Hieno, helppo ja tukeva joulukuusenjalka

Vielä ehdit tehdän kuusenjalan jouluksi! Tarvitset vain kaksimetrisen laudan ja 12 kansiruuvia. Lopputuloksena on jalka, joka pitää 2,5-metrisen joulukuusen varmasti pystyssä!

Tyylikäs ja tukeva kuusenjalka tehdään neljästä samanlaisesta laudanpätkästä.

Johdanto

Tämä joulukuusenjalka tehdään tammilaudasta ja kootaa ruostumattomilla kansiruuveilla. Jalan osat sahataan yhdestä laudasta. Tässä käytetään tammea, mutta tukevan ja kestävän kuusenjalan voi tehdä myös muista puulajeista. Mitä raskaampaa puu on, sitä tukevampi jalasta tulee.

Jalka on yksinkertainen, joten sen rakentaminen sopii kaikille. Sahaa neljä samanlaista palaa seuraavalla sivulla olevan kaavan mukaan. Noudata ohjeita ja öljyä valmis jalka kertaalleen. Saat itsellesi varsinaisen luksuskuusenjalan, joka kestää monta joulua!

Ohjeet

01
Näin teet kuusenjalan 5 Vaihe

1

Sahaa jalat yhtä pitkiksi. Sahaa lattiaa vasten tuleva pää (A) 60 asteen kulmassa ja kuusta vasten tuleva pää (B) 30 asteen kulmassa. Kaikki jalat ovat samanlaisia.

2

Aseta kaksi jalkaa vastakkain ja piirrä niiden leikkauspiste toisen jalan päähän. Sahaa pala (C) pois vaaka suorassa linjassa. Sahaa loput osat samalla tavalla.

3

Säädä jalat oikeaan kulmaan ison puu-palikan ja puristimen avulla. Poraa reiät valmiiksi ja upota ruuvien kannat puun pinnan tasolle. Kokoa jalka kansiruuveilla.

4

Käännä kuusenjalka ylösalaisin. Piirrä vaakaviivat kohtiin, joissa jalat kohtaavat toisensa. Piirrä jalkojen paksuus leikkaus-kohtaan. Erota jalat toisistaan.

5

Sahaa jalat loppuun pistosahalla. Kun olet sahannut kaikki neljä jalkaa, hio ne siisteiksi. Viimeistele jalat sopivalla puuöljyllä.

Materiaalit

• 2 m 32x125 mm tammilautaa
• 12 kansiruuvia

ERIKOISTYÖKALUT

Nauhahiomakone ja katkaisu- ja jiirisirkkeli.

Vie aikaa

2–3 tuntia, jos jalka hiotaan siistiksi ja käsitellään sopivalla puuöljyllä.

Hinta

Lauta ja kansiruuvit maksavat noin 20 euroa.

Piirustus

Näin hyödynnät laudan parhaiten

Sahaa lauta neljäksi yhtä isoksi pätkäksi. Seuraa ohjetta vaihe vaiheelta ja kopioi mitat alla olevasta piirustuksesta.

Voit muuttaa mittoja isommiksi, jos käytössäsi on enemmän kuin kaksi metriä lautaa ja haluat tehdä jalan, joka sopii isommalle kuuselle.

Tässä jutussa käytetään tammilautaa. Se on hyvä valinta, sillä tammi on erittäin kestävää ja hyvän näköistä puuta, kun se käsitellään sopivalla puuöljyllä.

Näin hyödynnät laudan parhaiten

3D-malli

3D-malli

Luksusjalka alle 30 eurolla

Avaa 3D-malli

3D-malli

Sahaa jalat

Sahaa jalka sahaamalla lauta neljään osaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Jalka kulmassa

Tukeva kapula pitää jalan paikallaan ruuvinreikien poraamisen aikana.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Vapaa-aika