Vedä pintaa pitkin, kunnes näet sauman läpi teipin, ja poista teippi yhdellä vedolla.

5

Kalkkihunnut voidaan poistaa seuraavana päivänä etikkaan kostutetulla liinalla ja lopuksi kuivalla tiskirätillä.

Materiaalit

Tarvikkeet 2 m²:n seinää varten

• 50 x 50 mm verkotettuja laattoja
• 5 kg laattalaastia
• 5 kg saumalaastia
• 1 l puhdistusainetta
• 1 rulla maalarinteippiä, 50 mm

Erikoistyökalut

• Laattaleikkuri
• Hammaslasta
• Kumilasta
• Saumaussieni
• Saumamassaa ja saumalasta
• Kulmahiomakone + timanttileikkuulaikka

Vie aikaa

Pari päivää kuivumisaikoineen.

Hinta

10-40 €/m² laattamallista riippuen

Vaikeusaste

Ei ongelmia, kunhat mittaat huolella ja täytät saumat kokonaan.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Keittiön laatat