Ketterät kirjahyllyt seinälle

Saammeko esitellä ainutlaatuisen hyllyjärjestelmän: piilokiinnityksellä ripustettavat kirjahyllyt, jotka voi järjestellä uusiksi aina tarpeen mukaan. Pienet ja isot laatikot sopivat samoihin telineisiin ja muodostavat seinälle linjakkaita asetelmia.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
100 euroa

Johdanto

Hyllyjen tekeminen on tarkkaa puusepäntyötä, jossa tarvitaan sirkkeliä ja yläjyrsintä. Työkalut voi kuitenkin säätää niin tarkasti, että niillä on helppo tehdä nopeaa sarjatuotantoa. Laatikot kasataan ilman ruuveja liimalla ja ilmastointiteipillä.

Toimitus suosittelee: Testi: Katkaisu- ja jiirisirkkelit

Ohjeet

01
Sahaa ja jyrsi reunat sileiksi 4 Vaihe

Levyjen katkaisemiseen tarvitaan liukuva katkaisu- ja jiirisirkkeli sekä terävä ja tiheähampainen terä. Kaikki reunat sahataan 45 asteen kulmaan. Työhön tarvitaan lisäksi yläjyrsin, neljän millin urajyrsin ja 45 asteen viistejyrsin.

Tarkista jiirisirkkelin kulma koepaloilla. Sahaa kaksi levynkappaletta 45 asteen kulmaan ja kokeile, muodostavatko ne yhdessä tiiviin 90 kulman.

Pituusmitat ovat hyllyn sisämittoja. Kiinnitä sirkkelin viereen stoppari, jotta palasista tulee täsmälleen yhtä isoja.

1

Piirrä ensimmäisen osan mitat levylle. Kuvassa näkyvän levyn toinen pää on sahattu valmiiksi 45 asteen kulmaan. Osan sisämitta on 26 senttiä.

2

Säädä sirkkeli oikeaan kulmaan ja sahaa kaikki osat kerralla. Tarkista, että terä osuu juuri oikeaan paikkaan. Kiinnitä sirkkelin viereen pituusrajoitin eli stoppari (X), jotta kaikista osista tulee täsmälleen yhtä pitkiä.

3

Jyrsi taustalevyn ura urajyrsimellä. Tämän hyllyn taustalevy on nelimillistä vaneria, joten ura jyrsitään neljän millin terällä. Jyrsi uraa asteittain syvemmäksi, kunnes se on kymmenen milliä syvä.

4

Kavenna reunat jyrsimellä. Säädä yläjyrsimen syvyysrajoitin siten, että 45 asteen viisteterä leikkaa kahdeksan milliä hyllyn sisäreunasta.

02
Kokoa hyllyt ja taustalevy liimalla 7 Vaihe

Laatikot kasataan kokonaan ilman tappeja, puusepänliitoksia ja lamelliliuskoja. Työhön ei tarvita edes yhtään naulaa, sillä tavallinen puuliima pitää laatikon osat lujasti yhdessä. Reunat puristetaan kiinni taustalevyyn tavallisella ilmastointi teipillä.

Aloita teippaaminen vaakatasossa. Asettele osat peräkkäin pöydälle ja teippaa saumat lujasti kiinni. Taustalevy ohjaa osat oikeille paikoilleen ja vahvis-taa liitoksia.

Sahaa laatikon taustalevy neljän millin koivuvanerista.

1

Yhdistä osat toisiinsa teipillä. Asettele laatikon osat tiiviisti toisiaan vasten ulkopuoli ylöspäin. Tarkista, että levyt ovat suorassa linjassa. Teippaa saumat kiinni ilmastointiteipillä, ja painele teippi lujasti kiinni puuhun. Tarkista ennen teippaamista, että taustalevyn ura on kaikissa osissa samalla reunalla.

2

Käännä levyt varovasti ympäri.

3

Liimaa taustalevy kiinni uraan. Hio levyn reunat sileiksi, jotta se liukuu urassa kevyesti.

4

Purista liimaa uriin ja liitoksiin. Purista runsaasti liimaa sekä liitoksiin että taustalevyn uraan. Ylimääräinen liima pursuaa pois, kun laatikot kootaan valmiiksi.

5

Käännä ensimmäinen reuna ylös. Reunat taitellaan tässä vaiheessa taustalevyn ympärille. Paina ensimmäinen reuna kiinni ja tarkista, että liitoksesta pursuaa liimaa levyn päälle. Silloin liimaa on tarpeeksi.

6

Taittele loput osat levyn ympärille. Nosta vastakkaiset osat pystyyn ja paina ne kiinni taustalevyyn. Tarkista, että viimeisenkin osan liima on yhä juoksevaa. Paina viimeinen osa paikalleen. Laatikko on nyt valmis.

7

Vahvista liitokset teipillä. Vahvista valmiin laatikon liitokset teipillä heti, kun viimeinen osa on paikallaan. Oikaise reunat suoraan kulmaan, ennen kuin liima kuivuu.

03
Ripusta hyllyt seinään rimoilla 5 Vaihe

Hyllyjen ripustukset ovat käytännössä vinoon halkaistuja rimoja. Rimat voi tehdä laudasta, joka halkaistaan keskeltä kahtia 45 asteen kulmassa. Toinen puolikas liimataan kiinni hyllyn yläosaan, toinen seinään. Rimat asetetaan siten, että hylly roikkuu seinään kiinnitettävän listan varassa. Rimat on helpoin sahata vanerista, kuten tässä.

Kaikkiin laatikoihin liimataan 26 senttiä pitkä rimanpätkä. Isojen laatikoiden pitkälle sivulle liimataan lisäksi pitkä rima. Lopuksi seinään ruuvataan kahdeksan rimaa 32 sentin välein.

1

Sahaa ripustusrimat. Aseta ohjainkisko 2,5 sentin päähän vanerin reunasta. Käännä terä 45 asteen kulmaan ja sahaa levystä pitkä rima. Terä vie levystä 5 milliä, joten riman lopullinen leveys on 2 senttiä.

2

Rimat kannattaa tehdä mieluummin levystä kuin laudasta, sillä ohjainkisko saa levystä paremman tuen. Vaneririmat ovat varmasti suoria eivätkä väänny myöhemmin kieroiksi.

3

Sahaa seuraava listanpätkä. Levyssä on nyt viisto reuna. Säädä upotussaha 90 asteen kulmaan ja siirrä ohjauskiskoa. Rimaa tarvitaan yhteensä noin neljä metriä.

4

Katkaise rimat sopiviksi pätkiksi ja liimaa ne laatikon yläreunaa vasten. Voit halutessasi ruuvata listat väliaikaisesti kiinni pienillä ruuveilla, kunnes liima on kuivunut.

5

Ruuvaa ripustusrimat seinään. Kiinnitä rimat vaakasuoraan ja millintarkasti oikeille paikoilleen. Kun rimat ovat seinässä, voit vaihdella pitkien ja lyhyiden laatikoiden paikkoja mielesi mukaan. Laatikoiden väliset raot ovat 2,5-senttisiä.

Materiaalit

18x260 mm liimapuulevyä

 • Lyhyet sivut: 26x26 cm (sisämitta)
 • Pitkät sivut: 26x58 cm (sisämitta)

15 mm vaneria

 • Ripustusrimat: leveys 4 cm, toinen reuna kavennetaan 45 asteen kulmaan. 8 kpl á 26 cm, 8 kpl á 10 cm ja 2 kpl á 54 cm

4 mm vaneria

 • Taustalevy, pieni: 27,6x27,6 cm
 • Taustalevy, iso: 27,6x59,6 cm

Lisäksi:

 • Puuliimaa
 • Puuöljyä tai lakkaa
 • Ilmastointiteippiä

Vie aikaa

Lyhyt työpäivä + kuivumisajat. (rakennettavien hyllyjen määrästä riippuen)

Hinta

Noin sata euroa / kuusi hyllyä.

Vaikeusaste

Hyllyjen tekeminen voi näyttää vaikealta, mutta on itse asiassa suhteellisen helppoa. Säädä sirkkeli ja yläjyrsin huolellisesti.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Säilytys kirjahyllyt

Pieniä ja isoja laatikoita on helppo siirrellä nopeasti ja järjestellä uusiksi.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Sahaa ja jyrsi sivut

Sivut sahataan poikki 45 asteen kulmassa, jotta kulmista tulee suorat.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Sivut pysyvät yhdessä teipillä.

Sivut liimataan ja pidetään yhdessä teipullä, kunnes liima kuivuu.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Rimaripustus

Viistossa kulmassa halkaistu alareuna tarttuu kiinni seinällä olevaan viistoon yläreunaan.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Viistot ripustuslistat

Ihanteellinen ripustustapa raskaille esineille

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Työtekniikat