Johdanto
Näin kiinnität irtohyllyt
Ohjeet
01
Listan kiinnitys
2
Vaihe
Tässä projektissa tarvittiin sähköasen-tajaa, sillä emme tyytyneet valmiiseen 12 voltin lamppusarjaan. Sellaisen saa asentaa itsekin, mutta sitä ei saa miten-kään muuttaa, ja tällöin johtojen ja muuntajan piilottaminen on harvoin mahdollista. Me sen sijaan halusimme kaikki sähköasennukset mahdollisim-man piiloon. Niinpä sijoitimme uudet hyllyt vanhojen lamppujen ulosottojen kohdalle ja vedimme kaapelit upotetuille halogeenispoteille hyllyihin huolella jyrsittyjä uria pitkin.
Työ vaati sähköasentajan apua. Hän luonnosteli uudet asennukset, veti kaa-pelit ja selitti meille, miten jatkamme työtämme. Lopuksi hän kytki laitteet.
Merkitsemme uuden hyllyn paikan seinään niin, että ylälinja peittää ulosotot. Toinen rasia on tarpeeton ja se tasoitetaan, toisen ulosoton putken ympärys tasoitetaan. Kipsilaasti sopii tähän, sillä se kuivuu nopeasti eikä vetäydy.
02
Hyllyjen valot
8
Vaihe
Kun alumiinikiskot on kiinnitetty sei-nään, työ voisi olla valmis. Pöytälevystä sahattaisiin sopivan kokoinen levy avohyllyksi, ja sen pinta voitaisiin lopuksi öljytä.
Näin helpolla emme kuitenkaan pääse, sillä hyllyjen alapintaan aiotaan upottaa halogeenispotit, joilla valaistaan työtasoja. Valot olisi helpoin asentaa pinta-asennuksena hyllylevyyn, mutta valitsimme haastavamman ratkaisun ja upotamme lamput ja vedämme kaapelit piiloon. Hyllyt sahataan pöytätasoihin käytetystä levystä: 40 mm:n sauvaliimatusta saarnista. Levystä saa kolme 20 cm leveää hyllyä.
Hyllyt sahataan pöytätason levystä pyörösahalla. Ennen kuin levy nostetaan pukeille, sitä korotetaan ylijäämälistoilla, jotta pyörösahan teräsyvyys voidaan säätää pari millimetriä levypaksuutta suuremmaksi ja sahata niin, että levyä ei tarvitse pidellä.
Reunat pyöristetään yläjyrsimellä. Tähän voi käyttää myös 45 asteen viisteterää, höylää tai pelkkää hiomapaperia.
VINKKI: Siistein tulos syntyy käyttämällä samanlaista jyrsinterää pöytään ja hyllyihin.
Hyllyjen takareunaan jyrsitään ura, joihin voidaan upottaa kahdet 12 V:n kaapelit. Huullos jyrsitään vain niihin kohtiin, joihin kaapelit vedetään. Älä jyrsi aivan levyn reunaan asti.
Ensimmäiselle halogeenispotille porataan ensin reikä reikäsahalla. Syvyyden täytyy vastata spottiin merkittyä ohjeistusta. Varo, ettei reikäsahaa ohjaava kärkipiikki mene hyllylevyn läpi.
Reikä taltataan auki terävällä taltalla, joka on tarkoitettu puulle. Reiän syvyys mitataan, ja sen pohja tasoitetaan ja puhdistetaan lastuista.
VINKKI: Voit valita sähköpihimmät ja vähemmän lämpenevät diodilamput.
Tarkistamme, sopiiko spotti ensimmäiseen reikään. Sen pitää liukua sisään ilman suurta vastusta, mutta istua kuitenkin napakasti. Jos reikä on hyvä, voit jatkaa muiden reikien tekoa. Oikealla spotti ylhäältä päin kuvattuna.
Poraamme kaapelien reitit taka-reunasta reikiin lamppuja varten. Käytämme hyvää 10 mm:n kierreporaa, ja seuraamme tarkasti, että se porautuu suoraan. Kun kaikki on valmista, kaapelit vedetään sähköasentajan ohjauksessa.
03
Näin hyllyt yhdistetään toisiinsa tarkasti
4
Vaihe
Useimmat haluavat avohyllyjen päättyvän hieman ennen kulmaa, mutta ne voi myös yhdistää kulmissa jiiriliitoksilla niin, että ne kohtaavat toisensa puolikaaressa.
Sekä hyllyt että alumiinikiskot saha-taan puolikulmaan kulmissa. Oikeassa kulmassa 45°:seen, tässä puoleen 135°:sta eli 68,5°:een kulmaan. Pidämme kiskoja yhdessä puristimilla, kun kiinnitämme niitä ruuveilla seinään.
Jotta hyllyt saadaan samalle tasolle, levyt yhdistäviin päätyihin jyrsitään urat 4 mm:n urajyrsinterällä. Kun yläjyr-simen säätöjä ei muuteta, molemmat urat saadaan tarkasti samalle tasolle molemmissa levypäädyissä.
Uraan sijoitetaan 4 mm:n pontti, joka painetaan puusepänliimaan. Liimaa levi-tetään koko uraan ja koko liitospinnalle.
Materiaalit
- 40 mm sauvaliimattu saarnitaso
- Kipsilaastia
- Öljyä
- 4 x 40 x 40 mm alumiiniprofiili
- Halogeenispotit, kaapelit ja muuntaja
- Sähköputkea
- 5 x 40 mm ruuveja
- 6 x 60 mm ruuveja
- 8 mm kiviseinätulppia (toisenlaisiin seiniin toisenlaiset tulpat)
- Puusepänliimaa (tarvittaessa)
- 4 mm vaneria hyllyjen yhdistämiseen
Erikoistyökalut
- Reikäsaha, koko spottien mukaan
- Kartiomainen levypora (tarvittaessa)
- Yläjyrsin 10 mm kierukkapora
Vie aikaa
1-2 päivää
Hinta
Noin 150 € + sähköasentajan veloittamat kustannukset
Vaikeusaste
Pelkkien hyllylevyjen asennus on helppo tehtävä. Kaapelien piilottaminen ja valojen upottaminen vaatii hieman enemmän työtä.