Kupariputkien liittäminen

Kupariputkia käytetään usein lämmitysjärjestelmässä, jossa joutuu pakostakin liittämään putkia yhteen. Ammattilainen näyttää tässä, miten sekä kovia että pehmeitä kupariputkia liitetään yhteen.

Aluksi kupariputki katkaistaan pienellä kupariputkille tarkoitetulla putkileikkurilla. Putkileikkurista jää kuitenkin pieniä jäysteitä putken sisäpintaan. Ne poistetaan väljennysterällä, joka sisältyy tässä mallissa itse putkileikkuriin.

Putkileikkuri voi käyttää myös hieman pehmeämpien kupariputkirullien leikkaamiseen. Leikkausjälki on hieman siistimpi, mutta jäysteitä joutuu kuitenkin siistimään. Tähän käytetään työkalua, joka on suunniteltu yksinomaan jäysteiden poistamiseen kupariputkista.

Pehmeä kupariputki painuu hieman kasaan, kun se katkaistaan putkileikkurilla. Siksi tarvitaan kalibrointityökalua, joka laajentaa putkea. Kaulus isketään putkeen muovipäisellä vasaralla. Sitten mäntä lyödään kaulukseen vasaralla. Kun osat irrotetaan, putki on taas oikean kokoinen.

Kovaan putkeen asetetaan mutteri ja messinkirengas ennen kierteiden ruuvaamista yhteen. Sitten tarvitaan kaksi jakoavainta. Toisella pidetään kiinni messinkirengasta ja toisella kiristetään mutteria.

Pehmeään kupariputkeen asetetaan tukiholkki ennen mutterin ja messinkirenkaan asentamista kiristämistä varten. Tukiholkkia tarvitaan, koska pehmeä putki ei ole tarpeeksi vahva kiristettäväksi ilman sitä. Kun putket kiristetään kunnolla, liitoksesta tulee kestävä ja tiivis.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Putkityöt