Kirvesmiehen 50 vinkkiä

Kirvesmies saa kaiken näyttämään niin helpolta, että me muut voimme usein vain hämmästellä hänen taitojaan. Usein kuitenkin riittää, kun tietää oikeat niksit.

Pienet, nerokkaat vinkit helpottavat kotinikkarin elämää kummasti. Nyt saamme mahdollisuuden ottaa oppia ammattilaisilta.

LUE LISÄÄ: Tämän vuoksi mutterinväännin on rakentajan luottotyökalu

Kun ammattikirvesmies saa laudat ja työkalut jo vartissa hallintaansa, se ei johdu pelkästään hänen koulutuksestaan ja pitkästä kokemuksestaan vaan myös pienistä mutta ratkaisevista nikseistä ja vinkeistä. Ja koska ammattilaiset osaavat hommansa, heitä kannattaa kuunnella. Keräsimme tähän kirvesmiesten suosikkivinkit.

Kysyimme muutamalta kokeneimmalta kirvesmiehel-tämme heidän parhaita niksejään. Saimme vinkkejä, jotka hel-pottavat arkea, ja yleistietoa, josta on hyötyä, kun ryhdytään rakentamaan terassia tai sahaamaan keittiön pöytätasoja.

Miten toimitaan esimerkiksi silloin, kun tuulilautojen liitokset ammottavat tai uusien hyllyjen melamiini rispaantuu pyö-rösahanterästä? Entä eikö ole helpompaa tapaa sovittaa uutta lattiaa oven peitelistojen alle kuin irrottaa kaikki peitelistat ja sahata ne yksittäin?

Katso, miten asiantuntijat ratkaisevat nämä kolme ja 47 muuta haastetta.

1. Neliskulmainen kehys on epävakaa rakenne. Ristikko tai levyt tekevät rakenteesta tukevan.

Neliskulmainen kehys on epävakaa rakenne. Ristikko tai levyt tekevät rakenteesta tukevan.Kun rakenne koostuu ainostaan suorakulmaisista liitoksista, siitä tulee suunnikas. (A). Tällainen rakenne on epävakaa ja helposti huojuva, ja sitä pitäisi aina jäykistää puisella ristikkäisrakenteella, teräsnauhalla tai vaijerilla (B). Jos rakenne katetaan levyillä (C), vinojäykistystä ei tarvita, sillä levyjen niin kutsuttu ”levyvaikutus” tuo rakenteelle tarvittavan jäykkyyden.

2. Koolaus suoraan linjaan

Kun asennat uuden lattian tai katon, palkit ja kannattimet ovat harvoin samassa tasossa. Vanhojen palkkien oikaisemisen sijaan voit asentaa vankoista laudoista oikaisulaudat palkkien tai kannattimien sivuille. Kun oikaiset laudat lattian tai katon kumpaankin päätyyn kiinnitetyn ohjausnarun mukaan, saat rakenteesi alustasta helposti täysin suoran.

3. vältä puun rispaantuminen

Sahaa kappaleeseen ensin parin millimetrin syvyyteen ennen kuin sahaat sen läpi, jottei puu rispaannu. Aseta pyörösahan teräsyvyys niin, että se viiltää pintaan juuri ja juuri viivan, kun sahan vetää takaisin läpisahausta varten.

4. Tee omat puutulpat lattiassa olevia reikiä varten

Lattiassa olevan reiän voi hyvin paikata pyörökepin palalla. Korjauksen kuitenkin näkee, sillä pyörökepin syyt kulkevat väärään suuntaan. Tulppaporalla ja sopivalla poranterällä voit itse tehdä puutulpat, joiden syyt kulkevat samaan suuntaan kuin lattiassakin. Voit valita puusta sellaisen kohdan, jossa syykuvio muistuttaa korjauskohdan kuviota. Korjauksesta tulee lähes huomaamaton.

5. merkitse jiiri

Jos kaksi listaa tai lautaa kootaan jiiriin, ne voi asettaa toistensa päälle haluttuun jiirikulmaan.Merkitse molempien kappaleiden reunat ja kohta, jossa laudat menevät ristikkäin. Yhdistä merkkiviivat ja sahaa merkkilinjan mukaan.

6. Asenna lattia siististi

Kelluva lattia, joka on tehty vanhan päälle, on asennettava oven peitelistojen alle. Peitelistoja ei kuitenkaan tarvitse irrottaa, jotta niitä voi lyhentää. Monitoimileikkurilla tai listasahalla, joka on asetettu uuden lattialaminaatin tai -laudan päälle, voi sahata peitelistan sopivaan pituuteen.

7. Tee sahanterälle tilaa, niin sahaat vaikeuksitta

Pitkät viillot, erityisesti puun syiden suuntaisesti, saavat puun helposti puristumaan sahanterän ympärille, jolloin sahaaminen vaatii yhä enemmän voimaa, mikä vaikeuttaa suoraan sahaamista.Terä pääsee liikkumaan vapaasti, kun sahausuraan asettaa kiilan. Se säästää voimia ja mahdollistaa merkkiviivan seuraamisen tarkasti. Halkaisukiilan käyttö esim. pyörösahassa ajaa saman asian.

8. HYÖDYNNÄNIVELMITTAA

Kun otat mittoja ja sinun pitäisi vähentää 12 cm 183 cm:stä, saat kolmannen luvun, 171, joka pitää muistaa. Jos sen sijaan sijoitat nivelmitan 12 cm:n kohdan 0-kohtaan ja mittaat tästä kohdasta 183 cm, päädyt samaan lopputulokseen mutta väärin laskemisen riski on pienempi.

9. Älä vielä lyhennä

Kun asennat terassilautoja tai päädyn verhoilulautoja, laudat kannattaa jättää alapäistään ylipitkiksi eikä lyhentää niitä vielä. Kun olet asentanut kaikki laudat, voit sahata lautojen päät pyörösahalla ohjainlautaa seuraten yhdellä kertaa. Työ sujuu näppärämmin, ja samalla voit olla varma, että kaikki laudat ovat tarkalleen yhtä pitkiä, jolloin alareunasta tulee varmasti suora

10. Käännä helat oikein päin

Joidenkin helojen, varsinkin kulmarautojen, reiät sijaitsevat laipioissa (levysivuissa) eri kohdissa. Kulmarauta pitääkin osata sijoittaa oikein päin. Toisen laipion reiät sijaitsevat kauempana taitekohdasta kuin toisen. Kun kaksi puukappaletta liitetään yhteen toisiaan vasten, toinen liitoksen sivuista on päätypuussa. Epäsymmetriset kulmaraudat käännetään niin, että reiät, ja sen myötä myös ruuvit, sijoittuvat kauas päätypuusta. Näin liitoksesta tulee vahvin mahdollinen.

11. Johda vesi pois

puun päädystä Pystyulkoverhoilussa, esim. lautaaidassa, sadevesi valuu puuta pitkin ja kerääntyy lautojen alapäähän. Tämän vuoksi laudan alapää kannattaa sahata viistoksi. Viisto alareuna toimii tippanokkana, joka saa verhoilulautoja pitkin alas valuvan veden tippumaan laudan alareunasta pois. Tällöin vesi ei imeydy puun päätyyn ja lahota lautaa ajan myötä.

12. Peitelauta suojaa

Aidan, tuulilautojen tai muiden vastaavien rakenteiden yläpinta, jossa reunat ja päädyt ovat ylöspäin, joutuu alttiiksi sateelle, lumelle, jäälle ja varsinkin auringolle. Asentamalla ylä- tai päätyreunan päälle peitelaudan voit suojata puuta ja pidentää sen elinikää merkittävästi. Vaihda peitelaudat, kun tarve vaatii.

13. Lempeä vasara

Katon peiteprofiilien pitää asettua tiiviisti. Tavallisen vasaran terävät reunat eivät kelpaa, kun peiteprofiilit pitää muotoilla katon kaareviin, pyöreisiin ja aaltomaisiin muotoihin. Hiekkaa sisältävä pussi on lempeä ja tehokas vasara. Kun hakkaat pussilla profiilia, hiekka muotoutuu alustan mukaan, jolloin myös peiteprofiili muotoutuu katon myötäiseksi.

14 Sijoita ruuvit juuri oikein.

Kun rakennat aitaa tai muuta verhoilua asettamalla lautoja limittäin toistensa taakse, nk. lomalaudoituksena, on tärkeää, että ruuvit tai naulat sijoitetaan oikein. Ulomman kerroksen ruuvit tai naulat eivät saa mennä alla olevan lautakerroksen läpi. Jos näin käy, laudat eivät pääse liikkumaan suhteessa toisiinsa ja puu halkeaa, kun verhoilu laajenee ja vetäytyy ilmankosteudenvaihtelun mukaan. Tämän vuoksi alimmat laudat ruuvataan tai naulataan erikseen ja ylemmät asetetaan kiinni ruuveilla tai nauloilla, jotka osuvat alemman lautakerroksen saumakohtiin.

15. aseta ovi vinoon

Jos ovi on hyvin painava, se voi vääntää karmeja ja alkaa ”roikkua”. Anna saranapuolen kallistua hieman taaksepäin, kun asennat karmeja. Silloin raskas ovi oikaisee karmin niin, että ovi seisoo lopulta suorassa.

16. PITKÄT RUUVIT
Ruuvin pituus pitäisi sovittaa sen kappaleen mukaan, johon ruuvi tulee. Ruuvin pitää olla vähintään tuplasti kiinnitettävän kappaleen paksuutta pidempi – päätypuussa vähintään kolme kertaa kappaleen paksuutta pidempi.

17. Suunnittele LATTIAn asennus
Kun ryhdyt asentamaan lattiaa, putket on helpompi kiertää, jos putki osuu suoraan lautojen saumakohtaan. Huomioi lämpöpatterin sijainti jo ensimmäistä lautaa sahatessasi. Mittaa ja aloita asennus niin, että saat saumakohdan putken kohdalle. Sahaa putken ympärille tulevien lautojen reunaan reikä, niin pääset putken ohi siististi.

18. kiinnitä eristeet
Lattian alla oleva eriste sidotaan usein teräslangalla. Teräslanka tukee eristemateriaalia vain muutamasta kohdasta, ja ajan myötä eristeet alkavat roikkua. Jos laittaa tämän sijaan eristeiden alle ohuita puukuitulevyjä, eristeet pysyvät paremmin paikoillaan.

19. luotisuoraan
Liitunaru on nopea ja tarkka työkalu pidempien etäisyyksien merkitsemiseksi. Kun narun kiristää, se osoittaa suoran linjan kahden pisteen välillä. Jos narua hieman räpsäyttää, narusta jää liituviiva, jonka mukaan voi jatkaa työskentelyä.

20. TEE VANKAT TAPIT

20 cm:n pituisilla itse tehdyillä puutapeilla voi koota järeämpääkin puutavaraa ilman rumia ruuveja ja heloja. Poraa molempien kappaleiden läpi kaksi reikää, sivele puutappeihin pu-liimaa ja iske tapit reikiin.

21. OIKAISESOKKELI

Keittiön kaapin alla oleva sokkeli saattaa olla vino, vaikka sitä ei huomaa. Päädyissä, joissa sokkeli myötäilee kaapin sivua, sen on kuitenkin oltava suora. Näyttää siistiltä, jos sokkelilinja seuraa kaapin reunaa – joten unohda suorakulma ja tee linjamerkit kaapin sivun mukaan.

22. Sahaa tiivis liitos

Jos liitos ei ole aivan tiivis – esimerkiksi tuulilaudat eivät yhdisty harjalla täysin tiiviisti –, kiinnitä kappaleet parilla ruuvilla ja viillä liitos käsisahalla auki. Jos yksi viilto ei riitä, voit painaa lautoja yhteen ensimmäisen viillon jälkeen ja sahata sitten uudestaan. Kun kaksi viistopäätyä ovat samansuuntaiset ja liitos on tiivis, laudat painetaan tiukasti yhteen ja kiinnitetään lopullisesti.

23. Sahaa melamiinipinta ennen levyä

Jos puulevyssä on melamiinipinnoite, levyä ei saa halkaista yhdellä viillolla. Kun levyn läpi sahaa, sahan hampaat ovat suorassa kulmassa melamiinin alla, ja tällöin on riskinä, että saha irrottaa reunasta pieniä paloja. Säädä sahaa niin, että se leikkaa tarkasti vain ohuen pinnoitteen läpi, ja sahaa koko levyn läpi vasta tämän jälkeen, niin levypintaan ei tule lovia.

24. Kätevä eriste

Höyrynsulun pitää sijaita eristeen lämpimällä puolella eli sisäpuolella. Mutta säännöt sallivat, että 1/3 eristemäärästä voidaan asentaa sisäpuolelle. Näin ollen voit esim. lisäeristää 50 mm olemassa olevan höyrynsulun sisäpuolelta, jos ulkopuolelle jää 100 mm. Höyrynsulun sisäpuolella oleva eriste mahdollistaa kaapeleiden vedon, pistorasioiden asennuksen ja seinään ruuvauksen höyrynsulkua rikkomatta.

25. Letitä itse lauta-aita

Voit rakentaa itse oman, edullisen säleaidan halvoista, ohuista laudoista sen sijaan, että teet aidan, jossa laudat sijoitetaan kerroksittain toistensa päälle. Säleaita suojaa uteliailta katseilta mutta päästää tuulen lävitseen

26. Liimaa paperilla

Puuliima on paksua, ja sitä on vaikea ohjata kapeaan rakoon, esimerkiksi halkeamaan. Käytä paperinpalaa lastana, niin liima menee helposti rakoon ja rako saadaan tiivistettyä hyvin.

27. Rakenna maa-ankkuri tolppien upottamista varten

Irtonainen, kevyt ja hiekkainen maaperä ei tue maahan kaivettua tolppaa riittävästi. Jos et halua ryhtyä valamaan, voit vakauttaa tolppaa neljästä painekyllästetystä laudasta tehdyllä ankkurilla. Ruuvaa tai naulaa kaksi lautaa tolpan alareunaan ja toiset kaksi vastakkaissuuntaisesti noin 20 cm:n päähän maanpinnasta. Nyt tolppa seisoo vakaasti ja tukevasti.

28. Älä hajota seinää

Jokaisen sorkkaraudan mukana pitäisi saada pieni levyn- tai laudanpala. Sorkkarauta on tehokas työkalu purkutöissä ja kappaleiden painamisessa. Alusta, jota vasten sorkkarautaa painetaan, joutuu kuitenkin valtavaan puristukseen. Puu- tai levypalan avulla painetta voi jakaa suuremmalle alueelle, jolloin puutai kivipintaan ei tule turhia kolhuja tai naarmuja.

29. Ruuvaa vain toiseen sivuun

Olipa kyseessä kahden lattiapinnan saumakohta tai seinän tai jalkalistan liitoskohta, peitelista on syytä kiinnittää vain saumatai liitoskohdan toiseen sivuun. Pienimmätkin vastakkaisliikkeet alustassa voivat halkaista vankankin listan. Kiinnitä siis ruuvit tai naulat vain listan toiseen reunaan.

30. Mittaa tarkasti
Kun asennat lattiaa, kattoa tai terassinlaattoja, kannattaa valmistaa mittauslinja: rivi pisteitä tai narua, joka on tarkasti suorassa linjassa. Mittauslinja toimii kiinteänä alkupisteenä kaikille muille mitoille. Risti- tai rotaatiolaserin tai letkuvaa’an avulla voit sijoittaa mittalinjan tarkasti.

31. VAIHDA MITTAPALIKKA
Puupalikkaa käytetään usein raon mittaamiseen, kun asennetaan esim. kattoruoteita tai aitalautoja tasaisin välein. Palikka takaa, että raoista tulee yhtä suuret. Rimat ja laudat eivät kuitenkaan ole aina täysin samanlaisia, joten rako vaihtelee työn edetessä. Merkitse sen sijaan lautojen sijainti pitkään listaan ja siirrä mitta jokaiseen tai joka toiseen pystylinjaan.

32. NAULOIHIN PITOA
Kevytbetoniin tai laastisaumaan voi naulata, mutta jos naula ei mene täysin suorana sisään, se ei pidä erityisen hyvin. Taivuta naulaa hieman sen jälkeen, kun olet iskenyt sen sisään, jotta naulaan tulee pieni mutka seinän sisälle. Nyt se pitää paremmin.

33. Loviliitos

Loviliitoksen voi tehdä perinteistä helpommin yhdistämällä liimalla kaksi yhtä paksua puukappaletta. Kun toisen puolikkaan päädyn jättää toista puolikasta pidemmäksi, rakenteeseen muodostuu valmis suora lovi, johon toisen kappaleen ”lapa” sopii täydellisesti.

34. SÄÄDÄ KAAPPARILLA
Yksi katkaisusahan hienous on se, että sen avulla voi säätää kappaleiden pituutta. Kun sahaa käsisahalla, esim. jiirilaatikossa, oikea pituus on löydettävä ensi yrityksellä. Katkaisusahalla pituutta voi säätää loputtomasti, jolloin mitoitus on varmasti oikein.

35. listapaikalleen

Jalkalista voi olla vaikea saada painettua paikalleen vinohkoa lattiapintaa vasten, jos käsissä on samaan aikaan ruuvi, naula tai työkalu. Polven alla olevan laudanpätkän
avulla voit painaa listan helposti paikalleen.
Näin saat myös kädet käyttöösi.

36. Puuta voi pakottaa

Jos palkit tai muu vankka puutavara, esimerkiksi terassin kannattimet, vääntyvät hieman, ne voi oikaista kiinnitysvaiheessa. Kun palkki on kiinnitetty toisesta päästä, voit kiinnittää vankan ruuvipuristimen ja käyttää sitä kahvana palkin vääntämiseksi kiinnittäessäsi sitä toisesta päästä. Vääntyneet terassilaudat voi vääntää suoriksi samalla tavalla.

37. Bulldogin tiukka ote

Liitettäessä kahta vankkaa palkkia tms. toisiinsa liitoskohta varmistetaan yleensä lovi- tai tappiliitoksella. Jos palkit tämän sijaan yhdistetään vain pinta pintaa vasten, liitoksen vankkuutta voi lisätä merkittävästi käyttämällä bulldog-hammaslevyjä liitoskohdassa. Näissä erikoislevyissä on terävät piikkihampaat molemmilla puolilla. Kun palkit puristetaan yhteen, piikit porautuvat palkkiin ja lukitsevat palkit tiukasti toisiinsa.

38. Laudat paikalleen

Mitä paksumpi lattialauta, sitä vaikeampi viimeistä lautaa on asentaa seinän vierustalle. Kun lautaa painaa alas, takareunan alaosa ottaa kiinni seinään. Sahaamalla laudan takareunan hieman viistoksi alareunaa kohti saat laudan paikalleen ilman, että se ottaa asennettaessa seinään kiinni.

39. Sahaa kerralla

On hankala merkitä ja sahata kahta tai useampaa lautaa täysin identtisiksi. Laudat kannattaa työstää yhdellä kertaa. Tee merkit yhteen lautaan, aseta se päällimmäiseksi ja purista muut siihen kiinni. Nyt voit sahata ja porata merkin mukaan, ja kaikista laudoista tulee täysin samanlaiset.

40. RUUVAATERÄSRANGAT KUNNOLLA KIINNI

Kun pystytät kipsilevyseinää teräsrankaan, aloita pystykappaleiden päätyjen ruuveista. Ne kiinnitetään ylä- ja alakiskoihin, jolloin ne takaavat rangan vakauden alusta alkaen.

41. Säästy hukkapaloilta limittämällä laudat kahdella eri tavalla

Kun asennetaan lattiaa, päätyliitoksia limitetään vähintään 30 cm:n verran. Jotta limitys näyttäisi luonnolliselta ja hukkapaloja jäisi vähän, seuraava rivi aloitetaan sillä palalla, joka edellisrivin viimeisestä kappaleesta jää yli. Jos kappale ei limitä päätysaumoja riittävästi, voit tehdä kaksi limitystä: Säästä ensimmäisen rivin ylijäämäpala 3. rivin alkuun. Aloita 2. rivi kappaleella, joka limittää päätyliitoksia vähintään 30 cm. 2. rivin ylijäämäpala käytetään 4. rivin alussa jne.

42. Takapuolelta on helpompi sahata
Jos tilaa on ja käsivartesi vain ulottuvat, kappale kannattaa sahata pistosahalla sen takapuolelta. Pistosahan hampaat kääntyvät sahaa vasten.Tämän ansiosta viillosta tulee siisti sahattavan pinnan vastakkaiselta pinnalta. Myös kappaleen etupinnalla olevaa merkkiä on näin helpompi seurata, sillä terän näkee paremmin, kun saha ei ole näköesteenä.

43. MAALAA HÖYRYNSULKU
Joskus höyrynsulun kiinnittäminen voi olla vaikeaa, esimerkiksi ikkunalaudan alle tai kattoikkunan syvennykseen. Maalaa laudan tausta tai syvennys diffuusiotiiviillä maalilla ennen höyrynsulun kiinnitystä, niin voit yhdistää höyrynsulut teipillä näissä kohteissa.

44. Ei enää rispaantumia

Terävimmälläkään sahalla ei välttämättä välty puun rispaantumiselta, kun sitä katkaisee. Jos haluat saada aikaan täysin siistin ja terävän viillon, aloita katkomalla puun kuidut ensin yhdellä taittoteräveitsellä tehtävällä viillolla. Viilto pitää tehdä tarkasti sille puolelle kappaleen sahausuraa, jota aiot käyttää. Kun puun päällikuidut on katkaistu, puu ei enää rispaannu

45. VIISTOLIITOS
Kaksi viistoa pintaa on helpompi liittää tarkasti yhteen kuin kaksi suoraa. Kun esim. haluat jatkaa jalkalistaa, sahaa listojen päädyt viistoon ja liimaa ne sitten yhteen.

46. RUOSTUMATONTA
Ruostumattomat teräsruuvit ovat kalleimpia mutta hintansa arvoisia. Ruostumaton teräs on ainoa materiaali, joka kestää ulkona pidemmällä tähtäimellä. Kaikki muut materiaalit syövyttävät setripuuta ja muita hapokkaita puulajeja.

47. OHENNA LIIMA
PU-liima kovettuu, kun se joutuu veden kanssa kosketuksiin. Jos puu on hyvin kuivaa, voit edistää kovettumista sivelemällä pintaan hieman vettä ennen kuin liimaat puuosat yhteen.

48. KÄÄNNÄ TOLPPA
Jos lyhennät painekyllästettyä tolppaa, käännä sahaamasi pinta ylöspäin,jotta maahan sijoittuvan pään kyllästyspinta säilyy koskemattomana. Näin tolppa kestää kauemmin.

49. vinous on etu
Puutavara on harvoin täysin suoraa. Jos palkki tai kannatin kaartuu hieman, voit saman tien hyödyntää kaarevuuden ja kääntää palkkia niin, että kaareva pinta on kuormitusta vasten. Ajan saatossa palkki suoristuu.

50. HALLITSE PITKIÄ LAUTOJA

Selviät useimmista tilanteista, joissa työskentelet yksin pitkien, painavien kappaleiden kanssa, jos kiinnität tolppaan väliaikaisen tukipalan tai rimaan naulan, jonka päällä tuulilaudat voivat levätä toisesta päästään sillä aikaa, kun kiinnität niitä toisesta päästä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puutyöt