Klassinen jakkara - näin helppoa se on!

Perinteiset puusepäntyöt tehdään nykyisin koneiden avulla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
5 euroa

Johdanto

Tämän jakkaran esikuva on vuodelta 1965, jolloin sen tekemiseen tarvittiin kokonaisen puusepänverstaan työkalut. Nykyään jakkaran tekemiseen tarvitaan oikeastaan pelkkä yläjyrsin. Sapluunan avulla on helppo valmistaa vaikka kokonainen pino jakkaroita.

Ohjeet

01
Yhdistä istuinpuut lapaliitoksella 5 Vaihe

Jakkaran istuin tehdään kahdesta samanlaisesta lankusta, jotka liitetään toisinsa lapaliitoksella. Molempien vahvuudesta koverretaan puolet pois ja lankut liitetään keskeltä yhteen.

Lankut ovat 13,5 senttiä leveitä, 37 senttiä pitkiä ja 3 senttiä paksuja. Leveys pitää sahata millintarkasti, mutta lankut saavat jäädä aluksi noin sentin liian pitkiksi, sillä ne lyhennetään myöhemmin yläjyrsimellä.

Tarpeeksi tukevat jalat ovat vähintään 30 milliä paksut.

1

Sahaa lankut sopivan levyisiksi upotussahan ja ohjainkiskon avulla. Lankkujen pitää olla tasan 13,5 senttiä leveitä. Työ sujuu kaikkein helpoimmin halkaisusirkkelillä.

2

Katkaise lankut sopivan mittaisiksi. Jätä lankut noin sentin liian pitkiksi ja lyhennä ne myöhemmin lopulliseen mittaansa yläjyrsimellä. Kiinnitä sirkkeliin stoppari, jos teet useampia jakkaroita.

3

Aloita lapaliitoksen tekeminen sirkkelillä. Säädä terän syvyys 15 milliin ja sahaa puuhun tiheä rivi uria. Kiilaa lauta irti sirkkelin takareunasta apurimalla (X), jotta terä yltää yhtä syvälle joka paikassa.

4

Poista urien väliin jääneet puukaistaleet leveällä taltalla. Kopauta taltta alkuun vasaralla ja työnnä puukaistaleet irti. Liitos pitää tehdä täysin tasaiselle pohjalle, jotta siitä tulee tarpeeksi tiivis.

5

Liimaa puut yhteen. Levitä runsaasti liimaa molempiin lautoihin. Ylimääräinen liima pursuaa ulos saumoista, kun levyt puristetaan yhteen. Pyyhi ylimääräinen liima pois. Anna kuivua vähintään puoli tuntia.

02
Jyrsi istuin sapluunan avulla 6 Vaihe

Istuimen kaarteet tehdään sapluunoiden avulla. Piirrä isomman sapluunan ääriviivat levyyn ja sahaa palanen irti pistosahalla viivaa pitkin. Piirrä pienemmän sapluunan ääriviivat vanerille ja sahaa tarkasti viivaa pitkin. Pienempi sapluuna on joka puolelta viisi milliä valmista isuinta pienempi. Se ohjaa jyrsintä reunojen pyöristämistä.

Jyrsi istuimet 10 millin urajyrsimellä. Sarjoissa myytävät terät ovat usein liian pieniä, joten voit ostaa esimerkiksi yhdeksän sentin terän, jossa 40 milliä pitkä kärki.

1

Sahaa sapluuna kuusi milliä paksusta vanerista. Sahaa sapluuna irti levystä tarkasti, sillä sapluunaan jäävät epätasaisuudet kopioituvat valmiiseen istuimeen. Hio rosot sileiksi hiomapaperilla.

2

Piirrä paperisapluunan ääriviivat istuimeen. Aseta sapluuna ristin keskelle ja kiinnitä se huolellisesti neljällä ruuvilla pienten pääty-ympyröiden keskeltä.

3

Sahaa istuin irti levystä pistosahalla. Jätä joka puolelle pari milliä ylimääräistä. Pisto -sahalla voi sahata kaarteita, mutta sen jälki on liian karkeaa huonekalujen tekemiseen. Työ on viimeisteltävä yläjyrsimellä.

4

Kiinnitä pienempi sapluuna istuimeen neljällä ruuvilla. Asettele sapluuna siten, että merkkiviivaan on joka puolelta yhtä pitkä matka. Kiinnitä ruuvit keskelle istuimen kärkiä.

5

Jyrsi istuimen reuna sapluunaa pitkin. Jyrsiminen tekee reunasta sileän ja suoran. Jos puuta pitää jyrsiä vain pari milliä, yksi jyrsintäkerta riittää.

6

Pyöristä istuimen reunoja 1-2 milliä 45 asteen viistejyrsimellä. Terässä on kuula-laakeriohjain, joka seuraa reunan muotoja. Penkin jalkojen keskikohta on sama piste, johon sapluunan ruuvit kiinnitettiin.

03
Kiinnitä jalat penkkiin 6 Vaihe

Sahaa jakkaran jalat 33 millin pyörölistasta. Työnnä jalat istuimen läpi ja lukitse ne paikalleen kiiloilla.

Alkuperäisen jakkaran paino lepäsi jalkojen ”hartioilla”, sillä jalat olivat kapeammat istuimen sisällä kuin sen alla. Tämän jakkaran rakenne on yksinkertaisempi, ja jalat ovat yhtä paksut penkin sisällä. Siksi niiden kiinnitys pitää varmistaa istuimen reunan läpi lyötävillä, kahdeksanmillisillä tapeilla.

1

Poraa jalkojen reiät. Aseta terän keskikohta sapluunan jättämiin ruuvinreikiin. Käytä pylväsporakonetta, jotta rei’istä tulee pystysuorat. Poraa reiät 32 millin reikäsahalla. Laajenna reikiä hiomapaperilla milli.

2

Sahaa jalat sirkkelillä. Varmista stopparilla (X), että jaloista tulee täsmälleen yhtä pitkät. Tämä aikuisille tarkoitettu jakkara saa 45-senttiset jalat. Lastenhuoneeseen sopii paremmin 28-senttinen jalka.

3

Sahaa pyörölistan päähän 28 milliä syvä lovi. Pistosahan jalkalevy tarttuu pyörö listan reunoihin ja auttaa loven sahaamisessa.

4

Liimaa ja kiilaa jalat kiinni. Sivele puuliimaa reikään, jalan ympärille ja loveen. Työnnä jalka reikään istuimen tasolle ja upota kiila loveen. Käännä jalkaa siten, että kiila kääntyy istuinpuun syiden vastaisesti.

5

Varmista jalkojen kiinnitys tapeilla, kun liima on kuivunut puoli tuntia. Poraa 8-millinen reikä istuimen reunan ja jalan läpi. Sivele reikään liimaa ja upota tappi reiän sisään.

6

Hio jakkara ja öljyä se kertaalleen. Sahaa kiilojen ja tappien päät poikki. Hio kaikki pinnat hiomapaperilla. Hiero jakkaraan öljyä, jotta pinnasta tulee paremman värinen ja kestävä.

Materiaalit

  • 2 lankkua á 3x13,5x37 cm, esimerkiksi liimapuulevystä.
  • 4 jalkaa á 45 cm, 33 mm pyörölistasta
  • 4 kiilaa. 3 cm pitkiä, noin 4x33 mm leveästä päästä.
  • 4 liitostappia, 8x40 mm
  • Puuliimaa
  • Puuöljyä

Vie aikaa

Lyhyen työpäivän + kuivumisajat.

Hinta

Alle viisi euroa.

Vaikeusaste

Helppo työ yläjyrsimen taitajalle. Istuimen sapluunan tekeminen on työn vaikein osa.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Jakkara

Arkkitehti Arne Jacobsen suunnitteli tämän klassikkojakkaran lapsille.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Liimaa osat yhteen

Istuimen osat asennetaan ristikkäin lapaliitoksella.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Sahaa istuin

Sahaa istuin sapluunan mukaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Jyrsintäsapluuna

Jyrsintäsapluuna asetetaan 3 millin päähän istuimen lopullisesta reunasta.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kiinnitä jalat

Jalat kiinnitetään kiiloilla ja tapeilla.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työtekniikat