4 vinkkiä vinon tilan hyödyntämiseksi

Voit saada taloosi lisää tilaa, jos otat käyttöön hukkaneliöt ja hankalat nurkkaukset. Se ei kuitenkaan ole ihan helppoa, sillä vinoon tilaan rakentaminen vaatii räätälöityjä ratkaisuja ja teknistä näppäryyttä.

Hyödynnä luovasti hukkaneliöt

Johdanto

Se, ettei kotiin tunnu mahtuvan mitään, on varmasti monelle tuttua. Kaappitilaa olisi saatava lisää, mutta kaikki mahdolliset paikat ovat jo täynnä. Ehkä taloon ei enää mahdu yhtään standardimittaista kaappia, sillä vinot seinät, erkkerit ja hankalasti sijoitet sähkötaulut ovat tiellä joka paikassa. On pakko ajatella luovasti.

Tee tilaa hankalan tuntuisiinkin paikkoihin
Tee se itse -nikkarin ratkaisu on itsestäänselvä: kaapit pitää rakentaa omin käsin. Tässäkin asiassa kokemuksesta on hyötyä. Kun hallitset perustekniikat, voit rakentaa melkein mitä vain.

Käytännöllisistä apuvälineistä on hyötyä haastavien nurkkien ja muiden esteiden täyttämissä huoneissa. Esittelemme tarpeellisia työkaluja jutun viimeisellä sivulla. Sitä ennen keskitymme kaikkein tärkeimpään eli oikeisiin tekniikoihin ja näytämme, miten niitä käytetään vaikeissa paikoissa.

Vino takaseinä vaatii erityistoimia
Lattian jyrkkä kallistus aiheuttaa usein vaikeuksia jo kaapin alasokkelin teossa. Myös vinot seinät ovat vanhassa talossa enemmän sääntö kuin poikkeus, ja ullakkorakentamisessa on aivan omat haasteensa. Kiinnitämme huomiota myös epätasaisesti polveileviin takaseiniin, joiden mutkat näkyvät kaapin etureunassa, ellei niitä oikaista oikealla tavalla.

Ohjeet

01
Haaste: Kalteva lattia 5 Vaihe

Myös rajusti kallistuneelle lattialle voi rakentaa suoran kaapin.

Jos kaappi rakennetaan kaltevalle lattialle, on suoran sokkelin tekeminen hyvin tärkeää. Sokkelin rakentamiseen tarvitaan kaksi linjalautaa, vatupassi ja kotitekoinen kynätyökalu. Etureuna sahataan kerralla oikean korkuiseksi, mutta poikkirimat kiilataan ylös vasta myöhemmin.

1

Käytä kahta linjalautaa, jotta saat eturimasta täysin suoran. Aseta laudat peräkkäin ja kiinnitä ne toisiinsa puristimilla. Nosta linjalauta vaakatasoon vatupassin ja kiilojen avulla.

2

Käytä linjalautoja apuna, jotta saat sok-kelin etureunasta täysin suoran. Purista etureunalista kiinni linjalaudan alareunaan ja piirrä listaan viiva lattiaa pitkin. Halkaise lista merkkiä pitkin sirkkelillä.

3

Kasaa sokkelin runko, kun olet sahan-nut eturiman lattian muotoiseksi. Tee poikki rimoista hieman matalammat kuin etu reunan listasta, jotta voit kiilata ne myö-hemmin oikeaan korkeuteen.

4

Tee poikkirimoista noin 5-6 mm matalammat kuin etureunan listasta. Kiilaa poikkirimat vaakatasoon ja samaan korkoon sokkelin etureunan kanssa. Voit käyttää pieniä muovikorokkeita ja -kiiloja.

5

Kasaa ja liimaa sokkelin runko yhteen. Ruuvaa rimojen nurkkiin pienet puukapulat, jotta sokkeli pysyy varmasti paikoillaan. Eturiman suoruuden voi varmistaa esimerkiksi muurausnarulla.

02
Merkin siirto 3 Vaihe

Mittaaminen ja merkitseminen voi olla vaikeaa vinossa huoneessa. Oikea tekniikka, vatupassi ja linjalaseri auttavat onnistumaan!

1

Merkitse lattiaan sokkelin etu-listan paikka. Piirrä merkki pääty-seinään asti.

2

Siirrä merkki seinälle ja seinää pitkin kattoon. Käytä vatupassia, jotta saat merkistä suoran.

3

Aseta linjalaser lattialle ja säädä valo kulkemaan lattia- ja seinä-viivan mukaisesti. Piirrä kattoon viiva lasersädettä pitkin.

03
Haaste: Viisto seinä 5 Vaihe

Vinojen tilojen rakentamisessa on otettava huomioon monenlaisia kulmia. Tärkeintä on tehdä kaapin etureunasta täysin suora. Hyvä lopputulos riippuu tarkasta mittauksesta ja hyvistä asennustuista. Parilla puristimella ja oikein sijoitetuilla levynkappaleilla pääsee jo pitkälle.

1

Ota ensin mitta sokkelista kattoon. Vinon tilan rakentamisessa on tärkeää, että pystylevyt sopivat paikoilleen täydellisesti.

2

Ota viistot mitat mittanauhalla tai -tikulla. Mittaa myös levyn vaaka- ja pysty-mitat. Siirrä kaikki kolme mittaa levylle ja sahaa siitä sopiva kappale.

3

Tarkista linjalaudalla tai vatupassilla, onko seinä suora. Jos seinä on suora, voidaan levynkappaleet sahata sirkkelillä. Jos seinä ”kiemurtelee”, pitää levyn muoto viimeistellä pistosahalla.

4

Käytä apuna sirkkeliä ja ohjainkiskoa, jos ja kun haluat sahata levyt tarkasti. Kiskolla leikkausjäljestä tulee varmasti suora. Ohjain kiskoja myydään nykyään sekä käsisirkkeleille että upotuspyörösahoille.

5

Hyvät tuet ovat tarpeen pystylevyjen asentamisessa. Voit käyttää apuna myös tukilevyjä ja puristimia. Ne pitävät levyn aloillaan liiman kuivumisen aikana.

04
Haaste: Vino seinä 3 Vaihe

Vinoille ja epätasaisille seinille rakentaminen on mahdollista, mutta työ on sitä hankalampaa, mitä isompia levyjä käytetään. Tässä tapauksessa levyn takareuna sovitetaan seinän muotoon sapluunalla ja kaapin etureuna piirretään suoraksi vatupassin avulla.

1

Tee rimasta sapluuna ja aseta se seinää vasten. Piirrä rimaan seinän epätasaisuu-det ja halkaise rima merkin mukaisesti pistosahalla. Aseta sapluuna levylle ja sahaa levy seinän muotoon sopivaksi.

2

Piirrä levyn etureunasta suora vatupassin avulla. Säädä vatupassi pysty suoraan ja purista se kiinni levyyn. Laserviiva osoittaa etureunan oikean paikan.

3

Lista-sapluuna on hyvä apu, kun vinoihin seiniin pitää asentaa isoja levyjä. Piirrä aluksi merkki listaan, halkaise se ja piirrä merkki levyyn listan muotojen mukaan. Levyn pitää aluksi olla muutamia senttejä liian leveä, koska sitä kavennetaan molemmilta sivuilta.

05
Haaste: Esteet 2 Vaihe

Kaikenlaiset esteet on helppo kiertää omatekoisella kynätyökalulla

Läpivientien, johtojen ja muiden esteiden ympärille ei ole mitään syytä tehdä isompaa reikää kuin on pakko. Poistettavat palat on helppo merkitä levyn kotitekoisella työkalulla, joka tehdään lyijykynästä ja puukapulasta. Loppu sujuu helposti pistosahalla ja kaarre-sahaukseen sopivalla terällä.

1

Piirrä levyn takalinja seinän ja esteiden muotojen mukaiseksi. Vedä puukapulaan teipattua kynää seinää ja esteitä pitkin, jotta levy sopii täydellisesti seinän muotoihin.

2

Sahaa levy viivaa pitkin pistosahalla. Aseta levy paikoilleen, kun olet sahannut sen sopimaan takaseinän muotoihin. Piirrä sen jälkeen levyn etureunaan suora viiva ja sahaa se sokkelin eturimaan sopivaksi.

Materiaalit

Suorien kaappien rakentamiseen tarvitaan apuvälineitä. Suosittelemme:

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ristilinjalaseria

Videolla esitellään kaikki ristilinjalaserin toiminnot. Laser heijastaa ympärilleen pysty- ja vaakasuorat viivat, joten sitä voi käyttää apuna esimerkiksi laattojen asentamisessa, taulujen ripustamisessa, lamppujen ja hyllyjen asentamisessa ja korkojen merkitsemisessä.

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …