Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Putken katkaiseminen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Rautaputken katkaiseminen sopivan kokoiseksi kuuluu LVI-töiden perustaitoihin. Ammattilainen esittelee nyt kaksi tapaa katkaista putkia.

LVI-TEKNIIKKA: Putken katkaiseminen

Tarvitaan 60-senttinen putki, jonka pituus merkitään nivelmitalla. Sitten putki kiinnitetään ruuvipuristimeen. Yksinkertaisin keino on sahata putki järeällä metallisahalla. Silloin on kuitenkin oltava tarkkana, että sahausjälki on suora.

Sahaus sujuu tarkemmin, kun toisella kädellä pidetään kiinni sahan etuosasta. Metallisahan käyttämisessä on se hyvä puoli, että kierteet voi tehdä heti katkaisun jälkeen. Jos haluaa varmistua siitä, että putki katkaistaan aivan suoraan, on käytettävä putkileikkuria.

Se katkaisee putken pienellä pyörivällä terällä, joka on valmistettu karkaistusta teräksestä. Kun terä on kulkenut yhden kierroksen, ylhäällä olevasta kahvasta käännetään ja terä laskeutuu niin että se leikkaa syvemmältä.

5–6 kierroksen jälkeen putki on katkaistu. Kuten näkyy, leikkauspinnassa on kuroutumia. Ne on poistettava ennen kierteiden tekemistä. Siihen käytetään putkijyrsintä.

Putkijyrsin työnnetään putkeen ja väännetään muutama kierros. Samalla putkeen katkaisun yhteydessä puristunut rauta irtoaa. putkileikkurissa on se hyvä puoli, että se leikkaa varmasti suoraan ja nopeuttaa työntekoa.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin