Rakenna itse skeittiramppi

Valtava kotitekoinen skeittiparkki vanhan ladon vintillä on varmaan jokaisen skeittarin unelma. Tässä jutussa näytetään, miten rakennat parkin ­elementeistä ja yhdistelet niitä oman mielesi mukaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia/elementti
Hinta
70 euroa/elementti

Johdanto

Jos lähipiirissäsi on innokkaita skeittaajia vailla kunnon skeitti parkkia, lue tämä juttu. Tämä jättimäinen ja kotitekoinen skeittiparkki on mieletön! Sen rakentamiseen tarvittiin yli 300 lankkua ja 200 neliötä vaneria, ja parkin kokoamiseen meni yli 5 000 ruuvia.

Kovin monella ei ole pihassaan valtavaa puolityhjää latoa tai muuta isoa sisätilaa, mutta vähempikin riittää. Tämä skeittiparkki on tehty elementeistä, joita voi yhdistellä eri tavoin. Näytämme, miten rakennat yksittäisen elementin ja muokkaat sitä omien tarpeidesi mukaan.

Halfpipe

Tämä parkki on tehty ladon vintille, jonka katto on korkealla. Koska tilaa on paljon, joihinkin kohtiin voi tehdä 2,5 metriä korkean halfpiperampin. Ramppien väliin asennetaan levyt, jotka yhdistävät elementit toisiinsa, ja ramppien reunoihin asennetaan vesiputkista tehdyt reilit.

Ohjeet

01
Rampin rakenne 5 Vaihe

Parkki tehdään elementeistä, jotka ruuvataan yhteen. Jokaisen elementin päädyt tehdään levystä, joka jäykistää rakenteen. Vanerien tai muiden levyjen väliin ruuvataan noin 15 sentin välein lankut, jotka muodostavat tukevan alustan rampin pintalevyille.

Ramppien väliset nurkat tehdään asentamalla kolme päätylevyä kaareksi elementtien väliin.

Pinnoituslevyt saavat olla korkeintaa 6 milliä paksuja, jotta ne taipuvat rampin muotoon.

1

Tee sopivan kaareva sapluuna ja sahaa päätylevyt. Piirroksessa näkyvät kaikki osat ja niiden mitat.

2

Elementtien väliset nurkat tehdään kolmesta vierekkäisestä vanerilevystä.

3

Voit tehdä myös korkeampia ramppeja. Ne rakennetaan samalla tavalla päätyvanereista ja lankuista. Päädyt vahvistetaan lisäksi lankuilla.

4

Kapea ylätaso yltää vähän päätyjen yli, jotta elementit voi yhdistää toisiinsa sen läpi.

5

Rampit voi pinnoittaa myös kovalevyillä. Ne kestävät kulutusta, ja niitä on helppo taivuttaa.

02
Erilaisia ramppeja samoista levyistä 4 Vaihe

Kokonaiseen skeittiparkkiin kannattaa tehdä vaihtelun vuoksi pari korkeampaa ramppia. Se onnistuu helposti tekemällä päätylevyistä korkeammat.

Rampin päästä voi tehdä kaarevan käyttämällä samaa sapluunaa kuin päätylevyihin ja asentamalla levyt kaarelle.

Levyt asennetaan lähekkäin ja niiden väliin ruuvataan poikittain 6 millin jäykistävät vanerisuikaleet.

1

Ruuvaa levyihin kapulat nurkan kohdalle, jotta saat ruuvattua levyt kiinni.

2

Pinnoita aluksi kaikki elementit ja lopuksi niiden väliset nurkat, jotta rampista tulee yhtenäinen.

3

Käsisirkkeli tai upotussaha on loistava työkalu levyjen sahaamiseen. Levyt pitää sahata tarkasti, jotta rampilla on mukava skeitata.

4

Sininen väri muistuttaa halfpipe -ramppien historiasta: niitä tehtiin alunperin hylättyihin ja kuivuneisiin uima-altaisiin.

Materiaalit

Yhdelle elementille:

  • 2 kpl 15x1220x2440 mm vaneria päätyihin ja ylätasanteelle
  • 14 kpl 48x98 mm tukilankkuja päätyjen väliin, pituus 2,4 m
  • 2 kpl 6x1220x2440 mm vaneria rampin pinnaksi
  • Ruuveja

Erikoistyökalut

  • Upotussaha ja ohjainkisko

Vie aikaa

Yhden elementin rakentaminen vie 2-3 tuntia.

Hinta

Noin 70 euroa/elementti.

Vaikeusaste

Rampit tehdään erillisistä elementeistä, joten työ ei ole vaikeaa.

Piirustus

Elementin kaavakuva

Elementin päädyt tehdään levyistä. Voit käyttää joko vaneria, lastulevyä tai OSB-levyjä. Suosittelemme käyttämään vähintään 15 milliä paksua levyä, jotta päädyistä tulee tarpeeksi jäykät. Mitat on tehty kokonaisen levyn mukaan. joten levyyn tarvitsee sahata vain yksi kaari. Se on helpointa tehdä kiinnittämällä ruuvi pisteisiin A ja B, sahaamalla 244 senttiä pitkä rima ja taivuttamalla sitä niin, että sen päät ovat pisteiden kohdalla. Kun ensimmäinen pääty on valmis, sitä voi käyttää muiden päätyjen sapluunana.

Elementin kaavakuva

Video

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Stoppari katkaisusirkkelille

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.