Nerokas ja vankka liitos

Ammattilainen työstää lukkoruuvin ja parin puutapin avulla vankan liitoksen, jonka voi kaiken lisäksi myös purkaa.

Johdanto

Monet huonekalut kootaan tappeja ja kalusteheloja käyttämällä, jotta ne voidaan myöhemmin purkaa osiin. Kalustehela koostuu koneruuvista ja kierteisestä holkista, mutta jos haluat itse työstää toimivia liitoksia, jotka ovat myös purettavissa, tarjolla on huomattavasti helpompikin menetelmä.

Kalustehelan sijaan voit käyttää lukkoruuvia aluslevyn ja mutterin kanssa. Tämä edellyttää vain, että teet toiseen puukappaleeseen poikkireiän, johon mutterin ja aluslevyn voi asentaa. Näin osat voi kiristää yhteen kiinto- tai jakoavainta käyttämällä.

Yhdistämme nyt 21 x 140 mm:n laudan ja 33 x 40 mm:n listan. Kyse voisi olla esimerkiksi reisilankusta ja pöydän- tai lastensängyn jalasta.

Ohjeet

01
Tee näin 9 Vaihe

1

Poraa kaksi 8 mm:n reikää laudan päätyyn kahta tappia varten. Määritä reikien syvyys niin, että tapit työntyvät 15-20 mm reunan yli. Laita sitten reikiin merkintänastat.

2

Aseta lista tarkasti laudan päädyn päälle merkintänastojen päälle. Napauta listaan niin, että merkintänastojen kärjistä jää listaan selvät jäljet.

3

Käännä lista ja esiporaa tapeille reiät 8 mm:n poralla merkintänastojen tekemiin reikiin. Reikien pitää olla vähintään 20 mm syviä.

4

Aseta laudan reikiin puutapit. Laita reikiin liimaa, myös siinä tapauksessa, että liitos ehkä hlautaan myöhemmin purkaa. Napauta tapit reikiin.

5

Poraa pitkällä 6 mm:n kierreporalla listan läpi keskelle laudan päätyä. Reiän pitää olla noin 60 mm syvä, mikä vastaa lukkoruuvin pituutta.

6

Irrota lista ja työnnä lukkoruuvi reikään. Pidä listaa tiiviisti laudan päätyä vasten. Nyt voit merkitä lukkoruuvin pään kohdan laudan sivuun.

7

Poraa iso reikä laudan keskelle. Tässä sahaamme 38 mm:n reikäsahalla. Sovita reiän keskikohta niin, että lukkoruuvi työntyy 10 mm reiästä ulos, jotta saat siihen kiinnitettyä mutterin.

8

Hio reikä sileäksi pyörökeppiin kiedotulla hiomapaperilla ja silota varsinai-set reunat käsin hiomapaperin palalla.

9

Yhdistä lista ja lauta asettamalla reikään lukkoruuvi, ja päälle aluslevy ja mutteri. Jos haluat myöhemmin purkaa liitoksen, riittää, kun irrotat mutterin.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …