6 VINKKIÄ: Tuunaa tolppasi

Missään ei määrätä, että tolpan on pakko olla nelikulmainen. Tolppien luonnetta voi muuttaa yksinkertaisilla keinoilla. Ulkonäöstä voi tehdä koristeellisen ja ainutlaatuisen ilman, että tolppa menettää lujuutensa. Katso vaikka.

Tolppien ei tarvitse olla tylsiä ja nelikulmaisia. Voit tuunata tolpista ainutlaatuiset ja tyylikkäät. Katso tästä 6 vinkkiä.

1. Reunakoriste toimii kuin laihdutuskuuri

Tolpan reunoihin jyrsittävät leveät kulmat vaikuttavat kuin laihdutuskuuri. Valot ja varjot antavat tolpalle upean, tiimalasimaisen muodon.

Eikä koristeellisen vaikutelman luomiseen tarvita paljoa: viistot reunat ovat vain 20 mm leveät, eivätkä ne huononna 10 x 10 cm:n tolpan kantavuutta. Viisteiden pitää olla kapeammat, jos käytetään ohuempia tolppia ja niiden täytyy olla yhtä pitkät ja yhtä korkealla kaikissa neljässä nurkassa.

Jos tolppa ei ole höylättyä puutavaraa, se pitää ensin hioa.

1

Valitse jyrsimeen oikea terä. Pieneen viisteeseen voi käyttää 8 mm terää. Tässä käytetään isoa, 20-millistä terää. Molem-mat ovat 45-asteisia.

2

Merkitse ja jyrsi. Merkitse tolppiin, mihin kulma pitää jyrsiä. Purista tolpat kiinni ja käytä välissä kapuloita. Säädä syvyys ja jyrsi.

2. Klassiset urat tolppien ympäri

Jyrsityt urat tolpan yläpäässä ovat klassikkoainesta. Urat kiertävät koko tolpan, joten on tärkeää, että ne kohtaavat toisensa millintarkasti.

Urien määrä ja niiden välinen etäisyys riippuu omista mieltymyksistä.

Uria ei pidä kuitenkaan jyrsiä aivan vierekkäin, jotta jyrsin ei irrota puusta lastuja.

Kaksi V-kirjaimen muotoista uraa on varma ratkaisu, ja sen useimmat myös valitsevat.

1

Valitse terän muoto. V:n muotoisesta terästä on mo-nia versioita. Tässä käytetään 16 mm halkaisijaa ja 45 asteen kulmaa.

2

Päätä syvyys ja leveys. Jos syvyyttä lisätään, uran leveys kasvaa. Kannattaa tehdä pari koetta. Kuvassa on jyrsitty niin syvältä kuin mahdollista.

3

Jyrsi ohjuria pitkin. Voit aloittaa jyrsimisen suoraa reunaa pitkin. Rakenna ohjuri, joka voidaan kiinnittää tolp-paan puristimilla.

4

Hio urat puhtaiksi. Jopa uusi ja terävä terä voi jättää reunat rosoisiksi. Taita hiomapaperi riman ympärille ja hio joka uraa pari kertaa.

3. Hieno pyöristys nokkaan

Tolpan pää pitää suojata, sillä paljas tolpan nokka imee 25-50 kertaa enemmän vettä kuin muu tolppa yhteensä.

Hatun sijaan tolpan pää voidaan suojata kauniilla, pyöreällä kaarteella. Pyöristetty pää varmistaa, että vesi valuu pois nopeasti.

Pyöristys sahataan ensin viivoja pitkin. Käytä sapluunaa, jotta viivat ovat varmasti samanlaiset molem-milla puolilla.

1

Kun tolpan pää on sahattu käsi- tai pisto-sahalla, tolppa hiotaan esimerkiksi nauhahiomakoneella.

4. Pienenpieni muutos, iso teho

Reunan viistäminen tarkoittaa, että tolpan terävästä nurkasta poistetaan vain muutama millimetri.

Se on pienin mahdollinen muutos, mutta samalla tärkein. Viisteen tekeminen poistaa nurkista tikut ja maali tarttuu kiinni paremmin.

Muutos saa tolpan näyttämään kevyemmältä ja viimeistellyltä, mikä on plussaa.

Nurkat voidaan viistää höylällä tai jyrsimellä.

Höylällä

1

Kiinnitä tolppa tukevasti. Tolpan pitää pysyä paikallaan höyläyksen aikana. Sahaa puu-kapulaan 90 asteen kulma ja kiinnitä tolppa puristimilla.

2

Käytä uraa höylän pohjassa. Sähköhöylän pohjassa on v-lovi, joten höylää on helppo ohjata nurkkaa pitkin. Pintaa poistetaan pari milliä kerrallaan.

Jyrsimellä

1

Valitse terä. Pintajyrsin tekee tarkemman jäljen kuin höylä. Jyrsimen viisteterä poistaa nurkan pikavauhtia.

2

Ohjaa nurkkaa pitkin. Mitä syvemmältä jyrsit, sitä leveämpi viisteestä tulee. Säädä syvyys ja ohjaa jyrsintä tolpan reunaa pitkin.

5. Kärki tolpan nokassa

Tolpan nokkaan tehty terävä kärki lienee tunnetuimpia koristelutapoja.

Kärjen sahaaminen onnistuu helposti jiirisirkkelillä ja sen voi sahata myös käsisahalla.

Käsisahalla kärjen sivuista tulee kaikkein tasaisimmat, ainakin, jos apuna käytetään ohjuria.

1

Jos ohjurina toimi-vien levynkappaleiden takapuolelle liimataan vielä pari- kolme pientä magneettia, ohjuri pitää sahan varmasti suorassa.

6. Pitkät koristeurat ovat tosi upeat

Kaksi leveää uraa tolpan kyljessä tekevät upean vaikutelman! Urien pitää tietysti olla yhtä pitkät, joten työssä tarvitaan toppareita tolpan molemmissa päissä.

Urat jyrsitään yhdelle tai kahdelle puolelle tolppaa.

Aidantolppien urat jyrsitään yleensä tien ja talon puoleisille laidoille, harvoin sivuille.

1

Valitse terä ja syvyys. Tässä urat tehdään 19 mm terällä, joka on suunniteltu pyöreäpohjaisille urille. Syvyys säädetään 9 milliin.

2

Merkitse urien paikat. Urien keskilinjat merkitään tolppiin. Ulkonäöstä tulee tasa-painoinen, kun tolppa jaetaan kolmeen yhtä isoon osaan.

3

Jyrsi toppareiden väliltä. Syvyys ja etäisyys reunasta on säädetty jyrsimeen, joten nyt tarvitsee vain jyrsiä topparista toppariin.

4

Hio urat. Terä jättää uran hiukan rosoi-seksi, joten urat pitää hioa puhtaaksi hiomapaperilla tai -sienellä.

Lisää samasta aiheesta Puutyöt