Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kupariputkien juottaminen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kupariputkien liittämiseen voi käyttää liittimiä, mutta juottaminen on sekä nopeampi että halvempi keino liittää kupariputkia. Joissakin paikoissa on silti oltava varovainen käsiteltäessä tulta.

Kupariputki täytyy puhdistaa ennen juottamista, jotta liitoksesta tulee täysin tiivis. Puhdistus viimeistellään teräsvillalla. Kaikki juotettavat päät voidellaan juotospastalla, joka puhdistaa putken ja vähentää tinan pintajännitystä niin, että se valuu putken ja liittimen väliin.

Juotettavat liitokset lämmitetään kaasupolttimella. Kaikki liitokset pitää lämmittää samassa työvaiheessa. Kun putkista nousee vaaleaa savua, lämpötila on oikea. Juotostina asetetaan lämmitetyn puolen vastakkaiselle puolelle.

Tinaa tarvitaan noin 1–2 cm, ja se sulaa samantien ja imeytyy alipaineen vaikutuksesta koko matkalta liitokseen. Tinaa ei siis tarvitse kiertää liitoksen ympäri. Se tapahtuu itsestään lämpiämisen myötä.

Tina jää näkyviin vain siitä, johon se asetettiin. Liitoksen muissa osissa se jää putkien väliin. Juotoksen tiiviys näkyy, kun liitos sahataan metallisahalla ja putket naputellaan irti toisistaan. Kuten näkyy, tina on jakautunut tasaisesti, jolloin liitos on tiivis ja kestävä. ammattilaisella on kätevä keino määrittää tinan määrä.

Sitä leikataan putken halkaisijaa vastaava määrä. Se on sopiva määrä juotokseen. Jos juotetaan useampia kohtia, leikataan vain useampia kappaleita. Näin liitokseen ei tule liikaa eikä liian vähän tinaa.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin