Tee itse kestävä tiilikatto

Tiilikatot ovat kauniita. Ne koristavat monenlaisia rakennuksia kirkoista kartanoihin ja omakotitaloihin. Kattotiilet kestävät todella pitkään ja suojaavat taloa. Tiilikaton teko on todella iso urakka, mutta siitä voi selvitä itse. Näytämme tässä jutussa, miten teet katon, joka kestää seuraavat sata vuotta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
200 euroa

Johdanto

Tiilikaton tekeminen on kiehtovaa katseltavaa. Se muistuttaa valtavan palapelin kokoamista, mutta sillä erotuksella, että paloina käytetään tiiliä, jotka asennetaan talon katolle.

Perinteisen tiilikaton tekemi-nen on iso urakka, jossa tarvitaan voimaa ja ammattitaitoa. Moni teettää tiilikaton katto firmalla tai palkkaa työhön kirvesmiehen. Tiilikaton voi tehdä myös itse, mutta työvaiheet pitää suunnitella tarkasti jo ennen urakan aloittamista.

Näytämme tässä jutussa, miten rakennat tiilikaton alus katteesta lähtien.

Sen jälkeen näytämme, miten tuet räystäille tulevat tiilet, kiinnität alimman tiilirivin sekä harjatiilet ja viimeistelet päädyt.

Näytämme myös, miten kiinnität tiilet ruoteisiin ja ujutat kattotiilen vieressä olevien tiilten väliin.

Kestää 100 vuotta
Jos et muuta vähän väliä, tiilikatto kestää luultavasti loppuikäsi. Oikein asennettu tiilikatto voi kestää jopa sata vuotta. Tutki markkinoita huolellisesti ennen tiilten ostamista ja tilaa kotiisi näytekappaleita. Kattotiilissä on valtavasti valinnanvaraa, ja kaupoissa on paljon erivärisiä ja erilaisia malleja. Suosittelemme myös ostamaan laadukkaita pressuja ja suunnittelemaan niiden kiinnitystavan valmiiksi, jotta saat katon nopeasti suojaan sateen sattuessa.

Ohjeet

01
Korota räystästä 7 Vaihe

Kattotiilet ovat suorassa, kun niiden alareuna on alemman tiilen päällä. Alimpien tiilten alla ei ole tiiliä, joten alareunaa pitää korottaa nostamalla räystästä. Se tehdään halkaisemalla alin ruode oikeassa kulmassa. Oikea kohta saadaan selville piirtämällä erilaisia mittoja puulevylle ja siirtämällä ne ruo-teeseen. Sen jälkeen ruode halkaistaan sirkkelillä.

1

Mittaa aluksi tiilen alareunan ja korokkeen välinen etäisyys. Vähennä siitä noin kuusi senttiä tai sen verran kuin tiili yltää räystään yli.

2

Merkitse mitta levyn reunaan ja vedä siihen kohtisuora viiva (A). Piirrä sen jälkeen levylle samansuuntainen viiva (B). Jätä viivojen väliin ruoteen leveyden verran tilaa.

3

Jatka mittojen piirtämistä. Merkitse tuu-letusriman paksuus, joka on tässä 25 milliä. Vedä viiva (C) 25 milliä reunasta. Vedä sen jälkeen viiva (D). Tee siitä yhtä pitkä kuin ruode on paksu.

4

Merkitse tiilen paksuus (E) viivan (D) päähän. Piirrä myös ruoteen (F) paksuus nurkkaan. Ruode halkaistaan viistossa kulmassa.

5

Piirrä nyt kaksi samansuuntaista viivaa (G) ja (H) kuten kuvassa. Nurkassa oleva harmaa viiva näyttää ruoteen sahauskul-man. Säädä sirkkelin terä samaan kulmaan ja halkaise ruode.

6

Ruuvaa halkaistu ruode kattoristikoihin. Ruuvaa ruode mahdollisimman lähelle räystästä. Nyt voit asentaa aluskatelevyt räystäälle.

7

Ruuvaa räystäslevyt kiinni. Käytä 25 millin vaneria ja tee siitä 30 senttiä leveitä palasia. Sahaa levyihin lovet, jotta levyt eivät nouse ristikoiden päälle ja kerää kosteutta.

02
Viimeistele räystäs 4 Vaihe

Varmista seuraavaksi, että aluskatteen päälle kertyvä vesi valuu maahan asti eikä jää aluskatteen ja räystään väliin. Siihen käytetään räystäspeltejä ja tervalla tiivistettyä kuitukangasta. Ne johtavat veden aluskatteen päältä räys-täskouruun. Näet tekotavan tästä.

1

Naulaa räystäspelti kiinni alumiini­ nauloilla. Asenna pelti niin kauas, että sen alle jää tilaa otsalaudalle ja kourukoukuille. Tässä räystäspelti asennetaan 45 millin päähän levyn reunasta.

2

Levitä butyylinauha auki ja kiinnitä se. Tahmainen nauha kiinnittää kuitukankaan tiiviisti aluskatelevyä vasten.

3

Kiinnitä kuitukangas hakasilla. Voit käyttää niittivasaraa, käsinitojaa tai hakas pyssyä. Hakasten on tarkoitus osua ristikoihin, ei aluskatteeseen.

4

Irrota butyylinauhan suojapaperi. Paina kangas kunnolla kiinni massaan, jotta liitos pysyy tiiviinä. Butyylin liima ei heikkene ajan kuluessa.

03
Asenna aluskate ja ruoteet 6 Vaihe

Seuraavaksi katolle asennetaan Huntonit-levyt. Ne on tehty puristetusta ja kyllästetystä puukuidusta, jotka johtavat ulkoa päin tulevan veden pois ja imevät sisältä päin tulevaa kosteutta. Levyt limittyvät ja johtavat veden räystäälle ja räystäspellin kautta räys-täskouruun. Levyt vakauttavat katon rakenteen, sillä ne naulataan kiinni ristikoihin.

1

Asenna ensimmäinen aluskatelevy katon päädyn linjaan ja räystäslevyjä vasten. Hienosäädä levy suoraan ja kiinnitä se parilla naulalla.

2

Asenna seuraava levy 10-15 senttiä edellisen päälle ja naulaa se kiinni parilla naulalla. Naulojen pitää osua alla olevaan ristikkoon.

3

Naulaa tuuletusrimat Huntonit-levyjen päälle, jotta levyt eivät pääse liikkumaan.

4

Kiinnitä rimoihin väliaikaisesti pari ruodetta. Niitä ei tarvitse asentaa tarkasti, sillä ruoteita tarvitaan vain katolla liikkumiseen.

5

Asenna seuraavan rivin levyt ja kiinnitä ne alempiin levyihin Huntonit-kiinnikkeillä. Levyt limittyvät noin 10 senttiä. Kiinnikkeet pitävät levyt tiiviisti ristikoita vasten ja tuiskuavan lumen pois rakenteista.

6

Merkitse ruoteiden paikat ja naulaa ne kiinni. Nämä ruoteet asennetaan 332 millin välein 10 millin tarkkuudella. Ruoteiden välinen etäisyys riippuu kattotiilen mallista.

04
Asenna tiilet 7 Vaihe

Tiilten asentaminen on mukava työvaihe, sillä valmista jälkeä syntyy nopeasti. Tiilten nostaminen katolle on kovaa työtä, mutta niiden asentaminen on mielenkiintoista. Sivutiiliin pitää porata valmiit ruuvinreiät, eikä se ole ihan helppoa. Siihen kannattaa käyttää iskuporakonetta ja timanttiterää. Terät kuluvat nopeasti, joten niitä kannattaa ostaa muutama kappale. Reiät kannattaa porata maassa esimerkiksi pukkien päällä.

1

Aloita harjapalkista. Ruuvaa ruode harjalle tukiraudoilla molemmilta puolilta. Sen jälkeen voit asentaa ylimmän ruoteen rautaan.

2

Estä pikkulintujen, lehtien ja lumen pääsy rakenteisiin. Asenna este niin ylös, ettei tiili osu siihen vaan räystääseen. Tässä etäisyys reunasta on 5-6 senttiä.

3

Asenna aluksi reunimmaiset tiilet. Ruuvaa otsalautojen viereiset tiilet kiinni ruoteisiin, jotta ne pysyvät varmasti kiinni kovalla tuulella.

4

Kiinnitä joka toinen tiili kattoon. Kiinnitä lisäksi kaikki ylimmän ja alimman rivin tiilet sekä ikkunoiden ja peltien viereiset tiilet siteillä.

5

Jatka tiilten asentamista. Asenna reunimmaiset tiilet molemmille puolille, sen jälkeen kaksi alinta ja kolme ylintä riviä. Jätä muut tiilet vielä asentamatta, jotta voit asentaa harjatiilet ruoteiden päällä seisten.

6

Väännä tiilet paikoilleen. Pidä tiiltä kuten kuvassa, jotta saat ujutettua sen helposti aiemmin asennetun tiilen uraan.

7

Yläpuolella olevaa tiiltä on pakko nostaa hieman, jotta alempi tiili menee paikalleen. Se alkaa sujua nopeasti, kun opit tekniikan.

05
Asenna lovilauta 7 Vaihe

Kun kattotiilet on asennettu, katon reunat pitää viimeistellä. Voit käyttää niin sanottuja reunatiiliä, jotka yltävät päätyotsalaudan päälle.

Voit käyttää myös niin sanottua lovilautaa ja asentaa otsalaudan tiiliä vasten. Lovien kohdat pitää mitata tarkasti, jotta lovilauta sopii tiilten kokoon ja otsalaudan ja tiilen saumasta tulee tiivis.

1

Aloita piirtämällä. Ruuvaa otsalauta tiiliä vasten ja piirrä merkit tiilten päiden kohdalle.

2

Mittaa, kuinka syviä lovien pitää olla. Tässä loven syvyys on 24 milliä, mutta tarkista syvyys useammasta kohdasta.

3

Piirrä lovien kohdat. Nosta otsalauta maahan ja piirrä lovet tarkasti. Jokainen lovi on 24 milliä syvä.

4

Sahaa lovet. Säädä pistosaha 45 asteen kulmaan, jotta otsalaudan takareuna ei osu tiiliin, ja sahaa lovet.

5

Jotkut tiilet ovat hankalia. Näissä tiilissä on ylimääräinen kieleke, jolle pitää tehdä isompi kolo. Piirrä se lautaan.

6

Lovilaudan takapuolen pitää näyttää tältä. Kuvassa näkyy vino lovi (A) ja lisäkolo (B). Nyt laudan voi asentaa.

7

Se sopii täydellisesti. Nosta ja työnnä lovilauta paikalleen ja ruuvaa se kiinni. Voit maalata laudan ennen ruuvaamista.

06
Tee harja 5 Vaihe

Asenna harjatiilet siinä vaiheessa, kun olet asentanut kolme ylintä tiiliriviä, jotta voit seistä tukevasti ruoteiden päällä. Harjapalkki on jo asennettu. Sen jälkeen pitää asentaa tiiviste, joka huolehtii harjan tuuletuksesta ja pitää tuiskuavan lumen pois aluskatteesta. Kun tiiviste on paikallaan, voit asentaa harjatiilet.

1

Kiinnitä aluksi harjatiiviste. Käytä niitti­ vasaraa tai nitojaa.

2

Irrota taustapaperi ja paina butyylinauha kiinni ylimpiin tiiliin. Butyylinauha on hyvin tahmaista, eikä se irtoa ajan kuluessa.

3

Tiivistä raot kunnolla painamalla nauha lujasti kiinni tiiliin. Joissakin tiilissä on urat, mutta niiden kanssa toimitaan samalla tavalla.

4

Kiinnitä päätyharjatiili ja ruuvaa se kiinni harjatukeen. Kiinnitä rauta myös harja­ ruoteeseen ja asenna loput harjatiilet.

5

Harjatiilet eivät välttämättä sovi katon mittaan. Voit säätää harjatukien paikkaa 3-4 senttiä, jotta saat harjatiilet mahtumaan paikalleen kokonaisina. Säätövara riittää, jos katto on pitempi kuin 650 senttiä. Matkalle mahtuu 14-15 harjatiiltä. Harjatiilten jälkeen voit asentaa loput tiilet katon keskelle.

Materiaalit

 • Ruoteita
 • Tuuletusrimoja
 • Kattotiiliä
 • Harjatiiliä
 • Reunatiiliä
 • Huntonit-aluskatelevyjä
 • Butyylinauhaa
 • Harjatiivistettä
 • Harjatukia
 • Räystäspeltiä
 • Aluskatevaneria

Vie aikaa

Voit tehdä omakotitalon tiilikaton viikossa reippaan työkaverin kanssa.

Hinta

Tiilikaton neliöhinta vaihtelee noin 60 eurosta 200 euroon tiilen tyypistä ja valmistajasta riippuen. Hinnat sisältävät aluskatteen, ruoteet ja muut tarvikkeet.

Vaikeusaste

Tiilikaton tekemiseen tarvitaan taitoa, kokemusta ja kestävyyttä, sillä urakka on iso. Katosta pitää tulla tiivis, ja kaikki työvaiheet pitää tehdä tarkasti alusta loppuun.

Piirustus

Multimedia

Multimedia

Asenna tiilet oikeassa järjestyksessä

Asenna aluksi reunimmaiset tiilet, jotta saat kiinnitettyä ne lujasti paikoilleen. Asenna loput tiilet reunatiilten mukaan.

Asenna tiilet oikeassa järjestyksessä

Vinkit & niksit

Hinta vaihtelee paljon

Markkinoilla on periaatteessa kahden­ laisia kattotiiliä: yksiaaltoisia tiiliä, joita tehtiin jo 1500­luvulla, sekä tiiliä, joissa on toisen tiilen alle kiinnittyvä reunus. Niitä alettiin valmistaa noin sata vuotta sitten. Molempien tiilten alle tarvitaan aluskate. Nykyään useimmissa kattotiilissä on reunus, sillä niistä tehty katto on tiiviimpi. Kattotiilten hinnat vaihtelevat eurosta noin neljään euroon. Hintaan vaikuttavat mallin lisäksi muun muassa valmistus­ materiaali ja pintakäsittelytapa. Joissakin tiilissä on kiiltävä pinnoite, joka heijastaa auringonvaloa.

Nämä kattotiilet on pinnoitettu sekoitteella, jossa on hienojakoista savea, mineraalivärejä ja vettä. Tiilen pinta hylkii likaa, läpäisee vesihöyryä ja säilyttää värinsä hyvin. Joissakin tiilissä on erikoispinnoite, johon on lisätty kvartsijauhetta, joka sulaa lasiksi sekoittamisen aikana. Lopputulos on likaa hylkivä, puolihimmeä pinta, joka läpäisee jonkin verran vesihöyryä.

Käsittelemättömät kattotiilet ovat niin sanottuja perinteisiä kattotiiliä. Ne ovat läpivärjättyjä ja tummuvat ajan myötä.

Lasitetut kattotiilet ovat tiiviitä, ja niissä on paksu ja kestävä, likaa hylkivä pinnoite. Tiilten pinta voi olla kiiltävä tai puolikiiltävä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Tiilikatto