Tee ristikot itse

Kuulostaako ristikoiden tekeminen itse vaikealta ja vaaralliselta? Oikeilla suunnitelmilla ja tekniikalla se on helppoa, ja ristikoista tulee kestävät. Siihen tarvitaan vain hyvä alusta. Katso tästä, miten sen tehdään.

Oletko rakentamassa kasvi­huonetta, varastoa tai muuta pientä rakennusta alusta asti?

Jos olet, tästä jutusta voi olla sinulle hyötyä. Näytämme periaatteen, jolla voit rakentaa kattoristikot itse. Ammattilaisen pitää suunnitella ristikot ja mitoittaa ne rakennuksen ja lumikuorman mukaan, mutta ristikoita ei ole pakko tilata valmiina tehtaalta.

Voit tehdä ristikot omalla pihallasi ristikkopöydän tai tasaisen alustan päällä. Molemmat ovat sapluunoita, joiden päällä tehdyistä ristikoista tulee täsmälleen samanlaisia. Tässä jutussa näytetään, miten teet ristikot vanerialustan päällä.

LUE MYÖS: Valitse oikeat kattopalkit

Kun ristikot ovat valmiit, ne pitää vain nostaa rungon päälle, kääntää pystyyn ja kiinnittää paikoilleen.

Tässä jutussa näytetään kuvien ja tekstien avulla ristikon tekemisen periaate.

Esittelemme myös neljä erilaista projektia, joissa voit käyttää itse tehtyjä ristikoita. Ne sopivat työkaluvajaan, kasvihuoneeseen ja piharakennukseen.

Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.

Vahvat ristikot kasvihuoneeseen

Tämän kasvihuoneen ristikot näyttävät tyylikkäiltä ja kestävät paljon painoa. Se johtuu kahdesta asiasta.

Yläpaarteiden välille on asennettu kitapuu, joka lujittaa ristikkoa poikkisuunnassa ja vähentää seiniin ja yläpaarteisiin kohdistuvaa kuormitusta.

Yläpaarteet on kiinnitetty alhaalta rungon yläpalkkiin ja ylhäältä katon harjalla kulkevaan kurkihirteen.

Lopuksi koko katon rakenne on jäykistetty viistoilla lankulla, jotka on kiinnitetty yläpaarteiden alle. Ne estävät ristikoiden kallistumisen eteen- tai taaksepäin.

Ristikoiden väliin asennettavaa viistoa lautaa sanotaan nurjahdustueksi. Se on tarpeen etenkin kasvi­huoneessa, jossa ristikoiden väliin tulee pelkät lasit. Ristikot eivät väänny yhtä helposti, jos katossa on vesikate ja siihen kuuluvat ruoteet, sisäpuoliset koolauslaudat ja levyt.

Kattopalkkien asennukset

A

Kitapuu on kiinnitetty yläpaarteesen ja vinotukeen.

B

Ristikon alapää on kiinnitetty yläpalkkiin, joka on runkotolppien varassa.

C

Vinotuen alapää on kiinnitetty alapalkkiin ja runkotolppiin.

Ristikkopöytä tai -sapluuna

Jos haluat rakentaa kattoristikot itse, varmista rakennesuunnittelijalta, että ne kestävät. Saat samalla tarvittavat piirustukset. Kun tekninen puoli on kunnossa, voit aloittaa ristikoiden rakentamisen. Voit tehdä ristikkopöydän tai piirtää ristikot oikeassa koossa tasaiselle alustalle. Se auttaa sahaamaan osat oikeassa kulmassa ja tekemään ristikoista tarkasti samanlaiset.

Asettele lankut viivojen tai ohjainten viereen, piirrä sahauslinjat ja sahaa osat tarkasti oikeassa kulmassa. Ensimmäisen ristikon jälkeen loput valmistuvat nopeasti.

Tukikapulat

Käytä apuna yhtä paksuja tukikapuloita kuin ristikon osat ovat. Se helpottaa viivojen piirtämistä.

Piirrä kaikki viivat

Piirrä sahausmerkit, kun lankut ovat sapluunan päällä. Se on helppo tapa varmistaa, että kaikki osat sopivat yhteen.

Naulaa alustan päällä

Ristikon osat kannattaa naulata yhteen ristikkopöydällä tai vanerialustalla. Silloin osat ovat varmasti oikeassa kulmassa ja paikoillaan.

Ohjaimet

Kiinnitä lankunpätkiä viivojen viereen ja paina ristikon osat niitä vasten. Se on paljon helpompaa ja tarkempaa kuin osien asettelu viivojen viereen.

Oikeansuuntaiset viivat

Piirrä sahausmerkit tarkasti samassa kulmassa kuin alustassa. Käytä apuna isoa suorakulmaa.

Hyviä pikkurakennuksiin

Katon kallistuskulma, sisäkaton muoto ja rungon jänneväli vaikuttavat siihen, minkä tyyppiset ristikot rakennukseen kannattaa tehdä ja kuinka järeää puuta niiden pitää olla.

Lapepalkit

Palkit asennetaan rungon ja harjapalkin tai lappeiden keskellä olevien palkkien varaan. Alapaarretta tai kitapuuta ei ole, joten huoneista tulee korkeat ja sisäkatosta harjan muotoinen. Kahdesta tai usemmasta lankusta koostuvaa lapepalkkia sanotaan vaarnapalkiksi.

Kolmioristikko

Jäykkä ristikkomalli, joka sopii esimerkiksi kasvihuoneeseen, jonka katto on suhteellisen heikkoa lasia.

Kehäristikko

Kehäristikossa tai käyttöullakkoristikossa ristikoiden alle jää paljon tyhjää tilaa.

    Lisää samasta aiheesta Katot