Opi hitsaamaan

Puuta, nauloja ja ruuveja on helppo käyttää, mutta tiedätkö, miten metallin kanssa työskennellään? Hitsaamalla voi ratkaista helposti monta vaikeaa tilannetta. Metalliesineet ja -rakenteet ovat paljon vahvempia ja näyttävät erilaisilta kuin puu. Jos et vielä osaa hitsata, lue tämä juttu. Opit taidon tuota pikaa.

Hitsaus: Näin pääset alkuun

Hitsaus: Näin pääset alkuun

Hitsaaminen voi tuntua vastenmieliseltä ja jopa hieman pelottavalta ajatukselta. Vannoutunut puurakentaja tarttuu hitsauslaitteisiin vasta pakon edessä, mutta alun jälkeen kaikki sujuu helposti. Lisäksi hitsaaminen on yllättävän halpaa.

Tarvittavat työkalut ja varusteet maksavat noin 300 euroa. Peruslaitteilla voi hitsata pieniä esineitä kuten pöydän rungon, korjata perä­ kärryn tai tehdä itse tyylikkään kulmaraudan.

Kävimme Biltemassa selvittämässä, kuinka helposti ja halvalla hitsaamisen voi aloittaa. Nämä laitteet toimivat ilman lisäkaasua pelkällä langalla, sillä hitsaamiseen tarvittava suojakaasu on langassa. Lisäkaasuton tekniikka toimii yllättävän hyvin.

Jos innostut hitsaamisesta, voit liittää kaasupullon laitteeseen helposti. Sen jälkeen hitsaa­ minen sujuu vielä helpommin ja lopputulokset näyttävät entistä siistimmiltä.

Jos hurahdat hitsaamiseen toden teolla, voit hankkia isommat hitsauslaitteet. Bilteman suurin hitsausinvertteri ja siihen kuuluvat varus­ teet riittävät käytännössä mihin tahansa. Isot hitsauslaitteet maksavat kaikkine varusteineen noin 350-450 euroa.

Näillä pääset alkuun

Hitsauslaite Mig 140

Toimii lisäkaasulla (CO2) ja ilman. Sopii esimerkiksi alumiini levyille ja ruostumattomalle teräkselle. Voimakkuus: 30-135 ampeeria. Hinta: 199 euroa.

Hitsaushanskat

Kipinät polttavat reikiä tavallisiin työhanskoihin ja palovammoja käsiin, joten osta kunnon hitsaushanskat. Hinta: 15 euroa.

Hitsauspihdit

Metalliesineiden pitää pysyä paikallaan hitsaamisen ajan. Siihen tarvitaan erilaisia pihtejä. Isot pihdit maksavat noin 15 euroa ja pienet pihdit noin kahdeksan euroa.

Maski

Suojaa silmät kirkkaalta valolta ja kasvot kipinöiltä. Hinta: 50 euroa.

Lisävarusteet

Hitsaamiseen on kehitetty paljon erilaisia lisävarusteita. Voit ostaa esimerkiksi elektronisen hitsaus­ kypärän, joka säätelee visiirin tum­ muutta automaattisesti. Itsestään tummentuva visiiri on kätevä, sillä sen läpi näkee kirkkaasti ennen hitsaamista, mutta lasi tummuu heti, kun kipinät alkavat lentää.

Näin asettelet varusteet

Multimedia

Hitsaamisesta, laitteiden säätämisestä ja varusteista pitää tietää muutamia perusasioita ennen aloittamista. Hitsattavat metalliosat pitää kiinnittää tukevasti paikoilleen, minkä lisäksi hitsauslangan ja metallin pitää olla elektronisessa yhteydessä toisiinsa. Se tehdään maadoituspuristimella. Puristinta pitää siirtää aina ennen uuden metalliosan hitsaamista. Tapa on helppo oppia.

Näin säädät hitsauslaitteet

1

Asenna aluksi hitsauslanka. Laita lankarulla paikalleen ja työnnä lanka pienen jousen sisään. Paina poltinta, jotta lanka liikkuu putken läpi ja tulee ulos polttimen päästä. Vinkki: Pidä putki ojennettuna, jotta lanka tulee helposti sen läpi.

2

Säädä lämpöä eli voimakkuutta. Mitä paksumpaa metalli on, sitä enemmän lämpöä sen sulattamiseen tarvitaan. Kokeile lämpöä aluksi tarpeettomalla metallinpalalla. Säädä langan nopeutta. Mitä kuumempi laite on, sitä nopeammin lanka tulee ulos. Käytännössä sopiva lämpötila pitää etsiä kokeilemalla.

3

Maadoituspuristimen pitää olla kiinni hitsattavassa metallissa. Laitteisto ei käynnisty, jos puristin ei yhdistä lankaa ja metallia toisiinsa.

Opettele hitsaamaan

Hitsaamisessa on kyse kahden metallin yhteen liittämisestä niin kuumalla lämmöllä, että hitsauslanka sulaa metallin pintaan.

Hitsaaminen on suhteellisen helppoa, mutta sitä kannattaa harjoitella hieman ennen aloittamista.

Katso tästä, miten vältät perinteiset virheet.

Ennen kuin aloitat

1

Purista metalli kiinni ruuvipenkkiin

Purista pala romumetallia kiinni ruuvi penkkiin. Kiinnitä maadoituspu-ristin metallinpalaan. Laitteiden pitää olla kytkettyinä ja päällä. Langan pitää olla paikallaan ja esillä.

2

Leikkaa hitsauslanka sopivaksi

Leikkaa lanka sivuleikkurilla sen pitui-seksi, että se tulee ulos juuri ja juuri. Leikkaa lanka aina, kun se muuttuu liian pitkäksi.

3

Aseta lanka metallia vasten

Pidä lankaa metallia vasten. Pidä hitsaus poltinta hieman vinossa. Muista käyttää hitsaushanskoja ja laske visiiri alas, sillä kohta kipinät sinkoilevat!

4

Paina kahvaa ja hitsaa

Paina nappi pohjaan. Hitsaaminen alkaa ja kipinät lentävät. Vedä lankaa pitkin metallia ja katso, miten osat sulavat yhteen.

Klassiset virheet

Multimedia

Aloittelijalle sattuu varmasti virheitä. Ne johtuvat osittain hitsauslaitteiden säädöistä, osittain polttimen liikuttamisvauhdista.

Laitteet pitää säätää työn mukaan. Se tarkoittaa, että langan nopeuden ja lämpöasteiden pitää sopia yhteen. Lisäksi molempien pitää sopiva metallin paksuuteen. Harjoittele hitsaamista ja totuttele käyttämään laitteita. Kehityt sitä mukaa, kun jatkat harjoittelua.

Nyt voit hitsata kaksi metallinpalaa yhteen

1

Purista osat kiinni. Tässä toinen osa on kiinnitetty ruuvipenkkiin, toista pidetään paikallaan puristimilla ja pienillä kulmamagneeteilla.

2

Aloita hitsaaminen. Vedä hitsaus­ lankaa rauhallisesti saumaa pitkin. Laitteet on säädetty kokeilemalla hitsaamista samanpaksuisilla metallin­ kappaleilla.

3

Irrota pihdit. Muista, että rauta on todella kuumaa!

4

Ensimmäinen hitsaus on valmis! Nyt voit siirtyä oikeisiin projekteihin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Metallityö