500 tuntia leikkiautoon

Voiko leikkiauton rakentamiseen kulua yli 500 tuntia? Kyllä voi, jos kaikki tehdään itse vaihteista lähtien. Thomas rakensi omin käsin 2 000 watin moottorilla toimivan hot rodin, joka kulkee yli viittäkymppiä. Yksityiskohtien hiominen oli pikkutarkkaa työtä, mutta lopputulos näyttää todella tyylikkäältä.

Kaikki alkoi Pinterest sivustolla nähdystä ideasta. Tanskalainen Thomas Mygind Christensen näki kuvien joukossa upean mäkiauton ja päätti tehdä itselleen samanlaisen. Thomasilla on puusepän koulutus, joten projekti tuntui sopivan hänelle kuin nenä päähän.

”Oikeastaan halusin vain rakentaa hienon kalusteen ja leikkikalun lapsille. Projekti lähti kuitenkin käsistä, kun asensin autoon 2 000 watin moottorin. Nyt autoon ei enää uskalla päästää lapsia”, Thomas sanoo ja virnistää.

Mäkiautosta amerikanraudaksi

Auto on tarkoitettu vain sunnuntai-ajeluun yksityistiellä, mutta se ei sovi lapsille. Käsin veistetyssä amerikan-raudassa on kilpikonna- ja jänisvaihteet, ja sen huippunopeus on 50 kilometriä tunnissa. Akussa riittää virtaa monen tunnin ajeluun.

“Koko projektin lähtökohta oli tehdä jotain upeaa puusta. Rakentamisen aikana olen opetellut tekemään sähkötöitä ja hitsaamaan. Kokemus on ollut pitkä ja opettavainen.”

Suunnitelmissa päivitetty versio

Nykyään auto on näytillä Thomasin omistaman mainostoimiston edessä. “Monen mielestä on tyhmää käyttää aikaa tällaiseen näpertelyyn, mutta auto on hyvä puheenaihe, kun uusi asiakas tulee käymään.”

Projekti kesti pitempään kuin Thomas oli luullut, mutta se ei lannistanut häntä. Päin vastoin, hän sanoo oppineensa rakentamisesta paljon ja suunnittelee jo uuden auton rakentamista.

“Olen vähän kyllästynyt mäntyyn. Jos rakennan uuden auton, käytän jotain muuta puulajia ja korvaan hammasrattaat hihnavedolla. Minulla on jo monta ideaa toista versiota varten.”

Kori

Thomasin autosta piti alun perin tulla melkein tavallinen mäkiauto. Hän päätti hyödyntää mäkiauton perinteistä laatikko­ rakennetta mutta veistää osat käsin ja yhdistää ne toisiinsa huomaamattomilla liitoksilla. Thomasilla on kalustepuusepän koulutus, joten hän päätti tehdä korista mahdollisimman tyylikkään ja pyöristää sen kulmat.

Thomas rakensi autonsa männystä, koska se on halpaa ja sitä sattui olemaan tarjolla. Jos hän rakentaisi uuden auton, hän käyttäisi materiaalina jalopuuta.

1

Auton lähtökohta oli kolmipyöräinen vammaispyörä, jossa oli kaksi vetävää takarengasta ja sopiva tasauspyörästö. Thomas rakensi auton korin pyörän rungon ympärille.

2

Thomas liitti korin puuosat yhteen tapeilla. Hän päätti käyttää tappeja siksi, että tappiliitokset ovat tarpeeksi kestäviä ja liitokset jäävät näkyviin sen jälkeen, kun osat on hiottu valmiiksi.

3

Puurungon osat sahattiin aluksi hyvin karkeasti. Kokoamisen jälkeen Thomas pyöristi niiden nurkat höyläämällä ja hiomalla.

Käsijarru

Thomas yritti käsijarrun tekemistä viisi kertaa, ennen kuin löysi sille sopivan muodon.

1

Jarrun päässä oleva puunuppi on asennettu metallivarteen samalla tavalla kuin veitsen kahva terään. Sopiva messinki kahva löytyi vanhan tavaran kaupasta pitkän etsiskelyn jälkeen.

2

Thomas nosti auton ilmaan ja kokeili erilaisia jarruvirityksiä. Hän sai neuvoja ja apua kaveriltaan, joka rakentaa ammatik­ seen polkupyöriä.

3

Käsijarru osuu renkaaseen, kun kuljettaja vetää kahvasta. Autossa on myös jalkajarru, jonka osat on otettu maasto pyörästä. Thomas ei kuitenkaan halua kokeilla, miten se toimii hätä­ tilanteessa.

Ratti

Thomas on tehnyt ratin aasialaisesta padauk jalopuusta. Se on kovaa, ja sitä käytetään yleensä kalusteiden ja puutyökalujen tekemiseen.

1

Puun veistäminen oli hidasta ja pikku-tarkkaa, mutta se ei ollut työn vaikein vaihe. Thomas joutui etsimään pitkään sopivaa messinkirengasta ratin keskelle. Lopulta sopiva osa löytyi Bilteman kylpyhuoneosastolta.

2

Aluksi Thomas teki kahdeksan kulmaisen kehikon padaukpuusta yhdistämällä osat lapaliitoksilla ja liimalla. Puun syyt osoittavat samaan suuntaan joka osassa. Se tekee ratista hyvän näköisen ja varmistaa, että se kestää.

3

Thomas muotoili ratin yläjyrsimellä ja pyöristysterällä. Sen jälkeen hän hioi ratin sileäksi ja kiillotti sen.

4

Ratin puolat ovat alumiinia. Ne on upotettu puuhun tapeilla, jotta rakenne kestää käytössä. Ratin keskellä on itse tehty logo.

Polkimet

Auton polkimet ja vaihteet vaativat luovia ratkaisuja. Polkimet ovat toimistotuolista, ja hammasrattaat löytyivät vaihteisiin erikoistuneesta yrityksestä.

Tarkoitus oli saada aikaiseksi mahdollisimman tehokas voiman­ siirto. Se onnistui, mutta vaihteistoa oli vaikea saada sovitettua yhteen auton painon kanssa. Lopulta autosta tuli nopeasti kiihtyvä, mutta sen huippunopeus laski. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä auto oli liian nopea.

Ohjaustangossa on muutama iso hammasratas, jotka ovat peräisin puutarhatraktorista. Osat ovat järeät, mutta tärkeintä on, että ne kestävät.

Viimeistely

Puuosat käsiteltiin kolmeen kertaan vesiohenteisella pähkinäpetsillä. Sen jälkeen kori lakattiin kolmeen tai neljään kertaan ja pinta hiottiin joka lakkauksen välissä. Lakka levitettiin pensselillä.

Thomas on tyytyväinen lopputulokseen, mutta parantamisen varaa jäi siitä huolimatta. ”Minun täytyy myöntää, että kaipasin maaliruiskua ja maalaustelttaa, jotka minulla oli entisessä työ­ pajassani. Niillä autosta olisi tullut vielä piirun verran hienompi. Tämäkin näyttää kyllä oikein hyvältä.”

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Vapaa-aika