Paikkaa reikä ja vältä vakavat vauriot

Jos kattohuovassa on reikiä, koko kattorakenne voi tämän seurauksena vaurioitua pahoin. Reiät tulisi siis paikata pikimmiten. Korjauksesta selviää helposti ja hyvin nopeasti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
25 €/1 l litra kattokittiä

Johdanto

Jos talosi kattohuopaan on ilmestynyt reikä, se on korjattava mahdollisimman pian, jotta vaurio ei laajene. Koko katto-rakenne voi nimittäin kärsiä vahingois-ta, jos kattohuovan alle pääsee vettä.

Katto paikataan lasikuitupalalla. Samasta aineesta valmistetaan mm. katto-huopaa. Kuituvahvike leikataan niin, et-tä se on hieman isompi kuin reikä, joka sillä paikataan. Alueelle sivellään katto-kittiä, joka koostuu pääasiallisesti ter-vasta, ennen kuin kuitupala asetetaan paikalleen. Myös kuitupalan pinta sivel-lään kattokitillä. Kuitupala on silotettava hyvin, jotta siihen ei jää ilmataskuja.

Kuitua voi ostaa pienempinä paloina, joten koko rullaa ei tarvitse ostaa.

Ongelma

Katossa oli iso reikä riman jäljiltä, joka oli kiinnitetty kulmaraudalla kattohuovan läpi. Kattohuopa ei siis ollut enää tiivis.

Ratkaisu

Reikä paikataan kuitupalalla, joka asetetaan kattokittiin ja myös peitetään kattokitillä.

Vie aikaa

Noin tunti

Hinta

Noin 25 €/1 l litra kattokittiä, 1,5 m2 kuituvahvike ja hieman sopivan väristä sirotetta. Kat-totuotteita myy mm. Icopal.

Vaikeusaste

Tämä on hyvin helppo tehtävä.

Ohjeet

01
Tee näin 5 Vaihe

1

Puhdista alue reiän ympäriltä. Käytä ensin teräsharjaa karkeimman lian poistoon, sen jälkeen pehmeää harjaa hienompaan likaan. Puhdista vähintään 15 cm:n laajuudelta vaurion ympäriltä. Näin kattokitti kiinnittyy kunnolla.

2

Sivele paksu kerros kattokittiä kattoon. Kitti pitää sekoittaa huolelli-sesti ennen käyttöä, sillä muussa tapauksessa sivelet vain petroolia. Käytä isoa sivellintä ja sivele kittiä alueelle, joka on hieman kuitupalaa suurempi.

3

Aseta kuitupala kattokittiin. Leikkaa kuitupala sopivan kokoiseksi. Se pitää silottaa, jotta se saadaan aivan kattopinnan tasoon ilman ilmakuplia.

4

Paina kuitu kattokittiin siveltimellä. Silota se täysin sileäksi. Aloita reunasta, jotta kuitu kiinnittyy hyvin. Sivele nyt kerros kattokittiä koko alueelle.

5

Levitä hieman sirotetta koko alueelle. Mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän. Harjaa ylimääräinen sirote pois seuraavana päivänä. Sirote suojaa au-ringolta, joten tämä vaihe on välttämätön. Sirotteita on erivärisiä, joten valitse omasi.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.