Pyykit suojaan

Jos talon seinustalla on joutilasta tilaa, voit rakentaa siihen yksinkertaisen pyykkitelineen. Tämän telineen päällä on katto, joten pyykkien kuivaaminen ei ole säästä kiinni.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
35 euroa

Rakenna neljä samanlaista kattotuolia. Ruuvaa ne seinään, peitä kattotuolit levyllä ja viritä narut. Saat paljon pyykinkuivaustilaa!

Johdanto

Mikään ei tuoksu samalta kuin raikkaassa ulkoilmassa kuivattu pyykki. Se on hyvä syy rakentaa katettu kuivausteline, jonka alle voi ripustaa pyykit säällä kuin säällä. Seinään kiinnitettävä pyykkiteline säästää kallisarvoisia pihaneliöitä, ja narujen päälle on helppo rakentaa pieni katos.

Telineen rakentamiseen tarvitaan vain muutamia materiaaleja: väliseinätolppia, valokatelevy, ruuveja, liimaa, silmukoita ja narua.

Tämän pyykkiteline katettiin 109x309-senttisellä valokatteella, ja telineen mitat tehtiin levyn mukaan. Levy asennetaan neljän kattotuolin päälle, ja kattotuolit yhdistetään toisiinsa rakennetta vahvistavalla etupalkilla.

Ohjeet

01
Sahaa osat 4 Vaihe

Kattotuolit rakennetaan tavallisista 39x66 millin väliseinätolpista. Tolpat ovat halpoja, tasalaatuisia ja tarpeeksi kestäviä tarkoitukseen.

Osat on nopea sahata katkaisu- ja jiirisirkkelillä. Liitoksista tulee todella siistit, kun puiden päät sahataan 30 ja 60 asteen kulmissa. Sahaamiseen voi käyttää myös tavallista käsisahaa.

1

Sahaa ensimmäisen kattotuolin osat katkaisu- ja jiirisirkkelillä, kun olet mitannut vinojen kulmien paikat. Sahaa kattotuolin yläpaarteen pää 60 asteen ja alapaarre 30 asteen kulmassa piirustuksen mukaan.

2

Mittaa ja sahaa muiden kattotuolien osat. Käytä ensimmäisen kattotuolin osia sapluunana, jotta sahaaminen sujuu nopeasti ja kattotuoleista tulee täsmälleen samanlaiset.

3

Aseta alapaarre (C) pystyosan (B) keskelle. Pystyosan (B) pitää olla lappeellaan ja alapaarteen (C) syrjällään. Piirrä osan (B) alanurkkiin viivat.

4

Sahaa pystyosan (B) nurkat pois, jotta pystyosan (B) ja alapaarteen (C) välisestä liitoksesta tulee siisti. Käytä katkaisu- ja jiirisirkkeliä.

02
Yhdistä osat 5 Vaihe

Kattotuolit kootaan liimalla ja kahdella ruuvilla jokaisesta liitoksesta. Varmista, että ruuvinkannat painuvat puun sisään, jotta ne eivät tule valokatelevyn tielle.

Kattotuolit kannattaa koota tasaisella pohjalla parin apukapulan avulla. Aseta kapulat tai levynpalat osien A ja C alle, jotta ne nousevat oikeaan korkeuteen ruuvaamisen ajaksi.

Jos aiot maalata kuivaustelineen, se kannattaa tehdä ennen kuin teline kiinnitetään seinään.

1

Kokoa kattotuolit liimalla ja ruuveilla. Aloita yläpaarteesta (A) ja levitä liimaa vinoon päähän, ennen kuin ruuvaat sen kiinni alapaarteeseen (C).

2

Ruuvaa yläpaarre (A) kiinni alapaarteeseen (C) kahdella 4,5x50 millin ruuvilla. Poraa reiät valmiiksi ja upota ruuvien kannat puun sisään, jotta ne eivät jää valokatelevyn tielle.

3

Kiinnitä pystyosa (B) osiin A ja C liimalla ja ruuveilla. Aseta alapaarre (C) 9 milliä paksun laudanpätkän päälle, jotta se nousee oikealle korkeudelle suhteessa osaan (B).

4

Maalaa kattotuolit ennen kiinnittämistä. Maalaminen pidentää pyykkitelineen ikää. Ota huomioon, että tummat värit näkyvät selvästi kirkkaan valokate levyn läpi.

5

Kaikki osat ovat nyt valmiita kiinnitystä varten. Pitkän etupalkin (D) yläreuna on sahattu vinoksi katon kallistuskulman mukaan.

03
Asenna teline 9 Vaihe

Mittaa telineen paikka kaikessa rauhassa. On tärkeää, että teline on oikealla korkeudella. Tämä teline kiinnitettiin siten, että alapaarre on 1,8 metriä maan pinnasta.

Keskimmäiset kattotuolit kannattaa kiinnittää sentin ylemmäs kuin päädyissä. Siten valokatelevy kallistuu hieman sivuille, ja jännitys tekee siitä jäykemmän.

Mittaa pyykkitelineen paikka ja sopiva korkeus. Merkitse toisen päädyn korko ja mittaa muiden kattotuolien paikat sen mukaan. Tässä kattotuolien väliin jää 92,5 senttiä tilaa.

Vedä himmeä viiva kattotuolin yläreunasta alas, jotta saat kiinnitettyä pystyosan suoraan. Poraa pystyosan (B) yläosaan, keskelle ja alas valmiit reiät, ja piirrä tulppien paikat seinään reikien läpi.

Poraa seinään reiät 8 millin tulpille. Puu-talossa pyykkitelineen voi ruuvata suoraan kiinni seinään. Varmista, että ruuvit osuvat runkotolppiin tai koolauslautoihin, jotta teline ei jää roikkumaan vuorilautojen varaan.

Kiinnitä kattotuolit seinään 4,5x100 millin ruuveilla valmiiksi porattujen reikien läpi. Ylin ruuvi pitää kiinnittää seinään yläviistosta.

Kiinnitä etupalkki (D) kattotuoleihin. Palkki jäykistää rakenteen ja takaa, että kattotuolit ovat suorassa linjassa. Kiinnitä palkki 4,5x100 millin ruuveilla alapaarteeseen (C). Poraa reiät valmiiksi.

Nosta levy paikalleen ja kiinnitä se katto-tuoleihin kateruuveilla, joissa on tiivisteet. Kiinnitä levy reunalta joka toisesta ja keskellä joka kolmannesta aallosta. Kiinnitä levy myös etupalkkiin kattotuolien välistä.

Poraa silmukoille reiät reunimmaisten kattotuolien alapaarteisiin (C) 5 millin terällä. Tähän telineeseen kiinnitetään kahdeksan silmukkaa kymmenen sentin välein.

Kiinnitä silmukat. Silmukat on helpointa vääntää kiinni alapaarteeseen ruuvi-meisselillä. Työnnä meisseli silmukan läpi ja pyöritä meisseliä, kunnes ruuvi uppoaa tarpeeksi syvälle.

Kiinnitä pyykkinarut. Sido narun pää kiinni takimmaiseen silmukkaan, vedä naru kaikkien silmukoiden läpi ja sido toinen pää kiinni. Telineeseen menee noin 24 metriä narua.

Materiaalit

• 5 väliseinätolppaa, 39x66 mm 4 kattotuoleihin (A, B, C) ja yksi etupalkiksi (D).
• 1 valokatelevy, 109x309 mm
• Puuliimaa
• Kateruuveja, joissa on tiivisteet
• Ruuveja, 4,5x50 ja 4,5x100 mm
• Tulppia, 8 mm
• Silmukoita, 6x100 mm
• Pyykkinarua
• Puolipeittävää kuullotetta

Vie aikaa

2 päivää maalaus mukaan lukien

Hinta

Noin 35 euroa.

Piirustus

Näin rakennat kattotuolin

Pyykkitelineeseen tarvitaan neljä samanlaista kattotuolia, jotka rakennetaan 39x66 millin väliseinätolpista. Kattotuolin pystyosa (B) asetetaan lappeelleen seinää vasten. Vaaka suora alapaarre (C) ja vino yläpaarre (A) asetetaan syrjälleen. Yläpaarteen molemmat päät katkaistaan vinossa kulmassa. Kattotuolit kiinnitetään seinään pystyosasta (B), ja niiden päihin kiinnitetään etupalkki (D). Katto-tuolien päälle ruuvataan valokatelevy. Alapaarteisiin kiinnitetään silmukat, ja pyykkinarut vedetään niiden läpi.

Näin rakennat kattotuolin

3D-malli

Kuivausteline

3D-malli

Pyykkinarut sidotaan silmukoihin

Kummassakin päässä on 9 silmukkaa, joten pyykeille on paljon tilaa. Huomaa, että eturima on halkaistu viistossa kulmassa.

Avaa 3D-malli

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Vapaa-aika