Näin hitsaat ainutlaatuiset pöydänjalat

Hiilenmustat teräsjalat sopivat hienosti yhteen leveiden lankkujen kanssa. Teräsjalat ovat keveitä ja lujia, ja voit hitsata ne itse alle 100 eurolla. Tyylikästä jälkeä pikkurahalla!

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
80 euroa

Johdanto

Lankkupöydän kansi voi painaa yli sata kiloa, joten runkomateriaali kannattaa valita huolella. Runko on helpointa tehdä puusta, mutta järeä puurunko lisää pöydän painoa entisestään ja tekee siitä raskaan näköisen. Kaksi metallikehikkoa on täydellinen ratkaisu, sillä teräsjalat näyttävät tyylikkäiltä, ovat keveitä ja kestävät enemmän painoa kuin puu.

Kahden pöydänjalan tekemiseen tarvitaan vajaat seitsemän metriä terästankoa. Onttoa tankoa on helppo käyttää, ja osat voi hitsata yhteen heti, kun tanko on sahattu sopiviksi pätkiksi.

Hyvän lopputuloksen salaisuus

Metallikehikoiden hitsaamisessa on tärkeintä varmistaa, että osat ovat suorassa kulmassa toisiinsa nähden. Jalkojen yläosat kannattaa hitsata suoran alustan päällä. Se varmistaa, etteivät jalat nouse liian ylös ja väännä pöydän kansilankkuja vinoon.

Voit hitsata tyylikkäät pöydänjalat helposti itse näiden ohjeiden avulla. Ohjeet sopivat yhtä hyvin aloittelijalle kuin kokeneelle hitsaajalle.

Pöydänjalkojen hitsaamisessa ei ole mitään vaikeaa, sillä kyse on periaatteessa vain kahden nelikulmaisen tangon yhdistämisestä.

Näytämme, miten:

 • sahaat osat
 • poraat reiät ruuvinkannoille
 • hitsaat rungon yhteen

Tässä jutussa käytetään kaasuhitsauslaitteita, mutta voit käyttää myös halpaa sähköhitsauskonetta, joka maksaa alle 150 euroa.

Ohjeet

01
Sahaa osat 4 Vaihe

Aluksi sahataan kaikki osat. Kum-paankin kehikkoon tarvitaan kaksi pystyrautaa, kaksi vaakarautaa ja kaksi kannatinta. Lisäksi kummankin jalan alle tarvitaan kaksi 3,5 sentin kokoista lattarautaa. Kun osat on sahattu, hio niiden reunat, jotta saumoista tulee mahdollisimman tiiviit.

Muista käyttää kuulosuojaimia, turvalaseja tai visiiriä, suojahaalaria ja työhanskoja.

1

Mittaa osat ja merkitse niiden mitat tussilla. Jos ostat raudat 6 metriä pitkinä kankina, voit joutua lyhentämään ne kahteen tai kolmeen osaan ennen varsinaisten osien sahaamista. Purista raudat lujasti kiinni työ pöytään tai ruuvipenkkiin, jotta voit pidellä kulma hiomakonetta kaksin käsin.

2

Sahaa osat kulmahiomakoneella. Käytä kapeaa metallilaikkaa ja varo kipinöitä!

3

Piirrä merkki 7 senttiä kannattimen (C) päästä ja sahaa osa poikki viistossa kulmassa.

4

Hio kaikkien osien reunat siisteiksi. Se on helpointa penkkihiomakoneella eli smirgelillä, mutta voit käyttää myös metalliviilaa.

02
Hitsaa osat kiinni toisiinsa 7 Vaihe

Nyt on aika hitsata osat yhteen. Tässä jutussa käytetään kaasuhitsauslaitetta, mutta voit käyttää myös sähköhitsaus­ konetta. Käytä oikeita turvavarusteita eli hitsauskypärää, hitsaushanskoja ja kokohaalaria. Pidä vieressä isoa vesi­ paljua, jotta voit viilentää hitsatut osat.

1

Pidä osia (A + B) suora­ kulmaa vasten ja tee kaksi hitsauspistettä, jotta osat pysyvät yhdessä. Ota huomioon, että jalkojen ylä- ja alapäät ovat erilaiset. Jalkojen alapäässä on latta raudat (D), jotka eivät näy tässä kuvassa. Jalkojen yläpäähän kiinnitetään vain vaakarauta.

2

Kaksi pientä pistettä pitävät osat (A + B) yhdessä sen aikaa, että sauma hitsataan kiinni koko matkalta.

3

Hitsaa koko sauma rauhallisesti. Liikuta kättä hitaasti ja rauhallisesti.

4

Hitsaa osat toisiinsa joka puolelta. Vaakarauta (A) ei ole työpöytää vasten, vaan raudan alla on pienet tassut (D).

5

Hitsaa kannattimet (C) kiinni ylempään vaakarautaan (A). Pidä huoli, että vaaka­ rauta (A) ja kannatin (C) ovat samalla tasolla, jotta lankut asettuvat siististi vaakasuoraan.

6

Hio hitsaussaumat kulmahiomakoneella ja hiomalaikalla, jotta pinnasta tulee siisti ja tasainen.

7

Lopputulos puhuu puolestaan. Hio jalat, ennen kuin maalaat ja kiinnität ne pöytä lankkuihin.

Materiaalit

Teräsputkea, 50x30x2 mm:

 • 2 poikkirautaa (A) á 74 cm
 • 2 jalkaa (B) á 70 cm
 • 2 kannatinta (C) á 25 cm

Lattarautaa, 50x1,5 mm:

 • 4 anturaa (D) á 3,5 cm

Erikoistyökalut

 • Hitsauslaitteet
 • Hiomatyökalut

Vie aikaa

2 tuntia. Noin 1 tunti jalkaa kohti.

Hinta

7 metriä onttoa teräsputkea ja muutama lattarauta maksavat noin 80 euroa. Hintaan pitää lisätä maalin tai lakan hinta.

Vaikeusaste

Jos osaat hitsata, projekti on helppo - raudat pitää vain sahata sopivan pituisiksi ja hitsata yhteen. Ellet ole koskaan kokeillut hitsaa-mista, tästä projektista on hyvä aloittaa.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Lankkupöydän jalat

Kuten lähikuvasta näkyy, rakenne on todella yksinkertainen

Avaa 3D-malli

3D-malli

Piiloruuvit

Ruuvi menee kokonaan piiloon, kun ruuvile porataan reikä, jonka pinta on isompi kuin ruuvin kanta.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

VINKIT: Håll metallborret rent

VINKIT: Tee ruuvipuristimesta siirrettävä

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Metallityö