Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rakenna tiilikatto

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tämä pieni katos päällystetään nyt kattotiilillä. Jos sinulla ei ole kokemusta tiilien latomisesta, kannattaa kokeilla niiden levittämistä ensin maassa.

Rimojen etäisyys sovitetaan niin, että ne ovat tiilien ylä- ja alareunan kohdalla. Tiilet eivät ole aina samankokoisia, joten muista tiedustella asiaa tiilien toimittajalta. Tämä katto katetaan kierrätetyillä tiilillä, joita on jäänyt tähteeksi, joten asia selviää kokeilemalla. Kun rimat ovat 30 cm:n päässä toisistaan, ovat ylä- ja alareuna oikeilla kohdilla.

Kun optimaalinen etäisyys on selvitetty, merkitään rimojen sijainti reisipuihin. Rimat kiinnitetään reisipuihin ruostumattomilla ruuveilla. Huomaa, että kattorakenteisiin on aina käytettävä hyväksyttyä T1-laatua. Uloin rima käännetään pystyyn. Tällä tavoin alin tiilirivi tulee samalle tasolle kuin muut, limittäin asetellut tiilet.

Kun kuusi kattorimaa on paikallaan, ryhdytään asettelemaan tiiliä. Tätä varten kannataa pyytää apuun joku, joka voi ojentaa tiiliä, kun itse seisot tikkailla. Ensimmäisiä tiiliä täytyy tässä tapauksessa hiukan muokata, jotta rännille jää tilaa. Tiileen on piirretty poistettava kohta. Pistosahalla on melko helppo sahata keraamista materiaalia.

Sahaa hitaasti ja rauhallisesti tiilestä kaareva pala pois. Pienet rosotkin voi vielä poistaa ennen tiilien asettamista paikalleen. Tiilien asettelu aloitetaan aina oikeasta alakulmasta, josta edetään viistosti kohti vasenta yläkulmaa. Se on ainoa tapa limittää tiilet oikein.

Tiilet asetellaan niin, että uusi tiili tulee alapuolella olevan päälle ja samanaikaisesti myös oikealla puolella olevan naapurin päälle. Kun systeemin oppii, alkaa työ sujua nopeasti. Jotkin uudemmat tiilityypit pitää kiinnittää tässä vaiheessa tietyn mallin mukaan, mutta tämäntyyppiset vanhat kiinnitetään vasta jälkeenpäin.

Kattorimat on tarkoituksella sahattu liian pitkiksi, ja ne katkaistaan vasta kun nähdään, miten pitkälle viimeinen tiili ulottuu. Rimoihin merkittän sahauskohta viivottimen avulla. Tässä katto tulee ulottumaan noin 8 cm reisipuun ulkopuolelle, mikä on sopiva mitta. Sentti sinne tai tänne ei haittaa lainkaan.

Reunimmaiset tiilet otetaan vielä pois, ja sahauskohta piirretään kaikkiin rimoihin. Sahaus sujuu kaikkien parhaiten pistosahalla, mutta myös tavallinen käsisaha käy. Kun rimat on lyhennetty, voidaan ulommaiset tiilet asettaa lopullisesti paikalleen. Tiilien asentoa voi vielä hiukan korjailla, jos huomaa jonkin niistä olevan vinossa.

Tiilet kiinnittyvät limittäin aseteltuna toisiinsa, mutta ne ovat vielä irti kattorimoista. Siksi ne pitää sitoa niihin kiinni. Tiilien pohjassa olevaan reikään pujotetaan teräslankaa, joka kiedotaan solmuun. Seuraavaksi rimaan lyödään naula, jonka ympärille teräs lanka kiedotaan, ja lopuksi naula lyödään pohjaan saakka. Riittää, kun kunkin rivin joka viides tiili kiinnitetän tällä tavoin. Katto pysyy nyt hyvin paikallaan.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin