Valemuuraus

Sileästä seinästä saa helposti ja nopeasti rapatun muurin näköiseksi, oli kyse sitten pohjarapatusta, kevytbetonista, puulevyistä tai tavallisesta betonista rakennetusta seinästä.

Tarvitaan vain laastia, hiertimiä ja ennen kaikkea tällainen erikoiskaavin, jolla laastiin tehdään kuvioita.Muurari näyttää, miten tästä rumasta betoniseinästä saa rapatun muurin näköisen. Jotta laasti tarttuisi kunnolla, seinä on aluksi pohjustettava sideaineella, joka sekoitetaan veteen suhteessa 1:3.

Tähän käytetään pohjarappauslaastia, joka sekoitetaan veteen niin, että koostumuksesta tulee notkean voidemainen.Laasti levitetään seinään teräslatalla. Aloitetaan alhaalta ja edetään ylöspäin.

Laastikerroksesta tehdään noin 2–3 mm paksuinen, niin että siihen voi raaputtaa saumat. Kun pohjarappaus on tehty koko seinälle, se tasoitetaan niin, ettei teräslatasta jää liikaa särmiä. Työkalut kannattaa huuhdella kunnolla heti käytön jälkeen. Kun pohjarappaus on kuivunut, siihen painellaan tiilimuurin kuviointi saumaraudalla.

Muurari suosittelee painelemaan saumaraudalla vesivaakaa pitkin. Näin varmistetaan, että saumat tulevat vaakasuoraan. Jos pohjarappaus irtoaa jostakin kohdasta, se paikataan laattakauhalla. Pystysuorat puskusaumat määrittävät, mitä limitystä käytetään.

Tässä käytetään ristilimitystä, mutta periaatteessa voit käyttää haluamaasi limitystä. Näin puskusaumoja tulee vain joka toiseen kerrokseen. Tässä käytetään toista saumarautaa, jonka pituus vastaa kokonaisen kiven pituutta.

Pitkän vesivaa’an tai oikolaudan avulla pystysuorat puskusaumat tulevat täysin suoraan.Puskusaumat on nyt tehty joka toiseen kerrokseen, ja niitä on vain puolikkaan kiven välein. Seuraavat saumat tulevat kokonaisten tiilten mukaan.

Kun limitys on valittu, kuvio on jatkossa tehtävä niin, että kaikki puskusaumat tulevat täsmälleen siihen, mihin ne kuuluvat kyseisessä limityksessä. Noin tunnin työn jälkeen muurikuvio on valmis, ja laastin annetaan kuivua ennen töiden jatkamista.

Aikaisintaan vuorokauden kuluttua seinä kostutetaan jäykällä harjalla. Aluksi harjataan harjan takapuolella ja sen jälkeen tavalliseen tapaan, niin että terävät reunat ja irtonainen rappaus poistuvat.

Seuraavaksi seinä rapataan. Tähän käytetään valkoista julkisivulaastia. Tähän laastiin tarvitaan 5-6 litraa vettä 25 kilon säkkiä varten. Ennen laastin levittämistä seinä pitää kastella. Teräslatalle asetetaan iso möykky laastia.

Rappaaminen aloitetaan toisesta alareunasta, ja laastia on tultava joka paikkaan.Kun koko seinä on rapattu, rappaus pyyhitään kostealla sienellä. Sieni tasoittaa pinnan ja poistaa kaikki teräslatan jäljet. Nyt seinä on valmis, ja riippumatta siitä, onko sen pinta kipsilevyä, puuta tai pohjatapettia, siitä saa helposti rapatun tiiliseinän näköisen.

Muut lukevat juuri nyt …