Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Katospuiden sahaaminen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Jos haluat rakentaa julkisivuun katoksen, voit tehdä suuren osa työstä verstaassa. Tässä puuseppä sahaa poikkipuut ja orret valmiiksi, ja ne tarvitsee vain koota paikan pällä.

Katokseen tulee kolme ortta, joiden pituus on 152,5 cm. Ne tehdään höylätystä 47 x 117 mm:n männystä. Katoksen kaltevuudeksi tulee 30 astetta, joten orsilaudat sahataan 30 astetta jiiriin.

Loput onkin helppo sahata katkaisusirkkelillä ensimmäisen orren mitan mukaan. Orret lepäävät kahden poikkipuun varassa, ja ne sahataan 47 x 137 mm:n männystä. Niistä tulee 170 cm:n pituisia.

LUE LISÄÄ: Rakenna siisti katos halkopinon päälle

Puuseppä mittaa seuraavaksi keskikohdan – 85 cm – ja piirtää siihen merkin. Koska orret lepäävät poikkipuiden päällä, mitataan niiden leveys, joka on 47 mm. Tämä mitta merkitään poikkipuiden päihin kohtiin, joihin orret asetetaan.

Sama mitta myös toiseen päähän. Keskimmäisestä merkistä mitataan 23,5 mm kumpaankin suuntaan, ja niihin kohtiin sahataan myös orren levyinen kolo eli 47 mm.Merkinnät piirretään viivottimen avulla sekä keskelle että kumpaankin päähän. Tällä tavoin koloista tulee oikean kokoiset.

Orren tulee upota poikkipuun puoleen väliin, joten myös kolon syvyys merkitään siihen. Ensin puu kiinnitetään tukevasti, ettei se se pääse heilumaan ja huojumaan sahaamisen aikana. Sitten sahataan kaikkien merkintöjen mukaan. Laudan päässä pala on helppo irrottaa mutta keskellä avuksi on otettava terävä taltta.

Siisti kolon kaikki reunat aivan tasaisiksi. Nyt poikkipuut ovat valmiit. Huomaa, että kumpikin poikkipuu on sahattu samalla tavalla. Ja myös keskellä on samanlainen kolo. Sen sijaan toinen pää on sahattu eri tavalla, koska toinen poikkipuu kantaa orret ja toinen taas lepää orsien varassa.

Nyt on orsien vuoro. Siihen päähän, joka sahattiin 30 astetta jiiriin, piirretään merkki 47 mm:n etäisyydelle päästä. Alhaalta päin tehdään merkki 63 cm:n päähän ja viistosta päästä piirretään suora viiva tähän merkkiin saakka. Sitten merkitty kohta sahataan käsisahalla pois. Sitä varten kannattaa ehkä kiinnittää remmi puristimella ja sahata kohtisuoraan alaspäin. Tämä kolo sopii nyt poikkipuun koloon, ja orsipuu on sahattu 30 astetta viistoon, kuten kattoa varten pitääkin.

Toiseen päähän sahataan samanlainen kolo, mutta niin, että se on laudan vastakkaisella puolella. Tällä tavoin orsi tulee toisella puolella poikkipuuta ja toisella lepää sen varassa. Tällä tavoin sahataan kaksi ortta. Viimeisen orren kolot sahataan samalle puolelle lautaa, koska se lepää kokonaan poikkipuiden päällä.

Ennen kuin katos viedään paikalleen, kannattaa vielä kokeilla verstaassa, että kaikki osat sopivat kohdalleen. Katos kannattaa sahata verstaassa, jossa on helpompi tehdä tarkkoja mittauksia ja kaikki työkalut ovat käden ulottuvilla.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin