Rautaputkien liittäminen

LVI-töiden tekeminen edellyttää, että osaa tehdä tiiviin liitoksen kahden rautaputken välille. Liitoksia käytetään esimerkiksi T-yhteen asentamiseen, putken vaihtamiseen tai hanan asentamiseen.

Rautaputkia liitettäessä putken päissä on oltava kierteet, jotka on tiivistetty tiivistyslangalla ja putkikitillä. Tässä kaksi putkea liitetään T-yhteeseen. Putki on kiinnitetty ketjuputkipuristimeen, ja T-yhde ruuvataan siihen kiinni.

T-yhteen ruuvaamiseen aivan 1,5 cm pitkän kierteen pohjaan asti tarvitaan putkipihtejä. Rautaputkia liitettäessä ei tarvitse huolehtia siitä, että ruuvaisi liian kireälle. Kun T-yhde on paikallaan, ruuvataan seuraava putki kohdalleen. Taas käytetään putkipihtejä. Uloimmaksi kiinnitetään hana.

Hanan kierre on messinkiä, joten se on ruuvattava varovasti, etteivät messinkiset kierteet vahingoitu. Jos putket maalataan, ylimääräinen tiivistyslanka on poistettava. Se sujuu helpoimmin metallisahan terällä.

Sillä sahataan kevyesti koko liitoksen ympäri niin, että ylimääräinen tiivistyslanka irtoaa. Jos liitoksesta halutaan täydellisen siisti, se hangataan teräsharjalla ja viimeiset langanpätkät poltetaan sytyttimellä. Kun loppusilaus viimeistellään teräsharjalla, liitos on täysin siisti.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Putkityöt