Vedenpitävä saumakate

Jotta sadevesi ei pääse juoksemaan julkisivua pitkin katon sisään, tarvitaan vielä vedenpitävä saumakate.

Siihen tarkoitukseen käytetään Icoformia (kauppanimi), joka on bitumilla päällystettyä metalliverkkoa. Nykyään katteissa ei enää käytetä ympäristölle haitallista lyijyä.Icoformista leikataan katkoteräveitsellä sopivan mittainen pätkä.

Nosta kiinnityslista seinää vasten, jotta sen reikien kautta voi porata reiänalut seinään. Ota sitten lista pois ja poraa reiät iskuporakoneella. Tiiviste asetetaan nyt kiinnityslistan alle, ja lista kiinnitetään seinään propuilla ja ruuveilla. Tiiviste ei ole aivan yhtä taipuisaa kuin vanha lyijypintainen, mutta sen voi silti taivuttaa seurailemaan tiilien muotoa.

Tiiviste kiinnitetään samalla tavalla myös toiseen seinään. Kiinnityslistan ansiosta seinän ja tiivisteen väliin ei pääse vettä. Tiiviste leikataan niin, että se päättyy ennen ensimmäisen tiilen matalinta kohtaa.

Lisävarmistukseksi kiinnityslistan yläreunaan voi vielä pursottaa silikonia, joka sulkee täydellisesti veden pääsyn rakenteisiin. Nyt katteen reuna pitää vielä lukita laudalla. Tässä kattorakenteet on maalattu, ja erityisesti laudan pää on käsitelty huolellisesti puunsuoja-aineella, mikä pidentää rakennelman elinikää.

Puuseppä ottaa säätökulmaimella mitan talon seinästä ja katon kallistuksesta. Mitta siirretään katkaisusirkkeliin, jolloin voit olla varma siitä, että lauta tulee sahatuksi oikeaan kulmaan. Kun räystäslautaa asennetaan, on huolehdittava siitä, että rimat ja räystäslaudan alareuna ovat joka kohdassa samalla etäisyydellä. Silloin voi olla varma siitä, että räystäslauta on oikeassa asennossa.

Lauta on liian pitkä, joten siitä sahataan 10 cm pois. Päähän tulee vielä 11 cm:n mittainen kattokouru. Tässä se leikataan suoraan niin, että se myötäilee reisipuuta ja tolppaa. Kourun voi leikata myös vinoon. Jos räystäspuulle toivotaan oikein pitkää elinikää, se on suojattava tuulelta ja tuiskulta.

Tässä sen päälle levitetään ensin kaistale kattohuopaa, joka kiinnitetään kattohuopanauloilla. Kattohuovan päälle asetetaan alumiinilistaa, joka suojaa tehokkaasti vedeltä, lumelta ja rännältä. Kattohuopa taas varmistaa että kaikki vesi valuu pois uloimman tiilirivistön päältä.

Päät leikataan peltisaksilla niin, että ne menevät pari senttiä limittäin. Päältä lista kiinnitetään yhdellä kattohuopanaulalla. Liitoksen päälle ei saa lyödä nauloja, joten ne tulevat noin 10 cm sen yläpuolelle.

Siistin lopputuloksen saa leikkaamalla listan pään saksilla. Leikkaa kaksi pitkää viiltoa ja käännä keskiosa alaspäin. Hakkaa leikkukohdat vasaralla lopulliseen muotoonsa ja kiinnitä lopuksi naulalla. Kate on sataprosenttisen vedenpitävä.

LUE LISÄÄ: Näin vaihdat otsalaudan

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Katot