NÄIN! Opi tekemään tappiliitokset

Tapeilla voi tehdä tyylikkäitä ja kestäviä liitoksia ilman ruuveja. Tappiliitos onnistuu kuitenkin vain siinä tapauksessa, että tapin reiät osuvat millintarkasti toistensa kohdalle. Tapin paikan mittaaminen on todella vaikeaa. Onneksi sitä varten on kehitetty erikoistyökaluja, joiden avulla kohdistus onnistuu ensimmäisellä yrityksellä.

Tappiliitos

TARKKUUTTA: Tapin reiät pitää kohdistaa erittäin tarkasti. Muuten tapit eivät sovi reikiin.

TAPPILIITOS MERKITSINSARJALLA

1. Tähän tappimerkitsinsarjaan kuuluu poranterä ja syvyysrajoitin, merkintäpiikkejä ja puutappeja. Niiden avulla on helppo tehdä tarkkoja liitoksia. Sarjoja myydään rautakaupoissa.

2. Merkitse aluksi tappien paikat toiseen puuhun. Säädä syvyysrajoitin sovivaksi ja poraa puuhun reiät.

3. Paina merkintäpiikit tappien reikiin ja aseta toinen puu varovasti piikkien päälle. Lyö puuta pari kertaa kumivasaralla, jotta piikit tekevät puuhun selvät aloitusreiät.

4. Poraa tappien reiät kolojen kohdalle. Syvyysrajoitin varmistaa, että rei'istä tulee sopivan syvyiset.

5. Levitä liimaa molempien puiden koloihin. Lyö tapit kiinni toiseen puuhun ja paina toinen puu kiinni tappeihin. Levitä liimaa myös osien väliin.

VINKKI: Vinot tapit

Tappimerkitsinsarjalla voi tehdä myös lujia vinoliitoksia. Vaiheet ovat samat kuin edellä. Reikien paikat merkitään toiseen puuhun tarkasti merkintäpiikkien avulla.

LIITOS NÄKYVILLÄ TAPEILLA

1. Poraa toiseen puuhun valmiit ruuvinreiät. Ruuvien ei tarvitse olla kovin pitkät: riittää, että ne yltävät vetämään osat kiinni toisiinsa.

2. Levitä puuliimaa toisen levyn päähän ja aseta ensimmäinen levy sen päälle. Asenna ruuvit koloihin, mutta kiristä niitä vain sen verran, että ylimääräinen liima puristuu ulos levyjen välistä.

3. Irrota ruuvit, kun liima on kuivunut. Poraa reiät 16 millin puuterällä. Tee rei'istä niin syvät, että pyörölista tarttuu kiinni molempiin levyihin yhtä tiukasti.

4. Levitä liimaa reikiin sekä pyörölistasta tehtyihin tappeihin ja lyö tapit pohjaan. Jos tapit tuntuvat tiukoilta, lyö ne pohjaan nopeasti, jotta tapit eivät tartu kiinni liian aikaisin. Anna liiman kuivua.

5. Sahaa tapit poikki levyn pintaa pitkin, kun liima on kuivunut vähintään pari tuntia. Tapit on helppo katkaista pienihampaisella sahalla tai monitoimityökalulla.

6. Hio tapit lopuksi levyn tasolle puukapulan ympärille käärityllä hioma paperilla tai epäkeskohiomakoneella. Käytä aluksi koon 80 hiomapaperia ja viimeistele pinta koolla 150.

LUE LISÄÄ: Tämän takia puuterä on tärkeä!

Fiksu vaihtoehto: Porausohjain

Porausohjain kohdistaa terän todella tarkasti oikeaan paikkaan. Porausohjain on hyvä vaihtoehto tappimerkitsinsarjalle. Porausohjain sopii 6, 8 ja 10 millin tapeille ja 12–30 milliä paksuille levyille. Kaikki porausohjaimet toimivat samalla tavalla. Tämä Wolfcraftin malli maksaa noin 25 euroa.

Syvyysrajoitin

Syvyysrajoitin

Lovet ovat yhtä leveitä kuin reiät.

Lovet ovat yhtä leveitä kuin reiät.

Jalat pitävät ohjaimen levyn keskellä.

Jalat pitävät ohjaimen levyn keskellä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puutyöt