Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaapit katonrajaan

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Keittiön yläkaappien päällä on paljon tilaa, joka jää usein käyttämättä. Rakenna tilaan uudet kaapit, jotka täyttävät tarkoin katon ja yläkaappien välisen aukon.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
60 euroa

Johdanto

Vaikka teoriassa yhdestä 240 cm pitkästä laatikosta voisi tehdä neljä yläkaappia, on yksinkertaisempaa rakentaa kaksi pienempää kaappia. Ne on myös paljon helpompi nostaa lopuksi seinälle.

Yläkaappien korkeus on usein annettu tekijä. Useimmat keittiövalmistajat ovat päättäneet, että yläkaapin korkeus on 60 cm, joten monille meistä, joilla on korkeat huoneet, yläkaappien ja katon väliin jää paljon hyödyntämätöntä arvokasta tilaa. Ellemme sitten ole sijoittaneet sinne patoja ja astoita design-keittiösuunnittelijoiden ehdotusten mukaisesti – ja salli niiden kerätä pölyä ja rasvaa niin, että ne on aina pestävä ennen käyttöönottoa.

Keittiövalmistajat ovat ehkä palkanneet maan kalleimmat sisustussuunnittelijat avukseen, mutta he eivät vielä ole ratkaisseet keittiökaappiongelmaa. On parempi ryhtyä itse toimeen. Muutaman jousitetun helan avulla voi nopeasti ja helposti jatkaa siitä, mihin keittiövalmistaja jäi, ja hyödyntää yläkaappien yllä olevan tilan. Koska kaapit asetetaan yläkaappien päälle ja ovet saranoidaan molemmilta sivuilta, rakenne ei vaadi kuin liimaa ja ruuveja.

Keittiön yhtenäinen ilme ei edellytä kalliiden, tarkalleen muiden kaapinovien tyylisten mittatilausovien hankkimista. Kuten sokkelikin, ylimääräiset yläkaapit voidaan hyvin
työstää vanhaan kaapistoon istuviksi, kunhan eri elementit ovat keskenään linjassa ja värit, reunat ja pinnoitukset säilytetään riittävän rauhallisina ja toisiinsa sopivina.

Ohjeet

Rakenna kaapit

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Koskaan ei voi olla varma, että talo on joka kohdasta täysin suora - varsinkaan vanhempi talo. Kun mittaat kaappien korkeuden, mittaa yläkaapin ja katon välinen etäisyys 3-4 eri kohdasta, kunnes olet varma lyhyimmästä etäisyy-destä. Tässä kohteessa mittauskohtien välillä oli 4 mm korkeuseroa.

Kaikki osat sahataan 16 mm:n mdf-levystä. Jos et omista ohjainkiskollista tai kiinteästi asennettua pyörösahaa, levyt kannattaa leikkauttaa liikkeessä kerralla valmiiksi. Kaapin runko kootaan liimalla ja ruuveilla ilman lisäjäykisteitä. Tärkeintä on varmistaa, että sivut tulevat varmasti suoraan kulmaan.

1

Mittaa yläkaappien yllä oleva tila ennen levyjen leikkaamista. Mittaa monesta kohdasta, jotta talon pienet mitta-erot tasaantuvat. Korjaa mitat piirustuksiin ja leikkaa kappaleet. Merkitse kappaleisiin nuolilla, miten päin ne asennetaan.

2

Esiporaa nostosaranoille reiät päätylevyihin (B) 3 mm:n poralla ennen kuin kokoat kaapin. Hela asetetaan ensin kulmaan 16 mm:n etäisyydelle sivun yläreunasta, jotta päällilevylle (A) jää tilaa. Tee levyyn merkit reikien läpi.

3

Esiporaa kaikkiin liitoksiin ruuvien reiät 3 mm:n poralla.
TÄRKEÄÄ! Upota ruuvien kannat. Mdf-levyjen pinta on kovempaa kuin ydin, ja kierteet eivät pysty yksinään upottamaan kantaa. Muista porata myös väliseinään (C).

4

Kokoa kehys liimalla ja 3,5 x 40 mm:n ruuveilla. Varmista, että levyt ovat suorassa kulmassa ennen kuin asetat ruuvit. Jos kulmat eivät pysy aivan suorassa runkoa koottaessa, laita runko puristuksiin liiman kuivumisen ajaksi.

5

Kiinnitä saranat 4,5 x 15 mm:n ruuveilla. Mittaa helojen ruuvien paikat ovissa (D). Ruuvit sijoitetaan nosto-saranan kapeisiin avaimenreiän muotoi-siin reikiin. Huomioi, että oven reuna tulee 2 mm:n päähän rungon ulkoreunasta.

6

Esiporaa ja aseta kaksi 4,5 x 15 mm:n pyöreäkantaista ruuvia neljään oveen merkittyyn kohtaan. Helojen ”avaimenreiät” mahdollistavat oven säätä-misen muutamilla millimetreillä ylös- ja alaspäin sekä aavistuksen sivusuuntaan.

7

Aseta ovi paikalleen ja tarkista sen sijainti. Ovien ruuvit työnnetään alas helojen ”avaimenreikiin”, ovi oikaistaan ja ruuvit kiristetään reikien kapeasta osasta, kun kaikki osat istuvat hyvin. Jos näin ei ole, paikkaa vanhat reiät ja poraa uudet.

Asenna kaapit

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Pannut, kulhot ja muut välineet katoavat uusiin kaappeihin. Keittiö näyttää hienom-malta eivätkä tavarat enää kerää pölyä.

Kun ovet sopivat paikoilleen, irrota helat uudelleen ja maalaa kaapit.

Kova mdf-levypinta hiotaan puhtaaksi nuolista ja merkinnöistä ja pohjamaala-taan. Tasoita tämän jälkeen kaikki pin-nan epätasaisuudet - varsinkin upotta-miesi ruuvien kannat.

Varo täyttämästä helojen reikiä. Hio ja maalaa lopuksi kahteen kolmeen kertaan pintamaalilla - monta ohutta kerrosta takaa sileimmän pinnan. Me emme yrittäneet jäljitellä olemassa olevien ovien pintaa, mutta yritimme löytää värin, joka sointuu sekä seinä-laattoihin että kaappeihin.

1

Kaappien takana olevat varjolistat poistetaan. Multicutterilla selviää työstä nopeasti ja helposti myös ahtaissa kohteissa - muussa tapauksessa joudut irrottamaan varjolistat, sahaamaan ne mittaan ja asettamaan takaisin paikalleen.

2

Kaapit työnnetään paikoilleen. Huolellinen mittaaminen palkitsee tässä vaiheessa: kaappien ja katon väliin jää muutama millimetri rakoa, ja uusien ja vanhojen kaappien reunat istuvat toisiinsa täydellisesti.

3

Kaapit kiinnitetään vanhoihin kaappeihin 3,5 x 30 mm:n ruuveilla joka sivulta. Esiporaa ja upota kannat.
VINKKI: Voit tarvittaessa sulkea kaapin ja katon välisen raon akryylisauma-aineella, mutta paneelikattoon tämä ei sovi.

4

Uusiin oviin asennetaan vetimet. Asensimme jokaiseen oveen kaksi ve-dintä, jotta jokaisen vanhan kaapin ylle tulee vedin. Useimmat vetimet kiinnitetään pienil-lä koneruuveilla, jotka kiinnitetään sisäpuo-lelta. Vetimet asetetaan ruuvikantoihin.

Hela vetää oven yläreunaa alaspäin, kun ovi avataan.

5

Saranoiden ruuvit on helppo ki-ristää, ovi oikaistaan tarkasti paikal-leen niin, että joka puolelle jää 2 mm ilmaa, ja ruuvit loppukiristetään. Jousi pitää oven auki tai kiinni, joten et tarvitse magneetti-salpaa tms. Ovi on nyt valmis käyttöön.

Materiaalit

Tarvikkeet 1 kaappia varten:
16 mm:n mdf-levyä:
• 2 vaakalevyä (A)
á 33 x 116,8 cm
• 2 sivua (B) á 29 x 33 cm
• 1 välilevy (C), 25,8 x 33 cm
• 1 ovi (D), 28,6 x 119,6 cm

Lisäksi:
• 1 saranasarja
• 2 kahvaa
• 3,5 x 30 mm:n ruuveja
• 3,5 x 40 mm:n ruuveja
• 4,5 x 15 mm:n ruuveja
• Puusepänliimaa
• Pohjamaalia, akryylitasoitetta ja
pintamaalia kaappiin ja oveen

Vie aikaa

Päivä + joitakin tunteja kuivumisaikaa maalausvaiheessa.

Hinta

1 kaappi / noin 60 €

Vaikeusaste

Hyvin helppo kaluste rakentaa, jos vain mittaa ja sahaa huolella.

Piirustus

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Kaapit katonrajaan
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin