Tiivistyslanka: Näin saat täysin tiiviit liitokset

Vesiputkia liitettäessä niiden on oltava TÄYSIN tiiviitä ennen paineen nostamista. Esimerkiksi keskuslämmitykseen tarkoitetut paksut putket vaativat tiivistämistä, ja siihen on vain yksi oikea ratkaisu: tiivistyslanka ja putkikitti. Oikein käytettyinä niiden avulla voi välttyä niin vuodoilta kuin vesivahingoilta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 minuuttia
Hinta
13 euroa
Tiivistyslanka

Tiivistyslanka on varmin tapa tehdä putkiliitoksista vesitiiviitä.

Johdanto

Kaikkien kodissasi vettä kuljettavien putkien on luonnollisesti oltava tiiviitä. Täysin tiiviitä. Vesi pääsee ulos pienimmästäkin raosta - erityisesti putkissa, joissa on useamman baarin paine.

Hanojen vesijohdoissa on tästä syystä kumitiivisteet. Sama koskee pesukoneiden, astianpesukoneiden ja muiden laitteiden liitäntöjä.

Paksuissa, galvanoiduissa vesiputkissa, joita käytetään esimerkiksi keskuslämmityksen yhteydessä, ei kuitenkaan ole tämäntyyppisiä tiivisteitä. Sinun on itse varmistettava putkiliitosten tiiviys.

Helppo, vaivaton ratkaisu olisi tietysti kierreteippi. Jos kuitenkin kysyt putkiasentajalta, joka työskentelee näiden asioiden parissa päivittäin, tiiviille putkille on vain yksi varma ratkaisu: tiivistyslanka.

Teipin ongelmana on muun muassa se, että se ei kestä takaisinkiertämistä asennuksen aikana. Usein osia on kierrettävä hieman edestakaisin, jotta kaikki sopisi yhteen. Tiivistyslangan käytössä ei ole tällaista ongelmaa.

Ohjeet

01
Tee tiivis liitos langalla ja putkikitillä 6 Vaihe

Tiivistyslanka ja putkikitti kulkevat käsi kädessä: Langan hienot säikeet kierretään putken kierteiden ympärille ja voidellaan lopuksi putkikitillä.

Kitti on pehmeää mineraali- ja öljymassaa, jolla liitokset saa täysin vesitiiviiksi yhdessä tiivistyslangan kanssa.

Voit estää lankaa pyörimästä kierteissä viilaamalla kierteitä metallisahanterällä. Älä laita liian paksua lankakerrosta, sillä säikeet puristuvat ulos ruuvatessasi osia kiinni toisiinsa.

1

Aloita viilaamalla kierteitä. Näin tiivistyslanka pysyy paikoillaan kierteissä kiertäessäsi sitä putken ympärille.

2

Kierrä pätkä tiivistyslankaa kierteen ympärille. Kaikissa kierteissä on oltava tasainen ohut kerros. Liian paksu kerros puristuu pois paikaltaan, kun osat ruuvataan kiinni.

3

Lanka on nyt kuten pitääkin: kierteet tasaisesti peittävänä kerroksena.

4

Levitä tiivistyslangan päälle putkikittiä ohuena, tasaisena kerroksena. Kitti varmistaa lisätiivistyksen. Kitti on hyväksytty käyttövedelle, joten se on täysin vaaratonta sormille.

5

Kun kitti on levitetty tasaiseksi, voit liittää putket toisiinsa.

6

Nyt voit ruuvata putken kaariosaan, T-kappaleeseen tai johonkin muuhun liitoskappaleeseen. Ruuvattavan osan on päästävä kierteen alkukohdan yli, muutoin tiivistekerros on liian paksu.

Materiaalit

  • Tiivistyslanka
  • Putkikitti

Vie aikaa

Muutama minuutti.

Hinta

Noin 13 euroa pienestä lanka- ja putkikittipakkauksesta.

Vaikeusaste

Noudata alla olevia ohjeita, niin työ sujuu helposti.

Video

Naarmuta kierre putkihamppua varten

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Putkityöt