Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Höylää huullos

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kehyslistat ja karmit maksavat hunajaa, koska niihin on työstetty huullokset. Ammattilaisemme näyttää, miten voit itse höylätä huulloksen ja säästää näin paljon rahaa.

Johdanto

Näin se tehdään!

Ovenkarmin reunan porrastus on yksi esimerkki huulloksesta. Tai vaikkapa se profiili, jonka ansios-ta ikkuna sulkeutuu tiiviisti ikkunanpuitteen painautuessa karmia vasten. Karmin huulloksessa on tilaa myös tiivisteelle. Ovissa huullos jatkuu yleensä ympäri oven. Sen voi tehdä pyö-rösahalla tai yläjyrsimellä. Helpoimmin huullos syntyy sähköhöylällä, kuten tässä esimerkissä opastetaan.

Kun ostat sähköhöylän, tarkista, että sitä voi käyttää huultamiseen tä-hän tapaan, kuin nyt näytämme. Sel-vitä myös se, kuinka syvän huulloksen höylällä voi tehdä. Höylän tulisi selvitä 12-15 mm huullossyvyydestä, jotta sitä voi käyttää monipuolisiin töihin.

Ohjeet

Huulloksen mittaus

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Merkitse huulloksen leveys puukappaleeseen. Tässä sen pitää olla 40 mm. Jos huulloksesta halutaan täydellinen, puukappaleen tulee olla suorakulmainen.

2

Merkitse huulloksen leveys toiselle sivulle. Tässä leveys on 15 mm. Piirrä merkkiviiva koko kappaleen pituudelle.

3

Tältä huulloksen tulee näyttää. Päädyn viivoitus kuvaa huulloksen profiilia: tältä se näyttää höyläyksen jälkeen.

Höylän säätäminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Näin se höylätään: Terät höyläävät aivan pohjalevyn reunaan asti. Jousitettu suojus (jota tässä pidellään auki) kätkee terän turvallisuussyistä.

2

Säädä syvyysohjain. Ohjain on pieni säädettävä jalka, joka ohjaa huullos syvyyt-tä. Me säädämme jalan 15 mm etäisyydelle pohjalevyn alareunasta jalan alareunaan.

3

Säädä rinnakkaisohjain, joka ohjaa höylää puukappaleen reunan suuntaisesti. Mittaamme 40 mm pohjalevyn reunasta rinnakkaisohjaimen vastelevyyn.

Huulloksen höylääminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Höylää 1 mm huulloksen syvyy-destä. Säädä höylän lastunpaksuus noin 1/2 mm:iin. Tarkista, että rinnakkkaisohjain myötäilee puuta, ja pidä höylä pystyssä.

2

Tarkista, että huulloksen leveys on oikea. Kun olet höylännyt noin 1 mm syvyy-teen, tarkista, että huullosleveys on oikea. Jos se ei ole, säädä rinnakkkaisohjainta.

3

Höylää huullos useana vetona, kunnes syvyysohjaimen jalka osuu puun yläpintaan. Tarkista välillä suorakulmaimella, että huullos on suorakulmainen. Näin!

Video

TYÖKALUT: Näin käytät sähköhöylää

Tällä videolla näytetään, miten sähköhöylä muuttaa sahapintaiset laudat sileiksi puiksi. Höylää voi säätää millintarkasti, joten sillä on helppo tehdä siistiä jälkeä.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin