Timpurin 20 parasta sahausvinkkiä

Haluatko sinäkin fiksumpaa sahaamista upein tuloksin? Olemme erityisen innoissamme 19. vinkistä!

Timpurin 20 parasta sahausvinkkiä

Katkaisu-/jiirisaha on fiksu valinta, kun aiot katkaista laudan, jonka alaosa on tarkoitus jättää viistoksi. Viisto katkaisu varmistaa, että vesi valuu pois, eikä lauta lahoa niin helposti.

Oletko kyllästynyt tikkuisiin reunoihin, vinoihin laudan päihin tai sahaan, joka juuttuu kiinni vähän väliä? Jos olet, lue tämä juttu. Ota vinkit talteen ja opi sahaamaan kuin ammattilainen. Se on helppo tapa varmistaa, että lopputulos näyttää hyvältä joka kerta!

1. Kiinnitä sirkkeliin stoppari ja säästä aikaa

Jos aiot sahata monta lyhyttä rimaa tai laudan pätkää, voit tehdä sen helposti kiinnittämällä katkaisu- ja jiirisirkkeliin pituusrajoittimen eli stopparin. Ota mikä tahansa puukapula ja kiinnitä se puristimella sirkkelin reunaan. Siten et joudu mittaamaan jokaista lautaa erikseen, ja laudoista tulee yhtä pitkiä.

2. Käsisahaa voi käyttää myös suorakulmana

Käsisahaa voi käyttää suorakulmana esimerkiksi runkotolppien sahaamisessa, sillä kahva on noin 90 asteen kulmassa terään nähden. Pane kahvan reuna puuta vasten ja piirrä sahausviiva terää pitkin. Monen sahan kahvassa on myös 45 asteen kulma.

3. Estä vanerin rispaantuminen

Vanerilevyn reunat jäävät usein tikkuisiksi, jos levy katkaistaan käsisahalla. Sahauspinnasta tulee paljon siistimpi, jos naarmutat sen rikki mattoveitsellä ennen sahaamista. Ero näkyy kuvassa selvästi.

5. Kapula estää sahan juuttumisen

Käsisaha juuttuu herkästi kiinni, jos sillä yrittää halkaista pienen laudanpätkän pituussuunnassa. Se tekee sahaamisesta nykivää ja sahauspinnasta epätasaisen. Onneksi terän juuttuminen on helppo estää. Pane sahausuraan puukapula, joka pitää laudan reunat irti toisistaan ja terästä. Kapula tekee sahausurasta leveämmän ja antaa terällä tilaa liikkua vapaasti.

6. Sahaa terassilaudat poikki vasta lopuksi

Joskus laudat kannattaa katkaista sopivan mittaisiksi vasta asentamisen jälkeen, jotta niistä tulee varmasti yhtä pitkiä. Siitä on hyötyä esimerkiksi terassin tai seinän ulkovuorauksen teossa, kun jokaista lautaa ei tarvitse mitata erikseen. Kun laudat ovat paikoillaan, kiinnitä niiden päälle pitkä ja suora lauta tai ohjainkisko. Siten päädystä tulee suora ja siisti.

8. Tue saha, jotta saat siistimmän sahauspinnan

Ohjainkisko pitää tukea kunnolla, jotta upotussaha tekee levyyn siistin reunan. Se tarkoittaa, että kiskon pää pitää tukea, jos se yltää levyn ulkopuolelle. Voit tehdä sen helposti samanpaksuisella levynpalasella.

9. Huomaamattomat liitokset viistoilla sahauksilla

Jalkalistojen jatkoliitokset kannattaa tehdä sahaamalla listojen päät vinossa kulmassa. Muuten listojen väliin jää selvästi erottuva rako, sillä listat kutistuvat huoneenlämmössä pari milliä. Jos listat katkaistaan suorassa kulmassa, rako erottuu selvästi.

10. Riko pinta ennen halkaisemista

Pinnoitetun lastulevyn reunoista tulee siistit, kun sahaat levyn poikki kahdella kerralla. Säädä sirkkelin terä aluksi siten, että se rikkoo vain levyn pinnan. Säädä sen jälkeen terä syvemmälle ja sahaa levy poikki. Siten reunoihin ei tule koloja.

12. Anna upotussahan upota alustaan asti

Jos aiot sahata levyn upotussahalla, se kannattaa tehdä alustalla, jonka voi sahata rikki. Sahausjäljestä tulee paljon siistimpi, jos terä painuu pintaa syvemmälle. Silloin sahauspinnat eivät rispaannu.

13. Sahaa puristimen vierestä

Jos haluat katkaista pätkän esimerkiksi kierretangosta, kiinnitä se penkkipuristimeen sahauskohdan vierestä. Siten tanko pysyy paikallaan eikä väpätä rautasahan liikkeiden mukana. Jos sahauskohta on liian kaukana puristimesta, kierretanko tärisee liikaa.

15. Purista kunnolla kiinni, ennen kuin sahaat

Kaikki sahattavat levyt, laudat ja listat kannattaa puristaa kunnolla kiinni ennen sahaamista. Muuten ne pomppivat herkästi sahan mukana, ja sahauspinnat rispaantuvat. Käytä apuna puristinta, jos sahattavaa puuta on vaikea pitää paikallaan käsin.

16. Johda vesi pois puun päästä

Ulos asennettavien pystylautojen alapäät kannattaa sahata vinoiksi, jotta vesi valuu nopeasti maahan. Jos päät sahataan suorassa kulmassa, vesipisarat jäävät niihin kiinni ja lahottavat laudat nopeasti. Laudat on helppo sahata vinossa kulmassa katkaisuja jiirisirkkelillä, jonka voi säätää esimerkiksi 45 asteen kulmaan.

17. Sahaa ohuita suikaleita sirkkelillä

Katkaisu- ja jiirisirkkeli on loistava työkalu esimerksi katto- ja jalkalistojen sahaamiseen. Sahaamisessa kannattaa nähdä vaivaa, jotta lopputulos näyttää hyvältä. Jiirisirkkelillä voi sahata puusta erittäin ohuita suikaleita, joten listaa ei tarvitse sahata kerralla oikean pituiseksi. Millintarkkojen mittojen ottaminen on usein vaikeaa, joten voit tehdä listasta aluksi muutaman millin liian pitkän ja lyhentää sen sopivaksi toisella tai kolmannella sahauksella.

19. Sahaa alta, jotta saat siistin pinnan

Pistosahan terä tekee sahauspinnasta herkästi tikkuisen. Terä repii etenkin levyn alareunaa. Jos levy on irrallaan, voit sahata sen alapuolelta. Silloin tikkuinen puoli jää näkymättömiin. Voit käyttää sahaa myös ylösalaisin.

20. Steariini helpottaa kovan puun sahaamista

Jalopuut ovat kovia, ja niitä on vaikea sahata. Sahan terä liukuu kevyesti kovassa puussa, jos voitelet terän steariinilla. Käytä esimerkiksi tuikkua, josta on helppo pitää kiinni.