Näin teet tappiliitoksen

Tappiliitos on erinomainen tapa yhdistää kaksi puuta T-kirjaimen muotoon. Liitos on vahva ja samalla tyylikkäämpi kuin kulmaraudoilla tehty liitos. Tappiliitoksen tekeminen ei ole erityisen vaikeaa, mutta osat pitää mitata, sahata ja viimeistellä huolellisesti.

VAHVUUTTA: Tappiliitoksen vahvuus perustuu isoon liimapintaan, jonka ansiosta liitos kestää kovaa vetoa ja painetta.

TAVALLINEN TAPPILIITOS

1. Tapin paksuuden pitää olla vähintään yksi kolmasosa puun paksuudesta. Sahaa urat tappiin asti puun molemmilta puolilta. Tämä tappi tehdään 10x10 sentin tolppaan.

2. Sahaa tarkasti vaakaviivoihin asti. Sahaa viivan ulkoreunaa pitkin, jotta tapista ei tule liian ohut.

3. Tapin joka puolella pitää olla tasainen pohja, joka painuu vastakappaleen pintaa vasten. Kavenna sivuja vain noin viisi milliä.

4. Piirrä kolon ääriviivat tapin avulla. Merkitse sekä tappiin että koloon, miten päin tappi asennetaan. Käytä sapluunaa, jos teet useita liitoksia.

5. Poraa kolon reiät pystysuorassa. Poraa monta reikää, jotta puuta lähtee pois mahdollisimman paljon. Käytä terää, jonka halkaisija on pari milliä pienempi kuin tapin reikä.

6. Siisti kolon reunat suoriksi terävällä taltalla. Kokeile aina välillä, joko tappi mahtuu koloon ja painuu pohjaan asti. Älä tee kolosta liian väljää. Levitä tappiin runsaasti liimaa.

Toimitus suosittelee: 4 siistiä ja helppoa puuliitosta

TAPPILIITOS KIILOILLA

1. Puun läpi yltävän tappiliitoksen voi vahvistaa kiiloilla, jotka vääntävät tappia kolon reunoja vasten. Sahaa kiiloille aluksi kaksi vierekkäistä uraa tapin pohjaan asti.

2. Levitä uriin liimaa ja lyö kiilat kiinni. Kiilojen kannat ovat yhtä leveitä kuin tappi ja kiilojen kärjet melkein yhtä leveitä kuin urat. Kiilat ovat niin loivia, että ne painuvat syvälle uriin.

3. Sahaa kiilat poikki. Hio kiilat ja tappi pinnan tasolle. Eri puulajista tehdyt kiilat korostavat liitosta. Liitos näyttää siistiltä, joten sitä ei ole mitään syytä piilotella.

TAPPILIITOS PYÖRÖLISTALLA

1. Esimerkiksi autokatoksen tai terassin rungon tappiliitokset kannattaa vahvistaa pyörölistalla. Poraa aluksi reikä kolon läpi pyörölistan paksuisella terällä.

2. Poraa tapin reikä hieman eri kohtaan kuin vastakappaleessa oleva reikä. Paina tappi koloon ja merkitse reiän keskikohta lattaterän kärjellä. Vedä tappi ulos ja poraa reikä pari milliä ohi merkistä.

3. Lyö tappi reikään. Pyörölistan pätkä pakottaa limittäin olevat reiät päällekkäin ja vetää osat tiukasti yhteen. Runkotöissä liitokset vahvistetaan lisäksi vedenkestävällä liimalla.

2 tapaa: Näkyvä tai piilotappiliitos

Tappiliitos voi olla joko näkyvä tai piilotappiliitos. Piiloliitoksessa tappi painuu toiseen puuhun noin kolmen neljäsosan syvyyteen. Tappi on pari milliä reikää lyhyempi, jotta reikään jää tarpeeksi tilaa liimalle. Näkyvässä tappiliitoksessa tappi yltää kokonaan vastakappaleen läpi.

    Muut lukevat juuri nyt …