Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

HITSAUS: Hitsaus ei ole vaikeaa!

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Vaikka et koskaan olisi pidellyt käsissäsi hitsauskojetta, voit koota kaksi metallikappaletta toisiinsa hitsauslangalla ja rakentaa pihallesi esimerkiksi tulisijan tai grillin. Hitsaaminen ei nimittäin ole niin vaikeaa. Tarvitset vain MAG-hitsauslaitteen ja oikeat varusteet.

Hitsaus

HITSAUS: Hieman harjoittelua tarvitaan, mutta hitsaamaan oppii nopeasti. Kun olet kerran hitsannut, et malta enää lopettaa.

Näytämme, miten pistehitsaat, saumahitsaat ja työstät T-liitoksen. Opit myös, miten menetellä hitsauksen jälkeen.

TAVALLINEN HITSAUS

Hitsaus

1. Hitsauskoneen virta säädetään. Mitä paksumpaa kappaletta aiotaan hitsata, sitä suurempi virran tulee olla. Myös kaasumäärä on säädettävä. Jos olet aloittelija, joudut ensin hiukan kokeilemaan.

Hitsaus

2. Hitsauspistoolin päätä pidellään noin senttimetrin päässä hitsattavasta kappaleesta. Pistoolia pidetään hiukan viistossa, noin 80 asteen kulmassa. Nyt voit ryhtyä hitsaamaan.

Hitsaus

3. Voit yhdistää kappaleita ja korjata levyjä heftaamalla, jolloin sulatat vain pieniä määriä hitsauslankaa korjauskohtiin. Tarkista työn aikana, että levyt ovat yhä oikeassa kulmassa.

Hitsaus

4. Saumahitsauksessa pistoolia liikutetaan tasaisesti eteenpäin. Oikealta etäisyydeltä ja oikeassa kulmassa tehdyn hitsauksen pitäisi kuulostaa nopealta, yhtenäiseltä tikitykseltä ilman rätinää.

Hitsaus

5. Jos haluat yhdistää kaksi rauta- tai teräskappaletta 90°:n kulmaan, nk. T-liitokseksi, kuljeta pistoolia eteenpäin siksak-liikkein, niin hitsaussula kiinnittyy molempiin kappaleisiin.

HITSAUKSEN JÄLKIKÄSITTELY

Hitsaus

1. Hitsauksen jälkeen pinta on aina epätasainen ja metalli voi olla värjääntynyt. Värjääntymiä voi kiillottaa kulmahiomakoneeseen kiinnitetyllä teräsharjalla. Ne voi myös hioa pois.

Hitsaus

2. Epätasaisuudet hiotaan kulmahiomakoneella. Käytä ensin metalliin tarkoitettua hiomalaikkaa. Hio tämän jälkeen lamellilaikalla. Kiillota hitsattu alue lopuksi kulmahiomakoneen teräsharjalla.

Hitsaus

3. Jos haluat lakata tai maalata hitsaamasi kappaleen, poista pinnasta ensin kaikki rasva ja lika alkoholilla tai asetonilla. Tämän jälkeen voit lakata tai pohjamaalata.

HYVÄ TIETÄÄ HITSAUSSAUMASTA

Hitsaus
  1. Tältä näyttää oikeaoppinen hitsaussauma. Hitsaussauma ”kelluu” metallipinnalla.
Hitsaus
  1. Hitsaukseen on käytetty hieman liikaa hiilidioksidia (CO2). Hitsaussaumaan on muodostunut kraatereita (syvennyksiä).
Hitsaussauma
  1. Virtamäärä on ollut liian pieni. Hitsaussauma on ”makkaralla”.
Hitsaussauma
  1. Virtamäärä on ollut aivan liian suuri, ja se on polttanut teräkseen reiän.

VALITSE OIKEAT VARUSTEET

Hitsattaessa on käytettävä turvavarusteita. Joitakin niistä sinulla on varmasti jo entuudestaan.

SILMIÄ suojataan kypärällä. Hitsauskypärä kattaa koko kasvojen alueen. Suojuksessa tulee olla tummennettu lasi, jossa on merkintä DIN9.

VARTALO on peitettävä vaatteilla, jotka eivät sisällä keinokuituja, sillä ne voivat polttaa ihosi.

KÄDET suojataan paksuilla nahkahansikkailla, jotka kestävät korkeaa lämpöä. Kun et hitsaa, saat pihdeistä yms. paremman otteen käyttämällä puuvillahansikkaita, joissa on liukumaton pinnoite.

JALAT ovat suojassa, jos käytät umpikenkiä tai -saappaita, ja housusi ovat niin pitkät, että kekäleet ja roiskeet eivät voi pudota kengillesi.

VINKKI: LEVY PÖYDÄLLE

Jos aiot käyttää verstaasi työpöytää hitsaustöihin, joudut hankkimaan paksun rautalevyn, jonka voit asettaa pöydän päälle. 10 mm paksu levy on hyvä, ja jos se työntyy hieman pöydän reunojen yli, voit helpommin kiinnittää hitsattavia kappaleita hitsauspihdeillä.

Hitsauspihdeistä on monta eri mallia, ja niillä voi tarttua, pidellä ja kiinnittää hitsauskappaleita.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin